Συζήτηση για Αχελώο, φράγματα και Κανονισμό του ΕΛΓΑ

ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΑΑΤ ΣΠ. ΛΙΒΑΝΟ Ο ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 17 Φεβ 2021 15:44

Κρίσιμα ζητήματα, που απασχολούν τον γεωπονικό και τον αγροτικό κλάδο, τόσο στον Νομό Λάρισας, όσο και σε εθνικό επίπεδο έθεσε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό, ο Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Λάρισας.


Η αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου αποτελούμενη από τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Γιαννακό, τον αντιπρόεδρο Γεώργιο Ρωμανόπουλο και τον γενικό γραμματέα Χρήστο Γρουσόπουλο, εστίασε στο σημαντικό υδατικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει ο Νομός Λάρισας με αποτέλεσμα τη σταδιακή ερημοποίηση της θεσσαλικής πεδιάδας, η οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί μέσω της μερικής εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου, αλλά και με μια σειρά μικρών και μεσαίων φραγμάτων, όπως αυτό της Σκοπιάς Φαρσάλων, που μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Επιπλέον, κατέθεσε τις προτάσεις της για τoν θεσμό των Γεωργικών Συμβούλων, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και στην αναγκαιότητα της υιοθέτησης αγροτικής συμβουλευτικής κουλτούρας από τους Έλληνες παραγωγούς.
Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε σε θέματα, που αφορούν στον ΕΛΓΑ, όπως η διασφάλιση των αναγκαίων πόρων και η επικαιροποίηση του κανονισμού του. Είναι σαφές ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής και της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων, ο ρόλος των γεωργικών ασφαλίσεων είναι κρίσιμος για τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Επίσης, επισήμανε τον σπουδαίο ρόλο, που επιτελεί η ιστορική Αβερώφειος Γεωργική Σχολή, καθώς και τα σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζει και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
Συγχρόνως, τα μέλη της Διοίκησης του Συλλόγου εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την απουσία συγκροτημένης εθνικής αγροτικής πολιτικής, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη στρατηγική παραγωγής ποιοτικών ανταγωνιστικών προϊόντων, που θα έχουν περίοπτη θέση στις απαιτητικές διεθνείς αγορές, αλλά και θα προωθούν τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής μέσω του δυναμικού κλάδου της εστίασης και του τουρισμού.
Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
Θετικά αποτιμήθηκαν η διάθεση του Υπουργού να λύσει προβλήματα, καθώς και η πρόθεσή του να βρίσκεται σε μόνιμη βάση στο πλευρό των γεωπόνων και των αγροτών. Ο κ. Λιβανός ανέλυσε τις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου αλλά και το όραμά του για μια σύγχρονη ελληνική γεωργία, τονίζοντας την ανάγκη περαιτέρω κατάρτισης των Ελλήνων αγροτών, αλλά και της ένταξης νέων τεχνολογιών και καινοτομιών, που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα και θα μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των καλλιεργειών. Επισήμανε τη θέλησή του για την αναδιοργάνωση του ΕΛΓΑ, ενώ δήλωσε ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή έργων υποδομής και εγγειοβελτιωτικών έργων, που τόσο ανάγκη έχει η ελληνική ύπαιθρος. Η έξυπνη γεωργία, οι επενδύσεις σε δυναμικές καλλιέργειες, όπως η υδροπονία και τα θερμοκήπια, η ενίσχυση του ελληνικού σήματος, καθώς και η διασφάλιση των ελληνικών προϊόντων από παράνομες ελληνοποιήσεις αποτελούν προτεραιότητες του Υπουργείου, που θα προωθηθούν συστηματικά το επόμενο διάστημα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ARESKO 3-2-23
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1