Ανησυχία για το «κόκκινο» της Αγιάς

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ – ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ

Δημοσίευση: 21 Φεβ 2021 15:00

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε») Του Νίκου Γουργιώτη

Στις χαρακτηρισμένες ως «κόκκινες» περιοχές της χώρας πέρασε από χθες Σάββατο 20 Φεβρουαρίου

και ο Δήμος Αγιάς. Η ανακοίνωση, που έγινε διά στόματος του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, το απόγευμα της Παρασκευής, κατά τη συνήθη ενημέρωση της πορείας της πανδημίας, δημιούργησε, όπως είναι φυσικό, αναστάτωση και ανησυχία στους κατοίκους. Τα μόλις τέσσερα κρούσματα που εμφανίστηκαν μέσα στην κωμόπολη, πολύ γρήγορα έγιναν δεκαοχτώ κι όλοι ευελπιστούν ο αριθμός να σταματήσει εκεί και γρήγορα να μηδενιστεί.
Ο δήμαρχος Αντώνης Γκουντάρας, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, τόνισε την ανάγκη αυστηρής τήρησης από όλους τους δημότες των μέτρων και των οδηγιών της Πολιτείας, χωρίς πανικό, αλλά με μεγάλη υπευθυνότητα, έτσι ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού. Ανέφερε πως ο Δήμος θα είναι δίπλα σε όσους χρειαστούν βοήθεια. Ήδη το 6945-873.416 είναι διαθέσιμο ως τηλέφωνο ανάγκης. Από το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα έγινε γνωστό ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι προς πάσα κατεύθυνση. Ήδη από χθες η κίνηση περιπολικών ήταν μεγαλύτερη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και οι αστυνομικοί έδιναν συμβουλές, και οδηγίες γενικότερα, σε οδηγούς και διερχόμενους. Τα Λύκεια από αύριο Δευτέρα ξεκινούν τα μαθήματα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας webex, ενώ οι υπόλοιπες σχολικές μονάδες θα συνεχίσουν τη διά ζώσης εκπαίδευση. Οι διευθύνσεις των σχολείων έστειλαν ενημερωτικά mail στους γονείς.
Παραθέτουμε ως χαρακτηριστικό, αυτό του Γυμνασίου Αγιάς, όπου αναφέρονται τα εξής:
«Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες, όπως έχετε πληροφορηθεί ο Δήμος Αγιάς έχει μπει στο «κόκκινο», δηλαδή στις περιοχές αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης. Σ’ αυτήν την περίπτωση, τα Γυμνάσια και τα Δημοτικά συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά διά ζώσης, οπότε τα παιδιά προσέρχονται κανονικά στο σχολείο. Μέχρι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα κρούσμα στο σχολείο μας. Παρακαλώ, παρακολουθήστε την υγεία των παιδιών σας. Αν το παιδί σας δεν αισθάνεται καλά ή έχει οποιοδήποτε σύμπτωμα, όπως πυρετό, ισχυρό πονόλαιμο ή βήχα, κρατήστε το στο σπίτι. Αν το παιδί παραμείνει στο σπίτι, ενημερώστε μας άμεσα για τον λόγο της απουσίας στο τηλέφωνο του σχολείου: 24940-22.393. Μην ανησυχείτε για τις απουσίες. Προέχει η υγεία και η ασφάλεια όλων μας. Γι’ αυτό θα παρακαλούσαμε να μην προσέρχεστε εσείς οι γονείς για κανέναν λόγο στο σχολείο, εκτός αν έχει προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία. Επίσης, μπορείτε να ενημερώνεστε για την πρόοδο των παιδιών σας από τους εκπαιδευτικούς μόνο τηλεφωνικά τις αντίστοιχες ημέρες και ώρες γονέων. Το πρόγραμμα της ενημέρωσης έχει αναρτηθεί στο blog του σχολείου, στην ακόλουθη διεύθυνση: https://blogs.sch.gr/gymagial/. Συνιστούμε σε όλους σας να τηρείτε αυστηρά τα μέτρα πρόληψης, να εφοδιάζετε τα παιδιά με καθημερινά απολυμασμένες μάσκες και ατομικό μπουκάλι νερού και να τα συμβουλεύετε για την αυστηρή τήρηση των μέτρων».
Όσον αφορά τα μέτρα που πλέον αφορούν την περιοχή, είναι τα εξής:
1. Περιορισμός κυκλοφορίας: Επιτρέπεται η μετακίνηση από τις 5 π.μ. έως τις 6:00 μ.μ. Μετά τις ανωτέρω ώρες επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για την εξυπηρέτηση ζωτικών, προσωπικών ή επαγγελματικών αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο.
2. Σχολεία και πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές: λειτουργούν διά ζώσης Παιδικοί Σταθμοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια. Τα Λύκεια με εξ αποστάσεως διδασκαλία.
3. Χώροι λατρείας/θρησκευτικές τελετές: η τέλεση λειτουργιών, μυστηρίων, κηδειών, κ.λπ. πραγματοποιείται με αναλογία ένα άτομο ανά 25 τ.μ. με ανώτερο όριο τα εννέα άτομα.
4. Εστιατόρια, καφέ, αναψυκτήρια, καντίνες, κ.λπ.: η παροχή προϊόντων γίνεται σε πακέτο στο κατάστημα, διανομή και καθοδόν εξυπηρέτηση επιτρέπεται μόνο στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών. Η υπηρεσία διανομής των προϊόντων λειτούργει στη 1:00 π.μ.
5. Μεταφορές: μέχρι δύο άτομα πλέον του οδηγού σε επιβατηγά οχήματα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης.
6. Καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, φούρνοι, πρατήρια καύσιμων, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα καπνικών, περίπτερα: λειτουργούν με ωράριο λειτουργίας προαιρετικά διευρυμένο από τις 7 π.μ. έως τις 5 μ.μ. Τα φαρμακεία και τα πρατήρια καύσιμων λειτουργούν με το ωράριο που ισχύει σύμφωνα με τις ειδικές κατά περίπτωση διατάξεις. Τα περίπτερα δύναται να λειτουργούν 24 ώρες.
7. Λαϊκές αγορές: λειτουργούν με το 50% των θέσεων των παραγωγών/εμπόρων με πέντε μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων.
8. Υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο: επιτρέπεται εντός της περιφέρειας της φορολογικής έδρας του πωλητή, εφόσον συμπεριλαμβάνεται στη γεωγραφική ισχύ της άδειας λειτουργίας του.
9. Λιανεμπόριο: λειτουργία των επιχειρήσεων λιανεμπορίου μόνο με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας για παραλαβή εκτός καταστήματος. Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις πώλησης υποδημάτων, ενδυμάτων και βιβλιοχαρτοπωλείων που επιτρέπεται να λειτουργούν με ραντεβού για αγορά εντός του καταστήματος. Ωράριο λειτουργίας από τις 7 π.μ. έως τις 5:00 μ.μ.
10. Κομμωτήρια και υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής: λειτουργούν μόνο κατόπιν ραντεβού με ωράριο λειτουργίας από τις 7 π.μ. έως τις 5 μ.μ.
11. Συνεργεία αυτοκίνητων: οι πελάτες προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού με ωράριο λειτουργιάς από τις 7 π.μ. έως τις 5:00 μ.μ.
12. Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα: αναστολή λειτουργίας.
13. Ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα: ένας σύνοδος/επισκέπτης ανά ασθενή.
Τονίζεται ότι σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων επιβάλλονται, ανάλογα με τον βαθμό διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, κυρώσεις ενδεικτικά ως εξής:
1. Διοργάνωση συναθροίσεων ή εκδηλώσεων από επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα: 1η παράβαση πρόστιμο από 3.000 ευρώ έως 5.000 ευρώ, 2η παράβαση πρόστιμο από 5.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ και επιπλέον στις επιχειρήσεις αναστολή λειτουργίας από 15 έως 30 ημέρες.
2. Μη χρήση μάσκας πρόστιμο 300 ευρώ.
3. Χώροι λατρείας, μη τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων, πρόστιμο 1.500 ευρώ στον κατά νόμο υπεύθυνο του χώρου λατρείας.
4. Μη τήρηση των κανόνων αναστολής από επιχειρήσεις, τα πρόστιμα ξεκινούν από 2.000 ευρώ και 15 ημερολογιακές ημέρες αναστολή λειτουργίας αναλόγως των τ.μ. και φτάνουν το ποσό των 50.000 ευρώ και 60 ημερολογιακές ήμερες αναστολή λειτουργίας. Στους δε πελάτες πρόστιμο 300 ευρώ.
5. Μεταφορά στα επιβατηγά οχήματα δημοσίων και ιδιωτικής χρήσεως περισσότερων των προβλεπόμενων ατόμων: πρόστιμο 150 ευρώ.
6. Μη τήρηση των αποστάσεων στις λαϊκές αγορές: 1η παράβαση πρόστιμο 1.500 ευρώ και αναστολή δραστηριότητας 15 ημέρες, 2η παράβαση πρόστιμο 3.000 ευρώ και αναστολή δραστηριότητας 30 ημέρες.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass