ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΤΣΗΣ

«Τίτλοι τέλους για το προσφυγικό στα Γρεβενά»

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΞΗΓΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ Η ΔΟΜΗ -«ΔΕ ΒΑΛΑΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΙ ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΙΓΝΑΔΗ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ»

Δημοσίευση: 21 Φεβ 2021 21:31

Του Σωτ. Κέλλα«Τίτλοι τέλους για το προσφυγικό στα Γρεβενά» είπε χθες μιλώντας στην «Ε» ο βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης με αφορμή το γεγονός ότι 650 πρόσφυγες και μετανάστες αποχωρούν από τα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου των Γρεβενών και η Δομή κλείνει οριστικά σήμερα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει καταρτίσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι 350 εξ αυτών ανήκουν στην κατηγορία των αιτούντων ασύλου και θα μεταφερθούν σε δομές στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, ενώ οι υπόλοιποι 300 που ανήκουν στην κατηγορία των αναγνωρισμένων προσφύγων, έχουν όλα τα νομιμοποιητικά έγραφα και μπορούν να ταξιδέψουν σε όποιο μέρος της Ευρώπης επιθυμούν.
Ο Ανδρέας Πάτσης ήταν από αυτούς που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξη και μας είπε τον λόγο: «Τα Γρεβενά ως νομός δέχθηκε μεγάλο όγκο προσφύγων και μεταναστών σε σχέση με τον πληθυσμό τους όπου όλοι εγκαταστάθηκαν στα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να νεκρώσει η τουριστική δραστηριότητα της περιοχής και δεν αναφέρομαι στη χρονιά της πανδημίας. Τα ξενοδοχεία που φιλοξενούσαν μετανάστες και πρόσφυγες, έπαιρναν χρήματα, αλλά τα υπόλοιπα καταλύματα πώς θα επιβίωναν; Στο χιονοδρομικό κέντρο η επισκεψιμότητα του κόσμου ήταν στο ναδίρ, οι κτηνοτρόφοι δεν ανέβαζαν τα ζώα τους στα βουνά γιατί ένιωθαν ανασφάλεια. Και όλοι κατάλαβαν ότι το πρόβλημα ήταν η δυσανολογία του ποσοστού ντόπιων κατοίκων και προσφυγών-μεταναστών. Η Σαμαρίνα για παράδειγμα έφθασε να έχει 300, ενώ είχαν φθάσει τους 1.500 στην κορύφωσή τους σε όλο τον νομό.
Υπήρχε παράλληλα ένα αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους. Ορισμένοι μάλιστα όταν έθεσα το θέμα έσπευσαν αδικαιολόγητα να με χαρακτηρίσουν «γαλάζιο αντάρτη», αλλά σε συνεργασία με το Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής και ιδιαίτερα τον υπουργό Νότη Μηταράκη έγινε αντιληπτό το πρόβλημα και λύθηκε άμεσα.
•  Αντιδράσεις από τους ξενοδόχους δεν είχατε;
«Υπήρξαν αντιδράσεις, γνωρίζουμε την αναγκαιότητα που υπήρχε για έσοδα και γιατί υπάρχουν πολλά επαγγέλματα που κινούνται γύρω από τα ξενοδοχεία. Αλλά θεωρώ ότι σε έναν νομό δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο ορισμένα ξενοδοχεία και οι υπόλοιποι να φτωχοποιούνται ακόμα περισσότερο γιατί ας μη ξεχνάμε ότι τα Γρεβενά είναι ένας από τους πιο φτωχούς νομούς της χώρας. Η πλειοψηφία των ανθρώπων πρέπει να διαβιώνει αξιοπρεπώς. Και το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπήρχε μια οργανωμένη Δομή αλλά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ήταν διάσπαρτοι σε όλο τον ορεινό όγκο των Γρεβενών. Και πιστεύω ότι τα ξενοδοχεία των Γρεβενών τηρούν τις προδιαγραφές για να απευθυνθούν σε τουρίστες υψηλού επιπέδου και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του τουρισμού υψηλής ποιότητας στην περιοχή».
• «Πρόσφατα ήσασταν και ομιλητής στη Βουλή για τον νόμο για τα Πανεπιστήμια. Ποια η άποψή σας;
«Βάλαμε με τόλμη τέλος στα κακώς κείμενα των Πανεπιστημίων. Είδαμε ότι υπάρχει μια υποβάθμιση της Δημόσιας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης το τελευταίο διάστημα και θέλαμε να το σταματήσουμε . Στόχος είναι να αναβαθμίσουμε την ποιότητα σπουδών και τα πτυχία των Ελληνικών πανεπιστημίων ώστε οι νέοι και οι νέες να βρούνε μια θέση εργασίας. Αφήσαμε παθογένειες δεκαετιών, να δώσουμε στα παιδιά μας, στους καθηγητές μας, σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα το Πανεπιστήμιο αυτό που τους αξίζει. Παθογένειες που ελπίζω να μην απασχολήσουν ποτέ ξανά την κοινοβουλευτική διαδικασία, για τις οποίες θεωρούμε ήδη παράδοξο το γεγονός ότι, εν έτει 2021, υφίστανται και συζητούνται ακόμη. Είναι λογική η εισαγωγή στα Πανεπιστήμια με βαθμούς 1, 2 και 3 στα 20; Θεωρώ ότι το νομοσχέδιο σε βάθος χρόνου θα παράγει σημαντικό ακαδημαϊκό έργο».
• Το θέμα Λιγνάδη θα επηρεάσει την κυβέρνηση;
«Όπως στο θέμα των Πανεπιστημίων έτσι και στο θέμα Λιγνάδη δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα ούτε βάζουμε τα προβλήματα κάτω το χαλί. Δεν μας φοβίζει τίποτα...».
• Το έργο της κυβέρνησης πώς το κρίνετε μέχρι τώρα;
«Από την πρώτη μέρα δείξαμε αντανακλαστικά ως κυβέρνηση και φάνηκε ότι ήμασταν έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Από τον Αύγουστο του 2019 που αναλάβαμε φέραμε στη Βουλή νομοσχέδια όπως είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά. Στην περίοδο της πανδημίας είχαμε να αντιμετωπίσουμε και προβλήματα στα ελληνοτουρκικά σύνορα που ξέχασαν ορισμένοι και τα οποία η κυβέρνηση αντιμετώπισε άριστα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και την περίοδο της πανδημίας δε σταμάτησε ούτε το κυβερνητικό έργο ούτε το κοινοβουλευτικό. Πολλά και σοβαρά νομοσχέδια ψηφίστηκαν όπως είχαμε δεσμευτεί.
Θεωρώ ότι μέχρι τώρα αντιμετωπίσαμε την πανδημία με τρόπο ώστε να έχουμε τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις και έπρεπε να ισορροπήσουμε μεταξύ υγείας και οικονομίας. Αν κάνουμε μια σύγκριση με άλλες χώρες θα καταλάβουμε πόσο πιο αποτελεσματική ήταν η διαχείριση από την ελληνική κυβέρνηση. Χώρες με ανάλογο πληθυσμό είχαν πολλαπλάσιες επιπτώσεις. Με τα οικονομικά προγράμματα που ανακοινώσαμε προσπαθήσαμε να ανακουφίσουμε κοινωνικές ομάδες στο μέτρο του εφικτού. Χρηματοδότηση αναστολών εργασίας, πρόγραμμα ΣΥΝεργασία, επιστρεπτέες προκαταβολές, μείωσης ενοικίων η μη πληρωμή όλα αυτά ήταν μέτρα περιορισμού των οικονομικών προβλημάτων.
Τέλος το πιστοποιητικό εμβολιασμού που πρότεινε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη ήδη αρχίζει να υιοθετείται από πολλές χώρες. Όταν τελειώσει η πανδημία και κάνουν τους απολογισμούς τους όλες οι χώρες, η Ελλάδα είμαι σίγουρος ο ότι θα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με τις λιγότερες απώλειες».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass