Γέφυρα Τεμπών: Σε μια εβδομάδα παραδίδεται στην κυκλοφορία

Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ...«ΠΑΓΩΣΕ» ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Δημοσίευση: 24 Φεβ 2021 21:01

Του Γιώργου Ρούστα

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι εργασίες ολοκλήρωσης ενίσχυσης της θεμελίωσης

και ανακατασκευής της παλιάς γέφυρας του Πηνειού στα Τέμπη, με τα συνεργεία του εργολάβου να διεκπεραιώνουν τις τελευταίες εκκρεμότητες ενός σημαντικού και πολύπλοκου έργου. Έτσι όλα δείχνουν ότι η γέφυρα θα παραδοθεί επιτέλους στην κυκλοφορία την ερχόμενη εβδομάδα. Οι εργασίες θα μπορούσαν να είχαν ολοκληρωθεί τέλος Φεβρουαρίου, όπως προέβλεπε η παράταση που δόθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο στον «Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου», ωστόσο το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας -«Μήδεια», πάγωσε μεταξύ άλλων και την πρόοδο των εργασιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», η εταιρεία ζήτησε μία τελευταία παράταση, ολίγων ημερών.
Ωστόσο, όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες, το αποτέλεσμα της νέας γέφυρας είναι εντυπωσιακό, αφού εκτός από τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν για την ενίσχυση της θεμελίωσης και της στατικότητάς της, τοποθετήθηκαν νέα στηθαία ασφαλείας, ενώ διαστρώθηκε νέος ασφαλτοτάπητας και διαγράμμιση.

«ΓΙΟΦΥΡΙ ...ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ»
Δικαιολογημένα το έργο χαρακτηρίστηκε «γιοφύρι της Άρτας», καθώς για την ολοκλήρωσή του χρειάστηκε να δοθούν τρεις παρατάσεις (η πρώτη τέλος Ιουνίου, η δεύτερη τέλος Οκτωβρίου και η τρίτη τέλος Φεβρουαρίου). Όλο αυτό το διάστημα η κυκλοφορία των αυτοκινήτων γίνονταν από επαρχιακές οδούς, ενώ η εταιρεία χορήγησε στους μόνιμους κατοίκους της περιοχής δωρεάν κάρτες διέλευσης από τα διόδια.
Όπως είναι γνωστό οι παρατάσεις ζητήθηκαν αφενός λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς υπήρξε αδυναμία φιλοξενίας των εργατών στα ξενοδοχεία και καθυστερήσεις στις εισαγωγές υλικών και αφετέρου λόγω των πολλών τεχνικών δυσκολιών που αντιμετωπίστηκαν κατά τη φάση εργασιών.
Να μην ξεχνάμε ότι το Ελληνικό Δημόσιο, όταν εντοπίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης της γέφυρας των Τεμπών αποφάσισε να γίνουν εργασίες ανακατασκευής και όχι κατεδάφιση και εκ νέου κατασκευή και για ιστορικούς-περιβαλλοντικούς λόγους, καθώς η γέφυρα έχει χαρακτηριστεί σημαντικό τοπονύμιο της περιοχής και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία των Τεμπών.
Ποιος δε θυμάται την ελληνική ταινία του 1961 «Κάτι να καίει», με πρωταγωνιστή τον αείμνηστο Κ. Βουτσά, να διασχίζουν με τους άλλους πρωταγωνιστές εποχούμενοι, την ολοκαίνουρια τότε γέφυρα...
Σύμφωνα με τον διευθυντή της κατασκευάστριας Κοινοπραξίας, κ. Δημοσθένη Παπακριβόπουλο, «χρειάστηκε να καταβληθούν μεγάλες προσπάθειες για την ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού έργου, καθώς κληθήκαμε να ξεπεράσουμε πάρα πολλά προβλήματα, που σχετίζονταν κυρίως με την έλλειψη των αρχικών σχεδίων-μελετών του έργου. Έτσι όσο προχωρούσαμε τις εργασίες, προέκυπταν ζητήματα που απαιτούσαν την επικαιροποίηση των σχεδίων και των μελετών. Χρειάστηκε δηλαδή να εφαρμοστούν εναλλακτικές μέθοδοι εργασιών, αρκετά χρονοβόρες, εξαιτίας ασυμφωνίας των δεδομένων που υπήρχαν από την περίοδο κατασκευής της γέφυρας και της πραγματικής υφιστάμενης κατάστασής της. Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν στη θεμελίωση και στον φορέα της γέφυρας. Υπήρξε αλλαγή στα εφέδρανα, πάνω στα οποία πατάει η γέφυρα, με στόχο να ενισχυθεί η στατικότητα και να εξασφαλιστεί η σεισμική θωράκισή της. Επιπλέον για τον εκσυγχρονισμό της γέφυρας τοποθετήθηκαν νέα στηθαία ασφαλείας και πραγματοποιήθηκαν όλα όσα απαιτεί ένα βασικό εθνικό δίκτυο. Δυστυχώς, συνεχίζει ο κ. Παπακριβόπουλος, μιλώντας στην «Ε», «η πανδημία αλλά και η κακοκαιρία που κυριαρχούσε τους προηγούμενους μήνες, μείωσαν τους ρυθμούς εργασιών. Συνολικά όλα αυτά τα προβλήματα μας πήγαν πίσω 4 με 5 μήνες από τον αρχικό σχεδιασμό».
Από την πλευρά του ο τεχνικός διευθυντής της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», κ. Κώστας Καλογήρου, μιλώντας στην «Ε» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση των εργασιών: Η ενίσχυση και η αναβάθμιση της γέφυρας του Πηνειού αποτελεί ένα σημαντικό έργο που οφείλει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις για την ασφάλεια των χρηστών και την παροχή ποιότητας υψηλών προδιαγραφών που αποτελούν βασικούς πυλώνες της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου». Η ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου διασφαλίζει τη διατήρηση της σημαντικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της γέφυρας Πηνειού. Είμαστε χαρούμενοι γιατί καταφέραμε να ολοκληρώσουμε αυτό το πολύ σημαντικό έργο, το οποίο είχε πολλές τεχνικές δυσκολίες, σεβόμενοι και την ιδιαιτερότητα της περιοχής και την ιστορικότητα της γέφυρας. Πιστεύουμε ότι την επόμενη εβδομάδα η γέφυρα θα παραδοθεί στην κυκλοφορία. Κατανοούμε τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις τοπικές κοινωνίες για την καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου, ωστόσο να είναι σίγουροι ότι από πλευράς μας καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια να επισπεύσουμε τις εργασίες».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass