Με κλήρωση οι 91 από τις 113 προσλήψεις σε δημοτικές υπηρεσίες

ΕΓΙΝΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ *ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ, ΓΙΑ «ΑΠΟΥΣΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ» ΣΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Δημοσίευση: 26 Φεβ 2021 21:00

Με κλήρωση επιλέχθηκαν χθες, οι 91 από τους 113 υποψηφίους, που θα προσληφθούν στον Δήμο Λαρισαίων, για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες στις Διευθύνσεις Καθαριότητας, Πρασίνου, Αμαξοστασίου και Τεχνικών Υπηρεσιών.


Για τις υπόλοιπες 22 θέσεις -όπως ανακοίνωσε η Δημοτική Αρχή- προτιμήθηκαν υποψήφιοι με πρόσφατη εμπειρία στον Δήμο και γνώση του μηχανολογικού εξοπλισμού των υπηρεσιών του, όπως ορίζει η σχετική εγκύκλιος (του Υπουργείου Εσωτερικών) στη συγκεκριμένη προκήρυξη των θέσεων.
Αυτές αφορούν σε ειδικότητες που σχετίζονται κυρίως με θέσεις οδηγών/χειριστών μηχανημάτων διαφόρων τύπων, καθώς και για τις τεχνικές ειδικότητες στο Αμαξοστάσιο του Δήμου.
Η διαδικασία της κλήρωσης πραγματοποιήθηκε με απόφαση του δημάρχου Απ. Καλογιάννη, και ενώ είχαν προηγηθεί ενστάσεις από παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου Λαρισαίων, καταγγέλλοντας την «ασφυκτική προθεσμία υποβολής αιτήσεων» (μόλις δύο ημερών) και την «παντελή απουσία κριτηρίων μοριοδότησης, κατάταξης και επιλογής των υποψηφίων» αφήνοντας αιχμές για αδιαφανή διαδικασία προσλήψεων.
Να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις που κατατέθηκαν για τις 113 θέσεις, ανέρχονται στις 750.

ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
Συγκεκριμένα οι επικεφαλής των παρατάξεων «Λάρισα Μπροστά» Ρένα Καραλαριώτου, «ΠΡΑΞΙ» Παν. Γούλας και «Λαρισαίων Κοινόν» Κ. Βαϊούλης, οι οποίοι και ζήτησαν να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε κοινή τους ανακοίνωση ανάφεραν μεταξύ άλλων τα εξής: «Στην έκτακτη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Λαρισαίων τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021 αποφασίσθηκε η πρόσληψη 113 υπαλλήλων ορισμένου χρόνου έως οκτώ μήνες για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών σε υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων.
Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας θα καθορίζονταν σε προκήρυξη-πρόσκληση ενδιαφέροντος που θα συντάσσονταν σε μεταγενέστερο χρόνο από τη Δημοτική Αρχή και τις υπηρεσίες.
Ωστόσο στην πρόσκληση ενδιαφέροντος που δημοσιεύτηκε εν τέλει διαπιστώθηκε αφενός το πολύ σύντομο διάστημα της υποβολής των αιτήσεων των ενδιαφερομένων, που ήταν μόλις δύο ημέρες, και αφετέρου η παντελής απουσία κριτηρίων μοριοδότησης, κατάταξης και επιλογής των υποψηφίων. Παρά το σύντομο χρονικό διάστημα για υποβολή των αιτήσεων, εκατοντάδες συμπολίτες μας υπέβαλαν αιτήσεις για κάλυψη των παραπάνω θέσεων, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν ποια θα είναι η διαδικασία μοριοδότησης, κατάταξης και επιλογής τους.
Συνέπεια των παραπάνω ήταν να δημιουργηθούν ελπίδες για εργασία σε εκατοντάδες άνεργους συμπολίτες μας μέσω μιας πρόχειρης και αδιαφανούς διαδικασίας.
Έχει δημιουργηθεί τεράστια κοινωνική αναταραχή με τις προσδοκίες εκατοντάδων συμπολιτών μας για εύρεση εργασίας να είναι μετέωρες και να υφίσταται τεράστια απειλή για την κοινωνική συνοχή της πόλης».
Αντίστοιχα και η παράταξη «Ορμή Ανανέωσης» σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι: «Από την προκήρυξη απουσιάζουν τελείως τα κριτήρια μοριοδότησης. Δεν αναφέρεται πουθενά πώς θα λάβει μόρια κάποιος υποψήφιος, ώστε να δημιουργηθεί ένας πίνακας κατάταξης. Πιο συγκεκριμένα: Λαμβάνει μόρια κάποιος που είναι άνεργος; Κάποιος που είναι τρίτεκνος ή πολύτεκνος; Κάποιος που έχει ανήλικα τέκνα; Κάποιος με αναπηρία δική του ή μέλους της οικογένειας του; Η προϋπηρεσία δίνει μόρια;
Η διαδικασία μπορεί να είναι νόμιμη και να δίνεται η δυνατότητα στους δήμους για fast track διαδικασίες προσλήψεων λόγω Covid-19, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η Δημοτική Αρχή δεν μπορούσε να ορίσει καθαρά κριτήρια μοριοδότησης στην προκήρυξη.
Η απουσία κριτηρίων θολώνει το τοπίο των προσλήψεων, δημιουργεί σκέψεις για αδιαφανή διαδικασία, ενώ για ακόμη μια φορά συμπολίτες μας μιλούν για περίεργες προσλήψεις και αναξιοκρατία στον Δήμο».
Καταλήγοντας υποστηρίζει πως «Η διαδικασία πρέπει να αναβληθεί, να διορθωθεί ως προς τα κριτήρια μοριοδότησης και να επανεκδοθεί».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ: «ΚΙΝΗΘΗΚΑΜΕ ΜΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ»
Σε απάντησή της η Δημοτική Αρχή υποστήριξε ότι «Η προκήρυξη έγινε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία». Για την επιλογή πρόσληψης των 22 ατόμων που δεν μπήκαν στη χθεσινή κλήρωση, ανάφερε ότι σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών «...καθίσταται δυνατή η εκ νέου πρόσληψη ατόμων που είχαν ήδη απασχοληθεί στους φορείς για την αντιμετώπιση των ίδιων ή παρεμφερών αναγκών, καθότι τα άτομα αυτά διαθέτουν εμπειρία στο αντικείμενο και μπορούν να παρέχουν άμεσα, χωρίς να απαιτηθεί χρόνος προσαρμογής, βέλτιστες υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο...».
Τόνισε τέλος πως «η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να κινείται στην κατεύθυνση της διαφάνειας και της νομιμότητας, χωρίς παιγνίδια και μικροπολιτικές λογικές. Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να προβληματίσει όλους μας, αιρετούς και κοινωνία είναι ο μεγάλος αριθμός των αιτήσεων για θέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου με διάρκεια από 2 έως 8 μήνες και η αγωνία των συμπολιτών για μια πρόσκαιρη θέση εργασίας. Μια ζοφερή εικόνα που διαμορφώνεται μέρα με την ημέρα στην κοινωνία μας, με τις σημαντικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού, μετά από μια δεκαετία από τη χρεοκοπία και τα Μνημόνια. Καταδεικνύεται έτσι, το βάθος της κρίσης και η αναγκαιότητα του σχεδιασμού της επόμενης ημέρας μετά την πανδημία».


Διαμάχη για τις προσλήψεις και στο Δημοτικό Συμβούλιο
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ: ΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΕΣ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
Διαμάχη για τις διαδικασίες των προσλήψεων-«αστραπή», των 113 ατόμων σε δημοτικές υπηρεσίες, ξέσπασε χθες κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας. Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου Λαρισαίων, για «απουσία κριτηρίων μοριοδότησης, κατάταξης και επιλογής των υποψηφίων», ενώ κατήγγειλαν «προχειρότητα και εμπαιγμό των πολιτών» για την απόφαση της δημοτικής αρχής να γίνει δημόσια κλήρωση επιλογής των υποψηφίων.
Σε τοποθέτησή του ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης δήλωσε ότι «οι διαδικασίες είναι απόλυτα καθαρές και διαφανείς» και ότι «δεν θα παγώσουν και θα ολοκληρωθούν μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή το βράδυ, ώστε τη Δευτέρα οι επιλεγέντες να πάνε στη δουλειά τους».
Υποστήριξε δε ότι «Ήταν μια γρήγορη διαδικασία, σύμφωνα και με τους πιεστικούς χρόνους που όριζε η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία ανακοινώθηκε στις 10 Φεβρουαρίου και έπρεπε αυτές να ολοκληρωθούν μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου». Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση με αφορμή τις ανακοινώσεις των παρατάξεων σχετικά με το θέμα, τόνισε: «Σπέκουλα σε ζητήματα ανεργίας θέλουν προσοχή. Τέτοιες βιαστικές τοποθετήσεις γυρίζουν μπούμερανγκ...».
«Την ακύρωση της διαδικασίας και την επανάληψη της προκήρυξης, με συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής υποψηφίων» ζήτησε η επικεφαλής της «Λάρισα Μπροστά» Ρένα Καραλαριώτου, κρίνοντας «άδικη την κλήρωση για άτομα που αποκλείονται και έχουν τα προσόντα και τονίζοντας «750 συμπολίτες μας διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε κανένα κριτήριο για να διεκδικήσουν μια θέση».
Καταλήγοντας δήλωσε: «Η πανδημία έχει δημιουργήσει μια στρατιά ανέργων, και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Εκτιμάμε ότι αυτή η προκήρυξη εμπαίζει τους συμπολίτες μας».
«Εμπαιγμό στις πλάτες των ανέργων...» κατήγγειλε και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Πέτρος Κρίκης, τόνισε πως «η κλήρωση είναι λογική Πόντιου Πιλάτου» και πρότεινε «επέκταση όλων των συμβάσεων σε οκτάμηνες».
«Προβληματική σε πολλά σημεία της» έκρινε την προκήρυξη πρόσληψης των 113, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «ΠΡΑΞΙ» κ. Νασιώκας υποστηρίζοντας πως «θα έπρεπε να είχε δρομολογηθεί πιο νωρίς αυτή η διαδικασία, από τις 10 Φεβρουαρίου που ανακοινώθηκε η σχετική απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών» και έκρινε ότι η κλήρωση «ναι μεν είναι στο πλαίσιο της νομιμότητας, αλλά δεν παύει να είναι μια πρόχειρη διαδικασία». «Προχειρότητα» χαρακτήρισε τη διαδικασία της κλήρωσης ο επικεφαλής της «Ορμής Ανανέωσης» Νικ. Γαμβρούλας και τόνισε ότι «η προκήρυξη είναι άκυρη για την παντελή απουσία κριτηρίων».
«Τριτοκοσμικές καταστάσεις με ουρές έξω από το Δημαρχείο για κατάθεση αιτήσεων δεν μας τιμούν» κατήγγειλε ο επικεφαλής της «Λαρισαίων Κοινόν» Κ. Βαϊούλης.
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass