Μηνυτήρια αναφορά για το «Γεντίκι»

ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Δημοσίευση: 27 Φεβ 2021 21:20

Μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας, για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στο «Γεντίκι» του Δήμου Τεμπών, κατέθεσε προχθές ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας και εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για την προστασία του ξακουστού Πράσινου Λίθου Χασάμπαλης» Νίκος Πουτσιάκας.

Η σφοδρή διαμάχη, που ξέσπασε αρχές Φεβρουαρίου, μεταξύ των Οικολόγων Πράσινων, της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για την προστασία του ξακουστού Πράσινου Λίθου Χασάμπαλης» και του Δήμου Τεμπών, απέναντι στην εταιρεία που μίσθωσε από το δημόσιο έκταση στο «Γεντίκι» για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου, συνεχίζεται με την ίδια ένταση. Στη μηνυτήρια αναφορά του ο κ. Πουτσιάκας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η ιδιοκτησία του χώρου που μισθώθηκε ερείδεται μεταξύ του Δήμου Τεμπών και του Ελληνικού Δημοσίου (αρμοδιότητα Δασαρχείου Λάρισας)...
Προκαλεί ιδιαίτερες απορίες το γεγονός ότι το αρμόδιο Δασαρχείο εξέδωσε άδεια παραχώρησης της έκτασης, παρότι αυτή τελεί υπό δικαστική εκκρεμότητα. Είναι κάτι που, μάλλον, δεν συνηθίζεται καθώς δεσμεύει μια έκταση για την οποία υπάρχει ένδικη προσφυγή και μπορεί να δημιουργήσει πληθώρα ζητημάτων στην ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας...» και υποστηρίζει επίσης πως «στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων η οποία εξέδωσε την άδεια εργασιών μικρής κλίμακας, για λογαριασμό του Δήμου Τεμπών, κατατέθηκε αίτηση αναστολής των εργασιών και κατόπιν αυτής, η εν λόγω αρμόδια υπηρεσία αφού εξέτασε τον σχετικό φάκελο διαπίστωσε ότι η άδεια είχε εκδοθεί παρότι υπήρχαν τέσσερις παραλείψεις, και παρόλα αυτά η υπηρεσία δεν προέβη στην αναστολή των εργασιών παρά μόνο ζήτησε να προσκομιστούν στοιχεία για να τακτοποιηθούν αυτές οι εκκρεμότητες και παραλείψεις».
Σημειώνει δε πως «η κατασκευή Φωτοβολταϊκού σταθμού πέραν της χρήσης χώρου ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας θα επιφέρει σημαντική ζημία και στον πληθυσμό των μελισσών της περιοχής καθώς στη γύρω περιοχή υπάρχουν αμυγδαλοκαλλιέργειες».

ΖΗΤΑ ΠΟΙΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΑΞΕΩΝ
Και καταλήγοντας ο κ. Πουτσιάκας επισημαίνει: «Θεωρούμε ότι πρέπει να λάβει χώρα ποινική αξιολόγηση πράξεων και παραλείψεων των δημοσίων και δημοτικών οργάνων και συγκεκριμένα:
1. Η νομιμότητα της μισθώσεως σε διαφιλονικούμενη δημοτική έκταση από το Δασαρχείο Λάρισας.
2. Η μη ανάκληση της πολεοδομικής αδείας μικρής κλίμακος από τον Δήμο Λαρισαίων (διά του Δήμου Τεμπών) παρά τις ελλείψεις του φακέλου και η προκλητική συνέχιση των εργασιών, ενώ ο φάκελος ήτο ελλιπής.
3. Η παράλειψη του Δήμου Τεμπών να προχωρήσει στην αναστολή των εργασιών και των επεμβάσεων στα πλαίσια της επιβαλλόμενης προστασίας των δικαιωμάτων του Δήμου, αφού η έκταση αυτή διεκδικείται από αυτόν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τετελεσμένα γεγονότα στην ιδιοκτησία του Δήμου και των δημοτών».ΔΙΚΗ
Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι στις 12 Μαρτίου θα εξεταστεί στο δικαστήριο Λάρισας και η αίτηση που έχει καταθέσει η δημοτική αρχή Τεμπών για επανάληψη της δίκης με το Δημόσιο, διεκδικώντας εκ νέου την ιδιοκτησία έκτασης 8.000 στρεμμάτων στο Γεντίκι.
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1