Τους «καίει» ο παγετός

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ

Δημοσίευση: 27 Μαρ 2021 21:20

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Μεγάλη ανησυχία έχουν προκαλέσει σε παραγωγούς του Δήμου Αγιάς οι θερμοκρασίες κάτω του μηδενός που επικράτησαν τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 24, Πέμπτης 25 και χθες Παρασκευής 26 Μαρτίου.


Ο Μετεωρολογικός Σταθμός Κισσάβου του meteo-thessalia.gr έδειξε -4,2 βαθμούς Κελσίου στις 6:10 το πρωί της Εθνικής μας εορτής, -1,9 αργά το βράδυ της παραμονής και -1,3 χθες ξημερώνοντας Παρασκευή. Ο Μετεωρολογικός Σταθμός που βρίσκεται μέσα στην κωμόπολη της Αγιάς κατέγραψε επίσης θερμοκρασίες αρνητικές για τις ίδιες ώρες και μέρες κοντά στον -1 βαθμό. Το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγιάς, το οποίο και προχώρησε προς τον ΕΛΓΑ σε αναγγελία ζημιάς, είχε μετρήσεις έως και -3 βαθμούς Κελσίου, ενώ υπήρξαν αναφορές παραγωγών για θερμοκρασίες έως και -6 βαθμούς σε κτήματα της ευρύτερης περιοχής.
Άσχημα είναι τα μηνύματα και από τα παρακάρλια χωριά του Δήμου Αγιάς, Πλασιά, Καστρί, Αμυγδαλή, όπως και από το Καλαμάκι του Δήμου Κιλελέρ, όπου ο κόσμος εκεί δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στην αμυγδαλοκαλλιέργεια. Αγρότες του Καλαμακίου υποστηρίζουν ότι η θερμοκρασία για δύο συνεχόμενες νύχτες έπεσε κάτω από το μηδέν και έφτασε έως τους -4 βαθμούς Κελσίου. Την περίοδο αυτήν οι αμυγδαλιές βρίσκονται στο εξαιρετικά ευαίσθητο σημείο της πτώσης των πετάλων και αρχής της καρπόδεσης κι όλοι φοβούνται ότι ήδη έχει γίνει πολύ μεγάλη ζημιά που θα φανεί γρήγορα.
Ανησυχία επίσης υπάρχει για τις ροδακινιές, τις νεκταρινιές, αλλά και για τις πρώιμες ποικιλίες στις κερασιές, αν και φέτος παρουσιάζεται μια γενικότερη αργοπορία στην άνθηση των τρίτων που ίσως φανεί και σωτήρια.
Αξιοσημείωτο είναι ακόμη το γεγονός ότι το βράδυ της Τετάρτης μια μεγάλη περιοχή του Δήμου Αγιάς, κυρίως το Μαυροβούνι και ο ανατολικός Κίσσαβος, δέχθηκαν μια ολιγόωρη έντονη χιονόπτωση -κάτι σαν χιονοχάλαζο- με τη χιονόστρωση να φθάνει έως τον παραλιακό δρόμο του Αγιοκάμπου, της Βελίκας, της Σωτηρίτσας κι άλλων παραλιακών οικισμών.
Τέλος, προβληματισμός υπάρχει για το αν θα δημιουργηθούν προβλήματα από τη μεγάλη ποσότητα βροχής που δέχθηκε η ευρύτερη περιοχή της Αγιάς κατά το τριήμερο 20, 21 και 22 Μαρτίου, όταν και έπεσαν μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, σύμφωνα με το meteo-thessalia.gr, 95 τόνοι νερού ανά στρέμμα.

ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΓΙΑΣ
Μετά από τον καταστροφικό παγετό (-4οC) τα ξημερώματα της 26ης Μαρτίου, που κατέστρεψε στο 100% καλλιέργειες αμυγδαλιάς, δαμασκηνιάς, βερικοκιάς, ροδακινιάς, οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Αγιάς ζητούν την άμεση αυτοψία κλιμακίου του ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών. Να σημειωθεί ότι είναι η τέταρτη κατά σειρά χρονιά που η περιοχή αντιμετωπίζει προβλήματα με παγετό.

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass