Ηχηρά μηνύματα, βουβή τελετή στο Κιλελέρ

Αναγκαία η έμπρακτη στήριξη του αγροτικού κόσμου, τονίστηκε στην εκδήλωση για την 111η επέτειο της εξέγερσης

Δημοσίευση: 29 Μαρ 2021 21:00

Χωρίς την παρουσία αγροτών και με αυστηρή την τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό, τιμήθηκε χθες στο Κιλελέρ, στο μνημείο του Θεσσαλού Αγρότη, η 111η επέτειος από την εξέγερση των Θεσσαλών αγροτών το 1910. Λιτή τελετή, με ηχηρά όμως μηνύματα για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα που αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, έστειλαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Θανάσης Νασιακόπουλος και οι Θεσσαλοί βουλευτές.


«Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Οφείλουμε να δεσμευτούμε όλοι, πολιτεία, τοπική αυτοδιοίκηση, συνεταιριστικές οργανώσεις, πανεπιστήμια, αγρότες και κτηνοτρόφοι ότι θα συνεργαστούμε έτσι ώστε ο πρωτογενής τομέας παραγωγής να γίνει ο βασικός πυλώνας της ανάπτυξης της χώρας. Είναι χρέος μας. Η πολιτεία οφείλει να στηρίξει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, να δώσει κίνητρα στα νέα παιδιά να μείνουν και να καλλιεργήσουν τη γη τους. Η πατρίδα μας χρειάζεται νέους αγρότες, που θα έχουν τη γνώση και τη διάθεση να εργαστούν στη γη και μαζί με την πείρα των μεγαλυτέρων, είμαι πεπεισμένος ότι θα κάνουν τον αγροτικό τομέα να πάει μπροστά. Αυτό είναι το μήνυμα του φετινού εορτασμού, να κρατήσουμε ζωντανή στη μνήμη μας τη θυσία των αγροτών και να παλέψουμε όλοι μαζί για να έρθουν καλύτερες μέρες» ανέφερε στον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Κιλελέρ, προσθέτοντας παράλληλα ότι είναι σημαντικό η γιορτή για τον ξεσηκωμό των αγροτών της θεσσαλικής γης να μην έχει μόνο επετειακό χαρακτήρα, αλλά να υπάρξει και έμπρακτη στήριξη ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.
«Ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι είναι να το κάνεις. Η Περιφέρεια έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης στη χώρα. Στηρίζουμε τους ανθρώπους της παραγωγής στην πράξη, στηρίζουμε την εθνική οικονομία, στηρίζουμε θέσεις εργασίας, στηρίζουμε το αγροτικό εισόδημα. Με συνολικό ποσό χρηματοδότησης 698 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, για εμβληματικά έργα όπως η επαναδημιουργία της Κάρλας, μεγάλα έργα υποδομών, λιμνοδεξαμενές, φράγματα κ.ά., εγγειοβελτιωτικά έργα ύψους 2,2 εκατ. ευρώ, επενδύσεις όπως τα Σχέδια Βελτίωσης, επενδύσεις μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, ενισχύσεις σε νέους γεωργούς, ανάπτυξη μικρών εκμεταλλεύσεων, ομάδες τοπικής δράσης Leader, έργα αγροτικής οδοποιίας και ενισχύσεις για μη γεωργικές δραστηριότητες σε αγροτικές περιοχές. Έργα πάνω από 1 δισ. ευρώ για τον πρωτογενή τομέα στη Θεσσαλία» τόνισε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός στην ομιλία του. Ακόμη, ο Περιφερειάρχης επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενός πλέγματος ενεργειών που δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας και βιώσιμης ανάπτυξης, για τους πολλούς. Με ολοκληρωμένη στρατηγική, σοβαρή νομοθεσία και κίνητρα στους παραγωγούς.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
«111 χρόνια από την εξέγερση των κολίγων, το μήνυμα του Κιλελέρ παραμένει επίκαιρο γιατί είναι μήνυμα ζωής, βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας για τους πολλούς. Είναι το αναφαίρετο δικαίωμα στο αύριο. Που σήμερα απειλείται από άλλου είδους, πρωτόγνωρες κρίσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η πανδημία. Η παραγωγή είναι ζωή. Αν δεν παράξουμε, δεν υπάρχει μέλλον. Αυτό είναι το ηθικό χρέος μας απέναντι στις επόμενες γενιές που θέλουν και πρέπει να ζήσουν καλύτερα από τους γονείς μας. Η εποχή απαιτεί ταχύτητα, αυτοματισμό ενεργειών και τολμηρές μεταρρυθμίσεις στη συλλογική προσπάθεια για την εθνική επαναδημιουργία» κατέληξε.
Η βουλευτής της ΝΔ κ. Στέλλα Μπίζιου χαιρέτισε την εκδήλωση και σημείωσε ότι «αυτή η χώρα πετυχαίνει τα πιο σημαντικά και τα μεγαλύτερα επιτεύγματα όταν είμαστε διαχρονικά ενωμένοι».
Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης, στον χαιρετισμό του στάθηκε ιδιαίτερα στο κρίσιμο σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται ο ελληνικός αγροτικός τομέας και στα τρία σημαντικά εργαλεία για τη στήριξή του. Συγκεκριμένα, τόνισε πως «το τρένο περιμένει στον σταθμό και είναι το ταμείο ανάκαμψης. Θα είναι λοιπόν χαμένη ιστορική ευκαιρία αν δεν τον προλάβουμε. Οι πηγές χρηματοδότησης για τον πρωτογενή τομέα τα επόμενα χρόνια θα είναι τρεις: Πρώτον η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, για την οποία πρέπει η χώρα μας να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για τον ορισμό το πραγματικού αγρότη, για τη δημογραφική ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού και για την πολιτική της για το περιβάλλον. Οι άλλες δύο πηγές χρηματοδότησης είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης».
Ο κ. Κόκκαλης κατέληξε, λέγοντας πως: «Είναι αναγκαίος εκ των πραγμάτων ο δημόσιος διάλογος, η διαβούλευση, ώστε να διοχετευθούν αυτά τα χρήματα πράγματι στον πρωτογενή τομέα. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει τη διαβούλευση μ’ αυτούς που θα εφαρμόσουν τις αποφάσεις, δηλαδή τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Θα είναι πραγματικά μία ιστορική ευκαιρία και πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε τα πάντα να μη τη χάσουμε. Γι’ αυτό κρίνεται αναγκαία η συναρμολόγηση όλων των αυτών των πολιτικών προς όφελος του πρωτογενούς τομέα».
Η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Ευαγγελίας Λιακούλη κατά την ομιλία της τόνισε ότι οι αγρότες-αγωνιστές του Κιλελέρ άνοιξαν τον δρόμο για τις επόμενες γενιές και το μήνυμα της εξέγερσής τους σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, ενώ ταυτόχρονα μίλησε και για την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανασυγκρότησης της αγροτικής οικονομίας.  
«Οι Αγρότες-Αγωνιστές του Κιλελέρ γέννησαν το σύγχρονο Αγροτικό Κίνημα, που αποτέλεσε πυρήνα ανθρώπινων δικαιωμάτων και συλλογικών κοινωνικών διεκδικήσεων, πολιτικοποιώντας τη δράση τους. Οι Αγρότες-Αγωνιστές του Κιλελέρ άνοιξαν δρόμους για τις επόμενες γενιές.
Το μήνυμά τους σήμερα είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Η αγροτική παραγωγή βρίσκεται σε εσωστρέφεια και απομόνωση, το εισόδημα συρρικνώνεται, ο ΕΛΓΑ είναι απαρχαιωμένος και η κλιματική κρίση είναι παρούσα και καταστροφική για τις παραγωγές.
Απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της αγροτικής οικονομίας, μετατρέποντας την κρίση της πανδημίας σε ευκαιρία για την αγροτική παραγωγή, με την παγκόσμια διάδοση και κυριαρχία του μοντέλου της μεσογειακής διατροφής που συνδέεται εδώ και αιώνες με την υγεία και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ένα ζητούμενο πλέον, για όλον τον κόσμο.  Χρέος μας είναι να κρατήσουμε αυτούς τους δρόμους ανοιχτούς και να παλέψουμε ασταμάτητα και ασυμβίβαστα, τιμώντας τους παππούδες μας που γέννησαν την Αγροτική Ιδέα» σημείωσε μεταξύ άλλων. Τη στήριξη του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου σε θέματα που απασχολούν τους αγρότες με παρεμβάσεις και ερωτήσεις στη Βουλή, μετέφερε ο εκπρόσωπός του στη Λάρισα κ. Δαμιανός Ζιώκας.
Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος. Το «παρών» έδωσαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λαδόπουλος και ο αντιδήμαρχος Κιλελέρ Αχιλλέας Χατζούλης.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass