Ολοκληρωμένο σχέδιο για την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 01 Απρ 2021 21:01

Στη διάθεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΟ Δήμητρα βρίσκεται

ο φάκελος με την πρόταση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για την αξιοποίηση της έκτασης 20 στρεμμάτων με παράλληλη αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών της ιστορικής «Αβερωφείου» Γεωργικής Σχολής, μετά και την πρόσφατη συνάντηση του Κ. Αγοραστού με τον πρόεδρο του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού, καθηγητή Σέρκο Χαρουτουνιάν.  
Το ολοκληρωμένο σχέδιο της Περιφέρειας για τη μετατροπή της «Αβερωφείου» Γεωργικής Σχολής Λάρισας σε «Όαση απασχόλησης και καινοτομίας» προβλέπει τη δημιουργία ενός χώρου που θα συνδυάζει κατάρτιση και πρακτική άσκηση σε πραγματικές συνθήκες, δίνοντας προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης σε άνεργους νέους ηλικίας 18 έως 29 ετών.
Ο κ. Αγοραστός τονίζει ότι τα οφέλη που θα προκύψουν από την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου είναι τεράστια, καθώς «η Αβερώφειος θα λειτουργήσει σαν πόλος ανάπτυξης της περιοχής, λόγω της υλοποίησης ενός μεγάλου αριθμού φεστιβάλ, ψυχαγωγικών και ενημερωτικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιούνται στους χώρους της, ενώ η θεσσαλική ύπαιθρος και οι τοπικές κοινωνίες θα ενδυναμωθούν, λόγω της παράλληλης ανάδειξης των τοπικών χαρακτηριστικών και προϊόντων τους». Επικαλείται δε την καλή πρακτική που υπάρχει εδώ και 45 χρόνια, καθώς ανάλογο εγχείρημα με την εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης υλοποιείται στην Αλσατία, κοντά στα σύνορα Γαλλίας - Γερμανίας, από φοιτητές της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη προσπάθεια αξιοποίησης της Αβερωφείου Σχολής είχε ξεκινήσει την άνοιξη του 2019 ο τότε υφυπουργός Βασ. Κόκκαλης, ο οποίος είχε συστήσει φορέα διαχείρισης, ενώ ήδη έχει ζητηθεί η συνδρομή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος. Το φιλόδοξο εγχείρημα δεν προχώρησε, αν και είχε εξασφαλίσει το «πράσινο φως» της κυβέρνησης, ελλείψει χρηματοδοτικών πόρων. Μόνο η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να ενισχύσει οικονομικά το εγχείρημα και κυρίως την ανέγερση του Μουσείου Εκκόκκισης Βάμβακος.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Αναλυτικότερα η πρόταση που κατέθεσε ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, έχει ως στόχο «η έκταση και τα κτίρια της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής Λάρισας, να μετατραπούν σε «Όαση απασχόλησης και καινοτομίας» και ο χώρος να συνδυάζει την επαγγελματική κατάρτιση με πρακτική άσκηση σε πραγματικές συνθήκες. Η καινοτομία του εγχειρήματος είναι ότι στην επαγγελματική κατάρτιση, αλλά και στην εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, δεν έχει προβληθεί οποιαδήποτε εκπαίδευση στη λεγόμενη διεπιστημονικότητα, τη συνεργασία και τον τρόπο εφαρμογής της, δηλαδή τη σύγχρονη αντίληψη για την επαγγελματική πρόοδο κάθε νέου πτυχιούχου ή μη. Μέσω αυτού του έργου θα προωθηθεί η συνεργατικότητα και η συνέργεια διαφορετικών επιστημονικών ειδικοτήτων για την παραγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Θα παρουσιαστούν και θα αναδειχθούν με χειροπιαστό τρόπο στη Θεσσαλία πραγματικά παραδείγματα που θα αφορούν στην Κοινωνική οικονομία, τις ενεργειακές κοινότητες, τις καινοτομίες που απαιτεί η σύγχρονη οικονομία στην ανακύκλωση κι αλλού. Τα παραγόμενα αποτελέσματα της επαγγελματικής κατάρτισης θα αποτελέσουν επιδείξιμες καλές πρακτικές για τους μαθητές, τους τουρίστες αλλά και το σύνολο των κατοίκων της Θεσσαλίας», καταλήγει στην επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Κ. Αγοραστός.
Γ. Ρούστας

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass