Εθνική αγροτική πολιτική για να λυθεί το οικολογικό-αρδευτικό πρόβλημα της Θεσσαλίας

Συνάντηση προέδρου Γεωπονικού Συλλόγου κ. Γιαννακού με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Οικονόμου - Στην ατζέντα και το θέμα των γεωργικών συμβούλων

Δημοσίευση: 05 Απρ 2021 19:05

Όλα τα θέματα που απασχολούν τον γεωπονικό κόσμο του νομού Λάρισας και γενικότερα της Θεσσαλίας συζητήθηκαν εκτενέστερα στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Λάρισας Κώστας Γιαννακός με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννη Οικονόμου.


Η συνάντηση έγινε μέσα σε πολύ καλό κλίμα, χαρακτηρίστηκε από τις δύο πλευρές «εποικοδομητική και χρήσιμη», ενώ ο κ. Οικονόμου δεσμεύτηκε να εξετάσει με προσοχή όλες τις προτάσεις του Συλλόγου που υποβλήθηκαν με τη μορφή υπομνήματος. Προτάσεις που αφορούσαν στην υδατική ασφάλεια της Θεσσαλίας από φαινόμενα πλημμυρών και ξηρασίας, όσο και το οικολογικό πρόβλημα που σχετίζεται με τα ημιτελή έργα του άνω Αχελώου και την αναγκαιότητα ενός master plan, για έργα και δράσεις επί του υδατικού της Θεσσαλίας.
Ακόμη ο κ. Γιαννακός, εκπροσωπώντας το Δ.Σ. του Γεωπονικού Συλλόγου έθιξε και το επίκαιρο θέμα των γεωργικών συμβούλων, υπενθυμίζοντας τη θέση του Συλλόγου που είναι ότι «αποτελεί ένα θετικό βήμα για την ανάπτυξη της Αγροτικής Οικονομίας, ο απόφοιτος της Γεωπονικής Σχολής να μπορεί να γίνει γεωργικός σύμβουλος και να μην υπάρχουν αποκλεισμοί και ασυμβίβαστα».

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ
«Όλα τα παραπάνω θέματα επιλύονται με τη διαμόρφωση μιας εθνικής αγροτικής πολιτικής, που είναι μονόδρομος και έτσι μόνο η χώρα μας θα μπορέσει να δει το μέλλον αισιόδοξα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακός, ο οποίος παρέδωσε στον υφυπουργό κ. Οικονόμου υπόμνημα με τις αναλυτικές θέσεις του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας το οποίο αναφέρει τα εξής: Ο Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας ασχολείται - εδώ και πολλά χρόνια - με όλα τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα, αλλά έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα διαχείρισης των υδατικών πόρων, των αναγκαίων υδατικών έργων και γενικότερα με την περιβαλλοντική - οικολογική διάστασή τους για τη Θεσσαλία. Η Θεσσαλία ως γνωστόν, αντιμετωπίζει έντονα και επείγοντα υδατικά προβλήματα, που συνδέονται τόσο με το μείζον θέμα της υδατικής ασφάλειας, όσο και με το οικολογικό πρόβλημα.
Ειδικότερα:
1. Κυρίαρχο θέμα αποτελεί η ασφάλεια των κατοίκων από τις δραματικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν (στη ζωή τους, στο εισόδημά τους και τελικά στην ίδια την επιβίωσή τους στην περιοχή) τα φαινόμενα της έντονης λειψυδρίας και της παρατεταμένης ξηρασίας. Ανάλογης σημασίας θέμα ασφάλειας τίθεται έναντι συχνών φαινομένων πλημμυρών. Πριν λίγους μήνες βιώσαμε το δυσάρεστο γεγονός της έλευσης του μεσογειακού τυφώνα και των ζημιών που άφησαν οι πλημμύρες, με δραματικές οικονομικές συνέπειες για την περιοχή και ιδιαίτερα την αγροτική οικονομία μας.
2. Είναι γνωστό ότι το 95% των διαθέσιμων υδάτων [ 1,1 έως 1,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού/έτος (ετήσιο υδατικό ΑΕΠ)] καταναλώνονται στις αρδεύσεις καλλιεργειών. Το 70% από την κατανάλωση αρδευτικού νερού, αντλείται από υπόγεια νερά (με τις 33.000 γεωτρήσεις), με άμεσο κίνδυνο την υφαλμύρωση και την οριστική εξάντληση των μόνιμων (μη ανανεώσιμων) αποθεμάτων. Πρακτικά, αυτό που βιώνουμε, είναι μια εν δυνάμει οικολογική απειλή, αποτελεί μέγιστο θεσσαλικό πρόβλημα και σε μεγάλο βαθμό ως «Θύτης» αυτής της καταστροφής θεωρείται η Γεωργία! Απαιτείται συνεπώς η άμεση υποκατάσταση υπόγειων νερών (για τη γεωργία) με επιφανειακά νερά από ταμιεύσεις, στη βάση ενός master plan, για έργα και δράσεις επί του υδατικού της Θεσσαλίας, όπως η εφαρμογή προγράμματος μείωσης των καταναλώσεων (πρόβλεψη του ΣΔΥΘ κατά 25%) και των απωλειών από ανοικτά ή ακατάλληλα δίκτυα μεταφοράς, η εφαρμογή νέων τεχνολογιών και η αλλαγή νοοτροπίας αγροτών. Μέχρι όμως να επιτευχθούν όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις, που απαιτούν πρόσθετους οικονομικούς πόρους και μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι αναγκαία η ολοκλήρωση των ημιτελών έργων του άνω Αχελώου, δηλαδή του ταμιευτήρα Συκιάς και της σήραγγας μεταφοράς Πευκοφύτου, με τα οποία θα μπορέσει η Θεσσαλία να αντιμετωπίσει όλα τα έντονα και επείγοντα υδατικά προβλήματα, που προαναφέρθηκαν».
Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και επαφή, με τον κ. Γιαννακό να προσκαλεί στη Λάρισα τον υφυπουργό κ. Οικονόμου, μόλις το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, ώστε να γίνει μια διεξοδική συζήτηση με όλο τον γεωτεχνικό κόσμο του νομού. Πρόσκληση που αποδέχθηκε με χαρά ο κυβερνητικός παράγοντας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ARESKO 3-2-23
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1