Αλλαγές στους ΤΟΕΒ φέρνει η κυβέρνηση

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΖΕΤΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

Δημοσίευση: 01 Μαϊ 2021 15:06

Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, του θεσμικού, οργανωτικού και λειτουργικού πλαισίου των συλλογικών

δικτύων άρδευσης στην Ελλάδα συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στη σύσκεψη που έγινε υπό τον υφυπουργό, Γιάννη Οικονόμου, συμμετείχαν συνεργάτες του υπουργού, Σπήλιου Λιβανού, και του υφυπουργού, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΑΑΤ, εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ (Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων) και ΓΟΕΒ (Γενικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων) της χώρας, εκπρόσωποι της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου (ΓΕΩΤΕ). Η τηλεδιάσκεψη ήταν συνέχεια δύο προηγουμένων, καθώς η συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία των ΟΕΒ βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Η αρδευόμενη γεωργία αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή νερού. Η Ελλάδα είναι μια χώρα, που παρά την ευνοϊκή της θέση από πλευράς βροχοπτώσεων δεν διαθέτει στρατηγικά δομημένη υδατική διαχείριση» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Οικονόμου και προσέθεσε: «Η χρηστή διαχείριση των υδάτινων πόρων βάσει και «πράσινων» προτύπων αποτελεί επιτακτική ανάγκη, καθώς ο επόμενος ορατός κίνδυνος μπροστά μας είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η αναμόρφωση στην οποία στοχεύουμε αντιμετωπίζει το ζήτημα της λειτουργίας των ΟΕΒ ολιστικά με όρους και προϋποθέσεις του σήμερα». Μεταξύ άλλων, στη συζήτηση αναπτύχθηκαν από όλους τους φορείς, οι οργανωτικές, και λειτουργικές παθογένειες της υφιστάμενης νομοθεσίας που διέπει την λειτουργία των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.
Οι συμμετέχοντες πρότειναν την αναβάθμιση της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων του Υπουργείου ή τη συγκρότηση μίας Κεντρικής Υπηρεσίας οργάνωσης, διαχείρισης και ανάπτυξης, των οργανισμών. Επίσης, συνομίλησαν για τις αρμοδιότητες των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, την ανάγκη εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων υποδομών, αλλά και τις παρεμβάσεις και τεχνικά έργα που χρειάζονται ενώ επισημάνθηκε ότι πρέπει να γίνει κατηγοριοποίηση αλλά και διαχωρισμός των ΤΟΕΒ σε ενεργά και μη ενεργά. Συζητήθηκε η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στις οικονομικές υποχρεώσεις, στην ηλεκτρονική καταγραφή των μελών των ΤΟΕΒ, αλλά και στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης-σύνδεσης, των οφειλών των δικαιούχων. Αναζητήθηκαν, επίσης, τρόποι αποδοτικότερης συνεργασίας των οργανισμών των ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, με τους εποπτευόμενους φορείς των Περιφερειών και του ΥΠΑΑΤ.
Ομόφωνα διαπιστώθηκε ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να είναι συνδεδεμένες με την πράσινη ανάπτυξη και την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων, που θα οδηγήσουν, σε μία βιώσιμη λύση. «Πολιτική βούληση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιου Λιβανού, είναι η άμεση υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που αφορούν στη λειτουργία των ΟΕΒ, αφού, βεβαίως προηγηθεί διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς» υπογράμμισαν στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων προσθέτοντας: «Το τελικό όφελος για τους αγρότες αναμένεται να είναι σημαντικό, καθώς μέσα από τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται θα επιλυθούν χρόνια προβλήματα που δυσκολεύουν τους παραγωγούς στην άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, ενώ ταυτόχρονα θα τους προσφέρει οικονομικότερες, αλλά και καλύτερες παροχές, συμβατές, πάντα, με την προστασία του περιβάλλοντος».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
PROCREDIT BANK
αυτοκινητοδρομος αιγαιου

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1