Μην ξεχνάτε το έργο του Αχελώου στη Θεσσαλία

ΕΚΚΛΗΣΗ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΧΘΕΣ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ- ΕΠΙΤΙΜΗ ΔΗΜΟΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΟΤΗΤΑ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ 2021» ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙ

Δημοσίευση: 06 Μαϊ 2021 15:00

ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)

Επίτιμη δημότης του Δήμου Μουζακίου, ανακηρύχτηκε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

στο πλαίσιο της παρουσίας της στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα «Καραϊσκάκεια 2021», που πραγματοποιήθηκαν στην Τοπική Κοινότητα Μαυρομματίου. Ο φετινός εορτασμός είχε πανηγυρικό χαρακτήρα καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ενώ η παρουσία της ΠτΔ του προσδίδει ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα.
Αρχικά, η κ. Σακελλαροπούλου παρέστη στη Δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Μαυρομματίου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεου και στη συνέχεια μετέβη πεζοπορώντας στην κεντρική πλατεία του χωριού όπου κατέθεσε στεφάνι έμπροσθεν του έφιππου ανδριάντα του οπλαρχηγού Γεωργίου Καραϊσκάκη. Αμέσως μετά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ξεναγήθηκε στο Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» από τον πρόεδρο του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Δημήτρη Γιώτη και στη συνέχεια πήγε στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Μουζακίου, όπου σε μια λιτή τελετή λόγω Covid-19, έγινε η ανακήρυξή της σε Επίτιμη Δημότη του Δήμου Μουζακίου.
Ο δήμαρχος Μουζακίου, Θεοφάνης Στάθης, κατά την προσφώνησή του καλωσόρισε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αναφέρθηκε στη «μάχη» που δίνει ο Δήμος Μουζακίου, εδώ και μήνες απέναντι στην πανδημία, αλλά κυρίως απέναντι στο καταστροφικό φαινόμενο του «Ιανού». «Η ευαισθησία σας και τα μηνύματα συμπαράστασης, από την πρώτη κιόλας ημέρα της θεομηνίας, αποτέλεσαν βάλσαμο στις ψυχές όλων μας. Ωστόσο, η ανάγκη για άμεση αποκατάσταση των ζημιών και η επιστροφή των συνανθρώπων μας στην καθημερινότητα είναι πιο επιτακτική από ποτέ» σημείωσε για να προσθέσει: «Εύχομαι με τη δική σας στήριξη, αυτός ο τόπος να αναγεννηθεί και να μετατραπεί σε έναν τόπο ευημερίας για όλους τους δημότες μας. Η τιμητική παρουσία σας, μας γεμίζει με την ελπίδα, ότι η πολιτεία, έχει τα μάτια της στραμμένα πάνω μας».
Απαντώντας στην προσφώνηση του δημάρχου Μουζακίου, Θεοφάνη Στάθη, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε την προσωπικότητα του Γεωργίου Καραϊσκάκη πηγή έμπνευσης των τεχνών και των γραμμάτων και διαβεβαίωσε τις τοπικές αρχές ότι η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός στον στόχο του Δήμου Μουζακίου για τη συντήρηση και ανάδειξη της περιοχής ώστε να αποτελέσει ιδανικό προορισμό ήπιου, εναλλακτικού, αειφόρου θεματικού τουρισμού, που δεν θα περιορίζεται μόνο στους καλοκαιρινούς μήνες.
Αναφερόμενη στην καταστροφή από την επέλαση της κακοκαιρίας, εμφανίστηκε ενήμερη για την κατάσταση, σημειώνοντας πως «είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η Πολιτεία, πέρα από τα μέτρα στήριξης πρωτογενούς παραγωγής και αποκατάστασης ζημιών, σχεδίασε και υλοποιεί έργα αποκατάστασης υποδομών και αντιπλημμυρικής θωράκισης, ώστε να αποφευχθεί παρόμοια καταστροφή στο μέλλον». Ενώ αναφερόμενη στη δύσκολη φάση που διανύουμε, εν μέσω μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης με σκληρές επιπτώσεις στην οικονομία μας, μετέφερε μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας τονίζοντας: «Όσο το πρόγραμμα των εμβολιασμών προχωρεί, όσο η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας μας συμμετέχει σ’ αυτό, τόσο έρχεται πιο κοντά μας η περίοδος στην οποία με τόση λαχτάρα προσβλέπουμε όλοι μας, μια περίοδος νέας ελευθερίας. Μέλος της κοινότητάς σας πλέον, μια από σας κι εγώ, εύχομαι να την υποδεχτούμε υγιείς, αισιόδοξοι, δημιουργικοί». Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η ανάγνωση της Απόφασης για την Ανακήρυξη της Προέδρου σε Επίτιμη Δημότη Μουζακίου, έγινε από την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Μαρία Καραμπέκου. Mε την παρουσία τους τίμησαν τα «Καραϊσκάκεια 2021», εκτός των προαναφερόμενων, οι αντιπεριφερειάρχες Κωστής Νούσιος και Νίκος Καραγιάννης, ο Αρχηγός ΑΤΑ Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλίας Αστέριος Μαντζιώκας, ο αστυνομικός διευθυντής Καρδίτσας Θωμάς Καρανάσιος και ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλίας Ευάγγελος Φαλάρας.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΙΑΝΟ»
Αργά το μεσημέρι της Τετάρτης η κ. Σακελλαροπούλου προήδρευσε σε σύσκεψη αιρετών αρχόντων της αυτοδιοίκησης και τοπικών αγροτικών, επαγγελματικών και επιχειρηματικών φορέων, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Καρδίτσας. Η συζήτηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών, λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που ισχύουν για την πανδημία.  Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ανέδειξε την ανάγκη ολοκλήρωσης των ημιτελών έργων του Αχελώου, ως του κορυφαίου green deal έργου που αποτελεί πηγή ζωής για τη Θεσσαλία. «Καλωσήλθατε στη Θεσσαλία των μύθων, στη Θεσσαλία της ιστορίας και του πολιτισμού, του διαφωτισμού, των αγώνων, της αντίστασης, της δημιουργικής ανατροπής, της καινοτομίας και των διακρίσεων. Στη Θεσσαλία που παράγει και δημιουργεί, αφού την τελευταία δεκαετία έχουν εκτελεστεί περισσότερα από 5.000 έργα άνω των 4,5 δισ. ευρώ. Στη Θεσσαλία που τον τελευταίο χρόνο δοκιμάστηκε όχι μόνο από την υγειονομική κρίση αλλά και από τη θεομηνία του αιώνα, τον μεσογειακό κυκλώνα Ιανό και από σεισμό. Και απέδειξε ότι σε δύσκολες καταστάσεις, ξέρει να συνεργάζεται με όλες τις υγιείς δυνάμεις και με σχέδιο, ταχύτητα, αυτοματισμό και απλοποίηση ενεργειών να φτάνει σε δημιουργικά αποτελέσματα και μέσα από πρωτόγνωρες κρίσεις να δημιουργεί ευκαιρίες». Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ευχαρίστησε την Κυβέρνηση για το πρωτόγνωρο σε ταχύτητα και διαδικασίες σχέδιο αντιμετώπισης των πληγών του Ιανού που αναδείχτηκε σε υπόδειγμα διαχείρισης κρίσεων από φυσικές καταστροφές και παρουσίασε το Task Force σχέδιο της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τόσο σε επίπεδο προστασίας της ζωής όσο και σε επίπεδο απώλειας εισοδημάτων. «Αυτό μας δείχνει τον δρόμο της ταχύτητας, του ρυθμού, της απλοποίησης, του αυτοματισμού, του σχεδίου και της συνεργασίας που χρειάζεται να συμπεριλαμβάνει η αναθεωρητική μετα - covid εποχή, με ορθολογισμό και μακροπρόθεσμα έργα» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης. «Και φέρνει στο προσκήνιο το μεγαλύτερο green deal έργο ουσίας, πολλαπλής ωφέλειας - περιβαλλοντικό, τουριστικό, αρδευτικό, υδρευτικό και υδροηλεκτρικό που εδώ και χρόνια τελεί υπό ομηρία: τον Αχελώο.
Σε παρούσες αξίες έχουν δαπανηθεί πάνω από 1,2 δισ. ευρώ από χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων και σήμερα τα έργα παραμένουν ημιτελή. Υπάρχει έτοιμος Υδροηλεκτρικός Σταθμός, ικανός να παράγει ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης ενός νησιού στο μέγεθος της Κέρκυρας για έναν ολόκληρο χρόνο. Το κέρδος για τη ΔΕΗ υπολογίζεται σε 35 εκατομμύρια τον χρόνο. Επομένως τα τελευταία 10 χρόνια η ΔΕΗ έχασε έσοδα ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Περιφερειάρχης συνέδεσε τη λειτουργία των έργων του Αχελώου με τις καταστροφικές πλημμύρες του Ιανού, υπογραμμίζοντας ότι οι επιπτώσεις της θεομηνίας θα είχαν αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό, γιατί τα έργα ταμίευσης νερού σε Μουζάκι, Συκιά, Μεσοχώρα και Πύλης, Νεοχωρίτη, Τιτάνου, Σκοπιάς και Αγιονερίου θα συγκρατούσαν τον μεγαλύτερο όγκο του νερού και τα φερτά υλικά.
Σήμερα η Κυβέρνηση διαθέτει περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση των υποδομών και για την ενίσχυση των πληγέντων ανθρώπων που απώλεσαν εισοδήματα, αγαθά, ιδιοκτησίες. Ενώ, με αυτά τα χρήματα το έργο μπορούσε να ολοκληρωθεί σώζοντας ανθρώπινες ζωές, υποδομές και περιουσίες. Ο Αχελώος και τα συνοδά έργα είναι ασπίδα προστασίας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την κλιματική αλλαγή. Είναι έργο- πηγή ζωής για τη Θεσσαλία που δεν βλάπτει κανέναν και ωφελεί όλους. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει αποφανθεί: «Η ύδρευση και η άρδευση συνιστούν λόγους σημαντικού δημόσιου συμφέροντος, που μπορούν να δικαιολογήσουν σχέδιο εκτροπής ύδατος. Και «επιτρέπει εντός του δικτύου Natura 2000, «τη μετατροπή φυσικού ποτάμιου οικοσυστήματος σε ανθρωπογενές, ποτάμιο και λιμναίο οικοσύστημα...». Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΥΠΟΙΚ κ. Χρ. Τριαντόπουλος παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία των πληρωμών αποζημιώσεων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που έγιναν στους πλημμυροπαθείς πολίτες, επιχειρηματίες και αγρότες για τις καταστροφές που υπέστησαν οι περιουσίες τους. Να σημειωθεί ότι λίγο πριν τη σύσκεψη, η κ. Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε το Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρίες Καρδίτσας, (πρώην ΚΕΠΕΠ), όπου την υποδέχθηκε η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για ζητήματα Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου και η πρόεδρος του Παραρτήματος Δήμητρα Παππά, οι οποίες την ενημέρωσαν για το πολυεπίπεδο έργο που επιτελείται στο Παράρτημα.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass