Δεν αξιοποιούνται να νερά του «Ελασσονίτη»

ΤΙ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ «ΠΛΗΜΜΥΡΟΓΡΑΦΗΜΑ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΥΔΡΟΛΟΓΟΣ – ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΘΩΜΑΣ ΠΑΠΑΛΑΣΚΑΡΗΣ- ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΠΕΡΑΣΑΝ 2.372.185,27 ΚΥΒΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΝΕΡΟΥ ΤΟ ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ 20 – 23 ΜΑΡΤΙΟΥ!

Δημοσίευση: 08 Μαϊ 2021 21:29

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη
Σημαντικά στοιχεία για τον ποταμό «Ελασσονίτη», που διέρχεται μέσα από την πόλη της Ελασσόνας, κατέγραψε Καβαλιώτης «ανήσυχος» επιστήμονας, που εδώ και 1,5 χρόνο ζει και εργάζεται στην Ελασσόνα στο πρώτο «πλημμυρογράφημα» στην Ελλάδα με

πραγματικές και έγκυρες μετρήσεις που έγιναν μέσα στην κοίτη του ποταμού.
Η συγκεκριμένη έρευνα αναμένεται να συζητηθεί από ειδικούς και όχι μόνο, αφού επανέρχεται και πάλι, με επιστημονικά στοιχεία, το μείζον θέμα της μη αξιοποίησης έως και τώρα των υδάτων του ποταμού «Ελασσονίτη».
Πρόκειται για τον πολιτικό/υδρολόγο μηχανικό Θωμά Παπαλάσκαρη, MSc. Π.Ε. πολιτικό μηχανικό Α.Π.Θ., στέλεχος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Νομού Λάρισας (Α.Ε.ΝΟ.Λ. Α.Ε.), που… αφήνοντας στο περιθώριο τη συνεχή βροχόπτωση και τα ορμητικά νερά του ποταμού, «κατέθεσε» δημόσια υδρολογική έρευνα που πραγματοποίησε στον ελεύθερο χρόνο του, στον «Ελασσονίτη», στο ύψος κατάντη της γέφυρας που συνδέει το «Ιστορικό Κέντρο Ελασσόνας» με τον «Συνοικισμό Βαροσίου» του Δήμου Ελασσόνας, τo πρώτο καταγεγραμμένο στην Ελλάδα, με φυσική παρουσία και καταγραφή μετρήσεων μέσα σε κοίτη ποταμού, «πλημμυρογράφημα» («υδρογράφημα ανταπόκρισης σε πλημμύρα/καταιγίδα»). Γράφημα το οποίο καταδεικνύει την εξέλιξη του ρυθμού παροχής νερού σε συνάρτηση με τον χρόνο, σε κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο), στον ποταμό Ελασσονίτη εξαιτίας της βροχόπτωσης η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ των ημερομηνιών 20 Μαρτίου 2021 – 23 Μαρτίου 2021.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας: Τα ύψη βροχόπτωσης που σημειώθηκαν (…όπως επίσημα ανακοινώθηκαν, την 26η/3/2021, από τον ιστότοπο «meteo.gr» με σχετική ανάρτηση όσον αφορά τον Μετεωρολογικό Σταθμό της Ελασσόνας, ο οποίος ελέγχεται από τo «Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών»), ανά ημερομηνία ήταν:
28,40 mm (χιλιοστόμετρα) την 20ή/2021, 26,20 mm (χιλιοστόμετρα) την 21η/2021, 14,40 mm (χιλιοστόμετρα) την 22η/2021 και 2,40 mm (χιλιοστόμετρα) την 23η/2021, δηλαδή συνολικά 71,40 mm (χιλιοστόμετρα) για το τετραήμερο 20-23/03/2021, ενώ οι παροχές νερού που σημειώθηκαν αντίστοιχα ήταν: 0,638 m3/sec (κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο) την 20ή/2021, 4,178 m3/sec (κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο) την 21η/2021, 5,537 m3/sec (κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο) την 22η/2021 και 4,154 m3/sec (κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο) την 23η/2021.
Στη συνέχεια, ο Θωμάς Παπαλάσκαρης, με τη βοήθεια μαθηματικού ολοκληρώματος, υπολόγισε τη συνολική ποσότητα νερού που πέρασε από τον «Ποταμό Ελασσονίτη». Η συνολική ποσότητα του νερού που πέρασε από τον ποταμό Ελασσονίτη, στο ύψος της γέφυρας η οποία συνδέει το «Ιστορικό Κέντρο Ελασσόνας» με τον «Συνοικισμό Βαροσίου Ελασσόνας», το τετραήμερο 20 Μαρτίου–23 Μαρτίου 2021 ανέρχεται στα 2.372.185,27 κυβικά μέτρα (m3), ή αλλιώς 2,3722 κυβικά εκτόμετρα (hm3), (2,3722Χ106 κυβικά μέτρα).
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της συγκεκριμένης ποσότητας του νερού που πέρασε από τον ποταμό «Ελασσονίτη», ο Καβαλιώτης υδρολόγος Θωμάς Παπαλάσκαρης επισημαίνει:
1. Ο ταμιευτήρας αποθήκευσης νερού του «Φράγματος Λούρου», στον «Ποταμό Λούρο» της Ηπείρου, σχεδιάστηκε για ωφέλιμο όγκο ίσο με 0,37 κυβικά εκτόμετρα (hm3), δηλαδή περίπου 6,50 (έξι και μισό) -(για την ακρίβεια 6,41)- φορές μικρότερο από τη συνολική, ποσότητα του νερού που πέρασε από τον «Ποταμό Ελασσονίτη», στη συγκεκριμένη προαναφερθείσα θέση, και κατά το συγκεκριμένο προαναφερθέν χρονικό διάστημα,
2. Ο ταμιευτήρας αποθήκευσης νερού των «Κρεμαστών», ο οποίος βρίσκεται στη Βορειοδυτική Ελλάδα και καταλαμβάνει τμήματα των Νομών Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας, και συγκεντρώνει τις απορροές του «Ποταμού Αχελώου» και των παραποτάμων του Ταυρωπού, Αγραφιώτη και Τρικεριώτη, σχεδιάστηκε για συνολικό αποθηκευτικό όγκο ίσο με 4.495,00 κυβικά εκτόμετρα (hm3), δηλαδή περίπου 1.895 (χίλιες οκτακόσιες ενενήντα πέντε) -(για την ακρίβεια 1.894,87)- φορές μεγαλύτερο από τη συνολική, ποσότητα του νερού που πέρασε από τον ποταμό «Ελασσονίτη» το συγκεκριμένο τετραήμερο της έρευνας.
3. Ειδικότερα, όσον αφορά τον ταμιευτήρα αποθήκευσης νερού του «Φράγματος Αγιονερίου», το οποίο κατασκευάστηκε για να αποθηκεύει το νερό του «Ποταμού Ελασσονίτη» της Θεσσαλίας, ενώ σχεδιάστηκε για ωφέλιμο όγκο ίσο με 13,70 κυβικά εκτόμετρα (hm3), (13,70X106 κυβικά μέτρα), (και αξιοποίησή του για άρδευση έκτασης 20.000 στρεμμάτων), δηλαδή περίπου 6,00 (έξι) -(για την ακρίβεια 5,78)- φορές μεγαλύτερο από τη συνολική, ποσότητα του νερού που πέρασε από τον «Ποταμό Ελασσονίτη», στη συγκεκριμένη προαναφερθείσα θέση και κατά το συγκεκριμένο προαναφερθέν χρονικό διάστημα.
Με πιο απλά λόγια, περίπου έξι χρονικοί περίοδοι, σαν το τετραήμερο βροχοπτώσεων 20-23 Μαρτίου του 2021, είναι ικανές να γεμίσουν πλήρως το πολυσυζητημένο «Φράγμα Αγιονερίου», δικαιώνοντας τον εμπνευστή/τους εμπνευστές του σημαντικότατου, για την ανάπτυξη της αγροτικής και κατά συνέπεια της κτηνοτροφικής παραγωγής της ευρύτερης περιοχής της Ελασσόνας, τεχνικού αυτού έργου.
Μετά την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης υδρολογικής έρευνας θα επιδιωχθεί η σύνταξη πλήθους επιστημονικών δημοσιεύσεων στην Αγγλική γλώσσα (με σκοπό τη δημοσίευση σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό), μία εκ των οποίων θα ασχολείται αποκλειστικά με τη μελέτη του προαναφερθέντος πλημμυρογραφήματος με ενδεχόμενο τίτλο: «Η υδρολογική συμπεριφορά του Ποταμού Ελασσονίτη κατά τη διάρκεια του επεισοδίου βροχόπτωσης 20-23/3/2021».
Κλείνοντας την κουβέντα μαζί του, ο Καβαλιώτης επιστήμονας Θωμάς Παπαλάσκαρης φρόντισε να αφιερώσει την υδρολογική έρευνά του για τον ποταμό «Ελασσονίτη» στον Κώστα Γκούμα, γεωπόνο - πρώην διευθυντή Εγγείων Βελτιώσεων Λάρισας, αλλά και στον Θεολόγο Παναγιωτίδη, μηχανολόγο μηχανικό, πανεπιστημιακό, καθηγητή του Τ.Ε.Ι. Καβάλας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1