Σε ιδιώτη το 25% της συντήρησης του πρασίνου στη Λάρισα

-«ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ, ΜΕ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 1.881.323 ΕΥΡΩ -«ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙ ΚΑΙ ΧΑΝΕΤΑΙ ΦΥΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ» ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

Δημοσίευση: 14 Μαϊ 2021 21:02

Της Λένας Κισσάβου

Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων,

σε συνδυασμό με τη σταδιακή αύξηση των χώρων πρασίνου στην πόλη, οδήγησε τη δημοτική αρχή στη λύση της ανάθεσης συντήρησης μέρους αυτού, σε ιδιώτη, παράλληλα με τη διαπίστωση πως λόγω των παραπάνω παραγόντων, έχει χαθεί πολύτιμο φυτικό κεφάλαιο.
Καθώς, ο Δήμος Λαρισαίων δεν μπορεί να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, και η ανάθεση του πρασίνου σε ιδιώτη, εμφανίζεται ως η μόνη λύση, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λαρισαίων, ενέκρινε χθες κατά πλειοψηφία, τη διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού επιλογής αναδόχου, για υπηρεσίες συντήρησης αστικού και περιαστικού πρασίνου.
Σύμφωνα με τη σύμβαση, ο ανάδοχος θα αναλάβει το έργο για δύο χρόνια, αντί του ποσού του 1.881.323 ευρώ.
Θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με την Υπηρεσία Πρασίνου και συγκεκριμένα θα αναλάβει σχεδόν το 25% του συνόλου του πρασίνου στον Δήμο Λαρισαίων, με παρεμβάσεις κυρίως σε συνοικίες της πόλης και κοινότητες. Τη συντήρηση του κέντρου διατηρεί η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΑΝΑΔΟΧΟΣ
Αναλυτικότερα, το αντικείμενο της μελέτης ανάθεσης, αφορά τις υπηρεσίες συντήρησης και ανάπλασης του πρασίνου των αλσών, πλατειών, νησίδων, δενδροστοιχιών, και λοιπών κοινόχρηστων ή δημοτικών χώρων πρασίνου του Δήμου Λάρισας συνολικής έκτασης 644,63 στρεμμάτων. Συγκεκριμένα αφορά στη συντήρηση των χώρων πρασίνου της Δ.Ε. του πρώην Δήμου Κοιλάδας έκτασης 85,2 στρ., της Δ.Ε. του πρώην Δήμου Γιάννουλης έκτασης 163,06 στρ., και των χώρων πρασίνου του 1ου Διαμερίσματος έκτασης 128,73 στρ., του 2ου Διαμερίσματος έκτασης 39,94 στρ, του 3ου Διαμερίσματος έκτασης 12,42 στρ., και του 4ου Διαμερίσματος έκτασης 156,46 στρ.  Επίσης αφορά στη συντήρηση νησίδων έκτασης 25,17 στρ. και στη συντήρηση κυκλικών κόμβων έκτασης 10,5 στρ. Τέλος αφορά και τη συντήρηση των χώρων πρασίνου του Δ.Δ. Τερψιθέας συνολικής έκτασης 23,15 στρ. Σύμφωνα με τη σύμβαση, η παρακολούθηση της εκτέλεσης του έργου και η διοίκηση αυτής, θα διενεργείται από την καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία, τη Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων.

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΔΟΧΟΥ
Περιληπτικά προβλέπεται να παρασχεθούν οι παρακάτω υπηρεσίες:
«-Εγκατάσταση πρασίνου: υπηρεσίες προετοιμασίας και γενικής μόρφωσης των επιφανειών εδάφους για την εγκατάσταση πρασίνου, εγκατάστασης δικτύου άρδευσης, εγκατάστασης πρασίνου, δένδρων εντός πλατειών, συστάδων με πολυετής πόες- αγρωστώδη και ανθοφόρους θάμνους, παρτέρια με εποχιακά ανθόφυτα, προπαρασκευασμένο χλοοτάπητα κ.λπ..
- Αποκατάσταση σκληρών επιφανειών: Υπηρεσίες συντήρησης διαδρομών σε χώρους πρασίνου.
- Συντήρηση χώρων πρασίνου: Υπηρεσίες συντήρησης χλοοτάπητα, κλάδευσης θάμνων και μπορντούρας, κλάδευσης ή κοπής δένδρων, λίπανσης και βοτανίσματος φυτών, απομάκρυνσης ζιζανίων και καθαρισμού χώρου σε άλση, πάρκα, πλατείες και ελεύθερους χώρους, κ.λ.π.
- Συντήρηση δενδροστοιχιών: Υπηρεσίες άρδευσης, κλάδευσης/κοπής/εκρίζωσης δένδρων κατά είδος/κατηγορία ύψους, αφαίρεσης και αντικατάστασης μολυσμένων δένδρων, καθαρισμού και σχηματισμού λεκανών άρδευσης δένδρων πεζοδρομίου, πάρκων, νησίδων, υπηρεσίες ελέγχου και
αποκατάστασης των δένδρων για τυχόν αναβλαστήσεις που εμποδίζουν την κυκλοφορία των πεζών, των πινακίδων κυκλοφορίας των φωτεινών σηματοδοτών και γενικά εμποδίζουν την σωστή λειτουργία της πόλης κ.λπ.).
- Συντήρηση δικτύων άρδευσης: Υπηρεσίες ελέγχου και συντήρησης δικτύων άρδευσης, κ.λπ.
- Καθαρισμός χώρων πρασίνου: Υπηρεσίες καθαρισμού των χώρων πρασίνου».

ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Έκθεση της Υπηρεσίας Πρασίνου, που αναλύει τη σημερινή πραγματικότητα στο έργο της συντήρησης του πρασίνου στην πόλη και στις κοινότητες, αναφέρει: «Οι επεμβάσεις στο πράσινο απαιτούν συνήθως άριστα καταρτισμένο και πολυάριθμο εργατικό δυναμικό και πρέπει να πραγματοποιούνται ταυτόχρονα σε όλη την έκταση του Δήμου. Παρά το άριστα καταρτισμένο προσωπικό που διαθέτει η Δ/νση Πρασίνου, υπολείπεται σε προσωπικό, και ως εκ τούτου είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν εμπρόθεσμα οι αναγκαίες επεμβάσεις για τη σωστή διατήρηση των χώρων πρασίνου μόνο από το προσωπικό του Δήμου.
Ο αριθμός των εργαζόμενων στη Δ/νση Πρασίνου μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Αντίθετα οι χώροι πρασίνου αυξάνονται ή αλλάζουν χαρακτήρα προς μορφές που απαιτούν περισσότερη φροντίδα. Η υπάρχουσα στελέχωση της Δ/νσης Πρασίνου του Δήμου δεν επαρκεί για την τακτική περιποίηση όλων των σημείων πρασίνου του Δήμου, τόσο λόγω του μεγάλου πλήθους τους πάρκα, πλατείες, νησίδες οδών, κλπ όσο της μεγάλης διασποράς των χώρων λόγω των χωριών, οικισμών και κεντρικών οδών που περιλαμβάνονται στα διοικητικά όρια του Δήμου αλλά και των προκυπτουσών αναγκών που έχουν φυτεύσεις, διαμορφώσεις, συντηρήσεις συστημάτων αυτόματου ποτίσματος, κλπ). Το υπάρχον προσωπικό - εκ των οποίων ένα ποσοστό περίπου 10% είναι μακροχρόνια ασθενείς, και ένα ποσοστό 10% περίπου προβλέπεται να συνταξιοδοτηθεί τα επόμενα τρία έτη- έχει υψηλό μέσο όρο ηλικίας, ενώ πέραν της συντήρησης του πρασίνου και των δενδροστοιχιών απασχολείται και στους λοιπούς τομείς ευθύνης της Δ/νσης».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass