Ο «αγώνας δρόμου» για να έρθουν 3.750 εργάτες γης στη Θεσσαλία

ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΙΝΗΘΗΚΕ ΕΓΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ

Δημοσίευση: 09 Ιουν 2021 15:52

Λύση στο θέμα των εργατών γης από τρίτες χώρες δίνει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αυξάνει σε 3.750 τις θέσεις εργατών γης και βοηθών κτηνοτρόφων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός σε συνέντευξη Τύπου που

παραχώρησε χθες, παρουσίασε τον αγώνα δρόμου και τις συντονισμένες ενέργειες της Περιφέρειας Θεσσαλίας προκειμένου να δοθεί γρήγορα λύση στο ζήτημα και να ικανοποιηθούν στο σύνολό τους τα αιτήματα αγροτών και κτηνοτρόφων.
Πληροφορίες της «Ε» αναφέρουν ότι σήμερα πρόκειται να πάει στο Εθνικό Τυπογραφείο, ενώ ο Κωδικός ΚΑΔ είναι ο 28798. Επίσης ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε όλους τους Υπουργούς που κινήθηκαν γρήγορα και διευκρίνισε ότι «το άνοιγμα ηλεκτρονικής πλατφόρμας στις 15 Ιουνίου, δεν έχει σχέση με την προαναφερόμενη ΚΥΑ».
«Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ξεκίνησαν εδώ και καιρό τη διαδικασία για τον καθορισμό των εργατών γης σε όλη τη Θεσσαλία. Η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τον καθορισμό των θέσεων έστειλε επιστολή σε 64 φορείς, συνεταιρισμούς και εργοδότες που απασχολούν ή δύνανται στο μέλλον να απασχολήσουν εργάτες γης ή εργάτες στην κτηνοτροφία. Από τις 64 επιστολές λάβαμε μόνο μία απάντηση από τον Συνεταιρισμό Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας «Γάλα ΕΛΑΣΣ». Κανείς άλλος δεν απάντησε. Παρόλα αυτά η υπηρεσία μας έκρινε και δήλωσε μιάμιση φορά πάνω σε αριθμό από τη δήλωση της προηγούμενης χρονιάς. Ο αριθμός αυτός εξαντλήθηκε.
Ο νόμος ορίζει ότι για λόγους εθνικού συμφέροντος, δίνεται προτεραιότητα σε Έλληνες ημεδαπούς ή Ευρωπαίους πολίτες ή πολίτες τρίτων χωρών που μένουν στην Ελλάδα και είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ. Όλο αυτό το διάστημα υπήρχαν 250 Έλληνες εργάτες γης εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του ΟΑΕΔ. Σε ερωτήματα που υποβλήθηκαν στην υπηρεσία μας για το πότε θα μπορέσουν να έρθουν αλλοδαποί εργάτες γης, η υπηρεσία μας απάντησε ότι σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν άμεσα να έχουν Έλληνες εργάτες.
Από τη στιγμή που εξαντλήθηκε ο αριθμός, ξεκινήσαμε μια μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για να αυξηθεί ο αριθμός των εργατών γης από τρίτες χώρες στην Π.Ε. Λάρισας. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση απαιτούσε τις υπογραφές πέντε υπουργών και τη θετική γνωμοδότηση του ΟΑΕΔ και της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Ο ΟΑΕΔ όπως όφειλε έδωσε τη θετική γνωμοδότηση σημειώνοντας, όμως, πως υπάρχουν και οι 250 Έλληνες ή Ευρωπαίοι πολίτες εργάτες γης που είναι γραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ.
Η διαδικασία της έκδοσης της ΚΥΑ βρίσκεται στο τελικό στάδιο αφού ολοκληρώθηκε η συλλογή των υπογραφών και απομένει η έκδοση του ΦΕΚ. Σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας για να κερδίσουμε χρόνο έχει γίνει η υποβολή των αιτήσεων για τους εργάτες γης και μόλις εκδοθεί το ΦΕΚ θα είναι σε θέση να στείλει άμεσα τις καταστάσεις στα σύνορα για να έρθουν οι εργάτες. Ευχαριστώ όλους τους Υπουργούς που κινήθηκαν γρήγορα. Έχουμε καλέσει 3.300 εργάτες γης στην Π.Ε. Λάρισας και άλλους 450 στην Π.Ε. Τρικάλων προκειμένου να κλείσουμε όποια εκκρεμότητα υπάρχει σε εργατικό δυναμικό.
Όσον αφορά το άνοιγμα ηλεκτρονικής πλατφόρμας στις 15 Ιουνίου, το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει σχέση με την προαναφερόμενη ΚΥΑ.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός με μια σωστή απόφαση άλλαξε το σύστημα υποβολής των αιτήσεων για τους εργάτες γης τρίτων χωρών, δίνοντας τη δυνατότητα στους αγρότες να μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση χωρίς να χρειάζεται η φυσική τους παρουσία στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1