«Το ηφαίστειο διώχνει τον κόσμο. Εγώ δεν εγκαταλείπω το ποίμνιό μου»

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟ π. ΧΑΡΙΤΩΝΑ ΣΤΟ ΚΟΝΓΚΟ

Δημοσίευση: 09 Ιουν 2021 21:00
Γνωστός στους Λαρισαίους από τις επισκέψεις του στην πόλη,  όντας φιλοξενούμενος της Πορείας Αγάπης ο Αρχιμανδρίτης π.Χαρίτων  συγκινεί με την αφοσίωσή του στο ποίμνιό του Γνωστός στους Λαρισαίους από τις επισκέψεις του στην πόλη, όντας φιλοξενούμενος της Πορείας Αγάπης ο Αρχιμανδρίτης π.Χαρίτων συγκινεί με την αφοσίωσή του στο ποίμνιό του

Ο Αρχιμανδρίτης π. Χαρίτων, είναι ο Πατριαρχικός Έξαρχος στην περιοχή Goma του Κονγκό, εκεί όπου «βρυχάται» το ηφαίστειο, που πρόσφατα ενεργοποιήθηκε, τρομοκρατώντας τη γύρω περιοχή, την οποία εγκαταλείπουν οι κάτοικοι, ενώ υπάρχουν πολλά θύματα.


Συγκλονιστικά τα λόγια του π. Χαρίτωνος, που επισκέφθηκε πέρυσι τη Λάρισα, φιλοξενούμενος του τοπικού Ορθοδόξου Ιεραποστολικού Συλλόγου «Πορεία Αγάπης» και τα οποία μας μεταφέρει ο πρόεδρος Σωτ. Μουντζούρης: Αδελφοί και πατέρες, όλοι φεύγουν στην πόλη Μπουκάβου για να γλιτώσουν. Δεν μένει τίποτα στην Γκόμα. Από πουθενά ελπίδα. 2000 σπίτια στην Γκόμα βρίσκονται κάτω από το ηφαίστειο, 1200 σπίτια στη Ρουάντα κατεστράφησαν από τον σεισμό, 170 παιδιά εξαφανίστηκαν, 150 παιδιά που ψάχνουν τους γονείς και δεν ξέρουν αν ζούνε ή πέθαναν. Και όλοι κοιμούνται έξω από τα σπίτια, τρόμος και φόβος. Ο κόσμος έχασε την ελπίδα του. Τα πρόσωπα όλων μόνο απελπισία. Το τηλέφωνό μου δεν αντέχει πια. Κανένας δεν μου δίνει ελπίδα, όλοι κλαίνε για μένα και μου λένε: " πάτερ δεν είναι αμαρτία να φύγεις για λίγο, επειδή ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος. Θα πεθάνεις στον ύπνο σου όπως οι άλλοι, θα σου πέσει το σπίτι επάνω..."
Τους απαντώ: Δεν πάω πουθενά, ο Θεός που με έστειλε εδώ τα ξέρει όλα και καλύτερα από μας, ξέρει γιατί γίνονται όλα αυτά. Ο θάνατος είναι ένας μεγάλος ύπνος δεν χάνεις τίποτα όταν πεθάνεις. Ήρθα εδώ με τη βοήθεια του Θεού, βάπτισα 70 ψυχές, βρίσκονται στο λαιμό μου, πρέπει να μείνω κοντά τους, ιδιαίτερα τώρα που υποφέρουν. Δεν έχω λεφτά να τους δώσω, έχω μόνο να τους χαρίζω την παρουσία μου ανάμεσά τους. Η μεγαλύτερη αμαρτία που θα κάνω είναι να τους αφήνω. Ένας γνήσιος Ορθόδοξος Ιεραπόστολος με βαθιά πίστη στην αγάπη και την πρόνοια του Αγίου Θεού. Δεν εγκαταλείπει το ποίμνιό του, προσεύχεται, αγωνιά και ελπίζει στην παρουσία του Θεού και στην προστασία της υπεραγίας Θεοτόκου». Και καταλήγει ο π.Χαρίτων, στην επικοινωνία του με τους Ορθοδόξους της περιφερείας του: «Και όλοι γίναμε φύλακες του σπιτιού, κοιμόμαστε έξω όλο το βράδυ κοιτάμε τα σπίτια μην πέσει κάτι στο κεφάλι μας. Αλλά μένει μόνο μια ελπίδα: “...η Παναγία μας η οποία πάντα μας φιλάει και έγινε φύλακας των ψυχών όλων και της ζωής μας”».
Υπενθυμίζεται ότι ο π. Χαρίτων είναι πνευματικό τέκνο του Μακαριστού Μητροπολίτου πρ. Κεντρώας Αφρικής (και Πενταπόλεως) π. Ιγνατίου (Μαδενλίδη), ο οποίος και τον χειροτόνησε Διάκονο και Πρεσβύτερο με το όνομα του πνευματικού του π. Χαρίτωνος (Πνευματικάκις). Όταν έρχεται στην Ελλάδα επισκέπτεται τη Λάρισα και πέρυσι φιλοξενήθηκε από την Πορεία Αγάπης και λειτούργησε στον ι.ν. Αγίου Νικολάου Λαρίσης.
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας τον τοποθέτησε εκεί, προ διετίας, ως Έξαρχο, της νεοσύστατης Επισκοπής Goma, μιας περιοχής με καμία υποδομή, ξεκινώντας από μηδενική βάση, κυριολεκτικά. Ήδη το έργο ευλογείται και υπάρχει η καρποφορία της ανάπτυξης της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην πάμφτωχη αυτή περιοχή της Αφρικής.
Η ΕΚΡΗΞΗ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα εξερράγη το ηφαίστειο Νιραγκόνγκο, κοντά στην πόλη Γκόμα, στην ανατολική ΛΔ του Κονγκό, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους, πολλοί από τους οποίους προσπαθούν να φύγουν στη γειτονική Ρουάντα για να προστατευθούν. Η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό ενεργοποίησε το σχέδιο εκκένωσης της πόλης Γκόμα, ανακοίνωσε μέσω του Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πάτρικ Μουγιάγια.
Το ηφαίστειο Νιραγκόνγκο απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα βορείως της Γκόμα. Κόκκινες λάμψεις διακρίνονται από τον κρατήρα του ηφαιστείου και μια έντονη οσμή θείου έχει απλωθεί στην πόλη που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Κίβου. Προς το παρόν δεν διακρίνεται κάποια ροή λάβας, ούτε έχει γίνει αισθητή κάποια σεισμική δόνηση. Όμως στην Γκόμα κυριάρχησε πανικός και πολλοί κάτοικοι έτρεξαν να γυρίσουν στα σπίτια τους, βλέποντας με ανησυχία τον κρατήρα και τον ουρανό, στα βόρεια, να έχει βαφτεί κόκκινος.
Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass