Στον τουριστικό χάρτη μπαίνουν γνωστά Οινοποιεία της Λάρισας

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΣΕ ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟ, ΕΝΩ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝ

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2021 21:02

Της Λένας Κισσάβου

Στον χάρτη του οινοτουρισμού, στοχεύει να εισέλθει δυναμικά ο νομός Λάρισας, καθώς όπως διαφαίνεται,

αναπτύσσεται φέτος μια τάση εξωστρέφειας από γνωστά Οινοποιεία, που επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους και ...στα «χωράφια» του τουρισμού. Συγκεκριμένα, προχώρησαν στη διαδικασία της πιστοποίησής τους ως επισκέψιμα Οινοποιεία, με τη σφραγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, με την προοπτική να δέχονται επισκέπτες στους χώρους τους, για ξεναγήσεις, παρουσιάσεις των προϊόντων τους και γευσιγνωσία οίνων.
Μέχρι σήμερα έχουν πιστοποιηθεί δύο Οινοποιεία σε Ελασσόνα και Τύρναβο, ενώ αναμένεται και η έγκριση του Υπουργείου Τουρισμού για την πιστοποίηση ενός ακόμα που βρίσκεται στον Δήμο Τεμπών. Γενικότερα, στη Θεσσαλία έχουν πιστοποιηθεί μέχρι σήμερα πέντε Οινοποιεία, με την τελευταία έγκριση να έχει δοθεί πρόσφατα σε Οινοποιείο στους Σοφάδες Καρδίτσας.
Όπως δηλώνει ο κ. Νικόλαος Σαρούκος, προϊστάμενος Ελέγχου, Επιθεωρήσεων και Τουριστικής Ανάπτυξης Θεσσαλίας του Υπουργείου Τουρισμού, «Μετά τις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας και Τρικάλων, ήρθε η σειρά της Καρδίτσας να μπει στον οινοτουριστικό χάρτη, στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας.
Συγκεκριμένα, ο Δήμος Σοφάδων, ο Δήμος της Λίμνης Σμοκόβου, των Ιαματικών Λουτρών και της πολλά υποσχόμενης αγροτουριστικής δυνατότητας που κρύβει, φιλοξενεί Πιστοποιημένο, από το Υπουργείο Τουρισμού, Επισκέψιμο Οινοποιείο. Σε μια έκταση άνω των 100 στρεμμάτων, στις παρυφές των ειδυλλιακών Αγράφων, μια νέα οινοτουριστική εγκατάσταση, έρχεται να ενισχύσει την εναλλακτική τουριστική ταυτότητα της ευρύτερης περιοχής των Σοφάδων, και όχι μόνο. Με ιδιαίτερη χαρά το καλωσορίζουμε στη μεγάλη τουριστική οικογένεια. Η ενέργεια αυτή πιστώνει με εξαιρετικά διαπιστευτήρια τη θεσσαλική ενδοχώρα και την περιοχή της Καρδίτσας, ειδικότερα. Ως Διεύθυνση Τουρισμού Θεσσαλίας του Υπουργείου Τουρισμού, ως η ανώτερη διοικητική οντότητα της Πολιτείας επί ζητημάτων εφαρμογής τουριστικής νομοθεσίας, πολιτικής και σχεδιασμού σε όλη τη Θεσσαλία, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η παραγωγική βάση του τόπου, συναντά τις μοναδικές δυνατότητες της περιοχής σε ένα τουριστικό προϊόν που στηρίζεται στην αειφορία και στην τοπικότητα».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΩΝ
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, οι βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ένα οινοποιείο, ώστε να του χορηγηθεί το σήμα «επισκέψιμο», ορίζονται από τις ακόλουθες βασικές αρχές: Εύκολη πρόσβαση. Αναλυτική ενημέρωση των επισκεπτών για τα προϊόντα του αμπελώνα. Κατάλληλοι χώροι υποδοχής και χρήση κατάλληλου εξοπλισμού για την πραγματοποίηση οινογνωσιών. Άνετες και ασφαλείς ξεναγήσεις στους χώρους των πιστοποιημένων οινοποιείων. Τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων. Η αίτηση υποβάλλεται στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (Π.Υ.Τ.) του Υπουργείου Τουρισμού, στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η οινοποιητική /οινοπαραγωγική εγκατάσταση. Οι ελάχιστες προδιαγραφές που πρέπει να πληροί είναι να υπάρχουν τα εξής: χώρος επισκεπτών, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρος γευσιγνωσίας διαμορφωμένος για γευστική δοκιμή, χώρος τοποθέτησης, παρουσίασης και πώλησης προϊόντων. Εξοπλισμός: Ποτήρια γευσιγνωσίας (γυάλινα, κολονάτα, ανεξαρτήτως διαστάσεων), πτυελοδοχεία, ψυγεία ή/και συντηρητές για την απαιτούμενη θερμοκρασία των κρασιών. Σήμανση με χρηστικές πληροφορίες (ώρες λειτουργίας και ημέρες, τηλέφωνα επικοινωνίας).
Ανάρτηση του τιμοκαταλόγου οίνων και κόστους της γευστικής δοκιμής. Ανάρτηση τιμοκαταλόγου λοιπών παρεχόμενων υπηρεσιών. Γνωστοποίηση δυνατότητας του οινοποιείου να δεχθεί την επίσκεψη και φιλοξενία ΑμεΑ. Σήμανση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων της οινοποιητικής ή οινοπαραγωγικής εγκατάστασης. Τουαλέτες για άνδρες και γυναίκες και τουαλέτες για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ).

ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για τη χορήγηση του Σήματος Επισκέψιμου Οινοποιείου είναι τα εξής: Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση, στην οποία αναγράφονται: τα στοιχεία του αιτούντος φυσικού ή νομικού προσώπου, ΑΦΜ και ΔΟΥ.
Ο ορισμός του υπευθύνου για την υποδοχή και ξενάγηση των επισκεπτών. Η τήρηση των ελάχιστων απαιτούμενων προδιαγραφών υπηρεσιών υποδοχής και ξενάγησης. Αντίγραφο της άδειας λειτουργίας της εγκατάστασης. Αντίγραφο της δήλωσης παραγωγής και κατά περίπτωση δήλωση επεξεργασίας/εμπορίας αμπελοοινικών προϊόντων. Παράβολο 150 ευρώ υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Η πιστοποίηση ανανεώνεται ανά πέντε χρόνια, καθώς ελέγχονται εκ νέου τα στοιχεία των προϋποθέσεων.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass