«Σε όσους καλλιεργούν οι επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ»

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ * ΣΠ. ΛΙΒΑΝΟΣ: ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΠ * Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΤΑ 6+1 ΣΗΜΕΙΑ «ΟΡΟΣΗΜΟ» ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΟΙΝΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ * Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΤΟΧΕΥΣΗ

Δημοσίευση: 25 Ιουν 2021 21:00

Του Γ. Ρούστα
Φωτ.: Αλ. Παπαγεωργίου
Την ώρα που συνεχίζεται στα ευρωπαϊκά όργανα ο διάλογος για τη νέα προγραμματική περίοδο, με βάση την οποία θα καταβάλλονται οι ενισχύσεις (άμεσες και έμμεσες) την περίοδο 2021-2027 στους αγρότες, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση στη Λάρισα, προκειμένου να παρουσιάσει τις προτάσεις του, αλλά και να ακούσει από τους παραγωγούς τις δικές τους.
Σε μία συζήτηση που διήρκησε πάνω από 5 ώρες, ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός, συνοδεία του υφυπουργού Γιάννη Οικονόμου, του προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου και των συνεργατών του, αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες της εθνικής πολιτικής για τη νέα ΚΑΠ, ενώ σημείωσε -προκειμένου να τις επεξεργαστεί- τις προτάσεις των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων του κάμπου.
Χαρακτηριστικό των τοποθετήσεων των συνεταιριστών, που βρέθηκαν στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, είναι ότι όλοι παρουσιάστηκαν ως οι αδικημένοι από την κατανομή των επιδοτήσεων της προηγούμενης περιόδου. Για τον λόγο αυτόν εκφράστηκε η πρόταση-αίτημα, οι επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ να πηγαίνουν σε όσους καλλιεργούν.
Απαντώντας στη δευτερολογία του ο υπουργός κ. Λιβανός ζήτησε «συνεργασία από όλους και εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία απέδειξε ότι στηρίζει έμπρακτα τον πρωτογενή τομέα». Όπως ήταν φυσικό, οι εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου που πήραν τον λόγο, δεν περιορίστηκαν μόνο στα της νέας ΚΑΠ, αλλά αναφέρθηκαν και στα τρέχοντα προβλήματα που τους απασχολούν και τα οποία σχετίζονται με τις ζημιές από τον παγετό και την καταβολή των αποζημιώσεων, σε έργα υποδομής (αρδευτικά, αγροτική οδοποιία, κ.λπ.), στις εκκρεμείς ενισχύσεις σε προϊόντα που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού (κορονοενισχύσεις) και στα ποσά των συνδεδεμένων ενισχύσεων.
Σε αυτό που συμφώνησαν όλοι, Υπουργείο και αγρότες είναι ότι πρέπει, εφεξής, να υπάρξει μια πιο συστηματική ενημερωτική καμπάνια για τη νέα περίοδο και ότι το επόμενο διάστημα -και μέχρι να κλειδώσει η συμφωνία- ο διάλογος θα πρέπει να είναι συνεχής και εποικοδομητικός.
Με την επιστροφή στην κανονικότητα και την έξοδο της χώρας μας από τον εφιάλτη της πανδημίας, οι προοπτικές υπάρχουν. Απομένει να φανεί, αν υπάρχει και η σχετική πολιτική βούληση.
ΛΙΒΑΝΟΣ: ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ
Ως μια μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη της Ελλάδας που δεν πρέπει να πάει χαμένη, χαρακτήρισε τη νέα ΚΑΠ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός σε παρέμβασή του, στην πρώτη από τις 13 Συνδιασκέψεις στο πλαίσιο του διαλόγου για την ΚΑΠ, που έγινε στη Λάρισα. Και τούτο, όπως εξήγησε, γιατί στη χώρα μας αναλογούν άνω των 19,5 δισ. ευρώ για την επόμενη περίοδο. Υπογράμμισε ωστόσο ότι για να ανταποκριθεί ο πρωτογενής τομέας στις προκλήσεις της νέας εποχής πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους, αφού στόχος είναι να ωφεληθούν οι Έλληνες αγρότες. «Στόχος μας είναι η αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου, η αύξηση της απόδοσης ανά στρέμμα για τον γεωργό μας, η αναβάθμιση της θέσης του Έλληνα αγρότη στην κοινωνική και οικονομική αλυσίδα, η ταύτιση της πρωτογενούς παραγωγής με τη σύγχρονη ταυτότητα του Έλληνα και της Ελληνίδας στον 21ο αιώνα», τόνισε ο υπΑΑΤ συμπυκνώνοντας την πολιτική και οικονομική στόχευση της νέας Εθνικής Στρατηγικής στον αγροδιατροφικό τομέα.
Απαντώντας ουσιαστικά σε επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι το ΥΠΑΑΤ ξεκινά διαβούλευση για την ΚΑΠ ενώ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η συμφωνία, ο κ. Λιβανός είπε ότι οι συζητήσεις θα είχαν ξεκινήσει πολύ πριν, αν δεν υπήρχε η πανδημία «γιατί η φιλοσοφία της Κυβέρνησής μας είναι ο ανοικτός και ισότιμος διάλογος. Θέλουμε να ακούμε ιδέες και απόψεις για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε την καλύτερη στρατηγική. Έτσι καταδεικνύουμε ότι δεν υπάρχουν ιδεολογίες που μας χωρίζουν. Ιδεολογία μας είναι η στήριξη της αγροτιάς, η περιφερειακή ανάπτυξη, η στήριξη των αδυνάμων και η παροχή βοήθειας στους νέους να μπουν στην αγροτική παραγωγή». Το γεγονός ότι η ΚΑΠ δεν βρίσκεται στον δημόσιο διάλογο της χώρας αποτελεί ήττα για όλους μας, είπε ο κ. Λιβανός «και κυρίως αποτελεί ήττα για τους αγρότες μας. Συζητάμε για τα μικρά και χάνουμε τα μεγάλα. Η συζήτηση για την ΚΑΠ θα γίνεται παράλληλα με τον διάλογο που γίνεται στην Ευρώπη», ξεκαθάρισε ο υπΑΑΤ.
Μοναδική, για την ελληνική αγροτική παραγωγή, χαρακτήρισε την ευκαιρία που δίνει η ΚΑΠ, ο κ. Λιβανός, καθώς μέχρι το 2027 θα απορροφηθούν πόροι ύψους πλέον των 19,5 δισ. ευρώ, ενώ σε αυτά τα χρήματα θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα άνω των δύο δισ. ευρώ που θα κινητοποιήσουν τα χρήματα που αναλογούν στον πρωτογενή τομέα από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Δεν πρέπει να την αφήσουμε να πάει χαμένη. Και εμείς, ως Υπουργείο, είμαστε αποφασισμένοι να δράσουμε, να χαράξουμε νέες πολιτικές και να υλοποιήσουμε τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, ακόμη και με πολιτικό κόστος». Όπως ανέφερε ο κ. Λιβανός «στόχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι πενταπλός: Αύξηση του εισοδήματος, μείωση του κόστους παραγωγής και αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων για τους Έλληνες παραγωγούς, να ενισχύσουμε την αποδοτικότητα και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και να φέρουμε τους νέους μας στο χωράφι, καθώς η δημογραφική ανανέωση είναι αναγκαία για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας».
Ο ΥΦΥΠ. Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Οικονόμου εστίασε στην τοποθέτησή του σε 6+1 σημεία «ορόσημο» της υπό διαμόρφωση νέας ΚΑΠ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου:
1. Η νέα ΚΑΠ φέρνει αλλαγές στον τρόπο κατανομής των ενισχύσεων. «Πρόκειται για μία ουσιαστική ευκαιρία προκειμένου οι ενισχύσεις να πηγαίνουν εκεί που πραγματικά πρέπει να πηγαίνουν. Δηλαδή, σε εκείνους που παράγουν και σε εκείνους που λειτουργούν στον πρωτογενή τομέα χωρίς να στρεβλώνουν την αγορά» επισήμανε χαρακτηριστικά.
2. Η ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου των συνεργατικών και συνεταιριστικών σχημάτων στην αγροτική οικονομία. Η χώρα μας είναι κάτω από το 20%, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι στο 40-45%. «Είναι μονόδρομος να δυναμώσουμε τους συνεταιρισμούς και θα αξιοποιήσουμε εργαλεία της νέας ΚΑΠ προς αυτήν την κατεύθυνση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.
3. Εκτεταμένες παρεμβάσεις στις υποδομές. Το μεγαλύτερο κόστος εισροών είναι το κόστος που αφορά το νερό και την ενέργεια που απαιτείται για να λειτουργήσει μία γεωργική εκμετάλλευση. «Οι υποδομές στη χώρα μας είναι απαρχαιωμένες. Υπάρχουν προβλήματα στις εκτάσεις που αρδεύονται μέσω ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, υπάρχει θέμα περιβαλλοντικό, θέμα κατασπατάλησης του υπαίθριου πλούτου και των υπέργειων υδάτων, καθώς και ανάγκη υπογειοποίησης των δικτύων για να μειωθεί το κόστος και να προστατεύεται το περιβάλλον. Είναι προτεραιότητα να κινηθούμε σε δύο κατευθύνσεις. Να αξιοποιήσουμε χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και πόρους από το μεταβατικό ΠΑΑ για τη χρηματοδότηση μελετών. Οι εγγειοβελτιωτικές παρεμβάσεις αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.
4. Προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας. Οι υποχρεώσεις για την αλλαγή των καλλιεργητικών μεθόδων, ώστε να φτάνουμε το ύψος των ενισχύσεων στη νέα ΚΑΠ σε σχέση με την παλιά. «Εμείς δεν τις βλέπουμε ως υποχρεώσεις κανονιστικές, αλλά ως το μέσο τα προϊόντα μας να αποκτήσουν υψηλότερη προστιθέμενη αξία. Είναι κεντρική στρατηγική μας να ενισχύσουμε τα προϊόντα μας και να κάνουμε ό,τι απαιτείται για να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία (βιολογικά προϊόντα, θωράκιση των ΠΟΠ, θωράκιση απέναντι σε αθέμιτες πρακτικές, επανατοποθέτηση προϊόντων και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό)» ανέφερε.
5. Εκπαίδευση, συμβουλευτική, υποστήριξη, έρευνα και καινοτομία. «Πληρώνουμε φάρμακα και μηχανήματα πιο ακριβά από την υπόλοιπη Ευρώπη και τα αξιοποιούμε με βάση την εμπειρία που πηγαίνει από πατέρα σε γιο. Η εκπαίδευση και η κατάρτιση είναι θεμέλιος λίθος της ανταγωνιστικότητας» συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου.
6. Ανάγκη δημογραφικής ανανέωσης. «Είναι προτεραιότητά μας να σπρώξουμε στο επάγγελμα αυτό νέους ανθρώπους» είπε ο υφΑΑΤ.
7. Η ενίσχυση του ρόλου του γεωτεχνικού. Οι Έλληνες γεωτεχνικοί πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του σχεδιασμού. Όχι μόνο της αγροτικής πολιτικής, αλλά και της μετάβασης του παραγωγικού μοντέλου σε μια καινούργια κατάσταση.
Ο ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
Από την πλευρά του ο οικοδεσπότης της συνδιάσκεψης, περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ευχαρίστησε τον κ. Λιβανό «που ξεκινά σήμερα από τη Θεσσαλία έναν μεγάλο διάλογο που οδηγεί στην Εθνική Στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης για την αξιοποίηση των 20 δισ. ευρώ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης» και τόνισε ότι «μέσα από τον διάλογο για τη νέα ΚΑΠ, ακολουθούμε το δόγμα Build Back Better, δηλαδή έχουμε μια στρατηγική στόχευση, ώστε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο, μελλοντικούς κινδύνους που διατρέχουν την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, την καλύτερη διαχείριση του νερού, την είσοδο περισσότερων νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα.
Σε όλες τις κρίσεις που αντιμετώπισε η Θεσσαλία το τελευταίο διάστημα -«Ιανό», παγετό, υπερκυτταρική καταιγίδα «Μήδεια»- ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός στάθηκε με σεβασμό και ενδιαφέρον, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, με πρωτόκολλο ενεργειών και με αλήθεια στο πλευρό των πληγέντων, γιατί πιστεύουμε στην αξία των ανθρώπων της παραγωγής.
Σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, ήμασταν και είμαστε εδώ για γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις, με πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, ταχύτητα, αποτελεσματικότητα, συνεργασία και μεθοδολογία. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει τους ανθρώπους της παραγωγής με 205.988 έργα και δράσεις προϋπολογισμού 1,598 δισ. ευρώ. Και συνεχίζουμε τη νέα Προγραμματική Περίοδο με στόχο να βοηθήσουμε τους πολλούς και τους πιο ευάλωτους, και να γίνουν όλα πιο γρήγορα, γιατί μόνο με μεγάλες ταχύτητες μπορεί να αλλάξει η ζωή μας και η Ελλάδα να πάει μπροστά». 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass