Σε απόγνωση οι παραγωγοί του Τυρνάβου

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΡΟΔΑΚΙΝΩΝ ΚΑΙ ΑΧΛΑΔΙΩΝ -ΟΙ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟΙ ΠΑΓΕΤΟΙ ΜΕΙΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟ 70% - 100% - ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

Δημοσίευση: 18 Ιουλ 2021 21:02
Εγκαταλελειμμένα περιβόλια, κομμένα κλαδιά που κάηκαν από τον παγετό ή το βακτηριακό κάψιμο και παράδοση ροδακίνων  στις βιομηχανίες, χωρίς ο παραγωγός να γνωρίζει την τιμή που θα πληρωθεί, συνθέτουν μια καταστροφική χρονιά... Εγκαταλελειμμένα περιβόλια, κομμένα κλαδιά που κάηκαν από τον παγετό ή το βακτηριακό κάψιμο και παράδοση ροδακίνων στις βιομηχανίες, χωρίς ο παραγωγός να γνωρίζει την τιμή που θα πληρωθεί, συνθέτουν μια καταστροφική χρονιά...

Στη βόρεια πλευρά του θεσσαλικού κάμπου και στον ίσκιο του Ολύμπου η επαρχία Τυρνάβου

εδώ και χρόνια πρωτοπορεί στην καλλιέργεια ποιοτικών φρούτων, με ιδιαίτερη έμφαση στο ροδάκινο, το βερίκοκο, το νεκταρίνι και το αχλάδι. Από την άνοιξη, οπότε οι παραγωγές ξεκινάνε µε τις πρώιµες ποικιλίες ροδακίνων και νεκταρινιών και συνεχίζονται έως και τον Σεπτέµβριο µε αχλάδια και σταφύλια, παρατηρείται ένας κορεσμός εργασιών, ενώ σχεδόν όλα τα προϊόντα των παραγωγών – µελών των Συνεταιρισμών είναι πιστοποιηµένα.
Η φετινή χρονιά είναι μία από τις χειρότερες των τελευταίων ετών για το εισόδημα των Τυρναβιτών παραγωγών, καθώς οι ανοιξιάτικοι παγετοί ήταν καταστροφικοί και μείωσαν την παραγωγή σε ποσοστό από 70%-100%! Και αυτό είναι κρίμα, αφού οι φετινές συγκυρίες για ροδάκινο-βερίκοκο, αλλά και το νεκταρίνι ήταν ευνοϊκές και ελπιδοφόρες στην επαρχία Τυρνάβου και πολλοί παραγωγοί προχώρησαν σε επιπλέον φυτεύσεις. Τώρα ξεπατικώνουν τα καμένα από τον παγετό δέντρα, αλλά και από ασθένειες όπως το βακτηριακό κάψιμο, ενώ σκέπτονται σοβαρά και την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών.

ΡΟΔΑΚΙΝΑ
Προ ημερών ξεκίνησε η συγκομιδή βιομηχανικού ροδάκινου με την ποικιλία «Κατερίνα», η οποία φαίνεται ότι αντιστάθηκε περισσότερο από κάθε άλλη στα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν, με την παραγωγή όμως να είναι αισθητά μειωμένη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις γεωπόνων της επαρχίας Τυρνάβου «από τους συνήθεις 15.000 τόνους η φετινή παραγωγή μετά βίας θα ξεπεράσει τους 5.000, ενώ πέρυσι η τιμή πώλησης κυμάνθηκε στα 26 λεπτά. Φέτος υπάρχει προσδοκία ότι θα ξεπεράσει τα 35 λ., με βάση την προσφορά, τη ζήτηση και τον μειωμένο όγκο παραγωγής.

ΑΧΛΑΔΙΑ
Επίσης στην επαρχία Τυρνάβου έχει ξεκινήσει η συγκομιδή των επιτραπέζιων αχλαδιών με την ποικιλία «κοντούλα», όπου και σ’ αυτήν η εικόνα, τόσο για την ποσότητα όσο και την ποιότητα είναι αποκαρδιωτική. Το φαινόμενο της μικροκαρπίας είναι έντονο και εκτιμάται ότι από τους 20.000 τόνους, η φετινή σοδειά μετά βίας θα ξεπεράσει τους 7.000 τ.

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ
Ένα μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί τους δεντροκαλλιεργητές της επαρχίας Τυρνάβου είναι και το βακτηριακό κάψιμο που εμφανίστηκε στα δέντρα και έχει προκαλέσει σημαντική ζημιά στο φυτικό κεφάλαιο, για την οποία οι παραγωγοί προσπαθούν να αποζημιωθούν από το κράτος. Όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία αρκετά περιβόλια έχουν εγκαταλειφθεί, αφού το κόστος καλλιέργειας και αντιμετώπισης της ασθένειας είναι μεγάλο και ασύμφορο. Οι παραγωγοί ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΛΓΑ έχουν προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες αποζημίωσής τους, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η εξατομίκευση της ζημιάς και ζητούν από το κράτος σε αυτήν τη δύσκολη και καταστροφική χρόνια να τους στηρίξει, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει βίαιη αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και η χώρα μας θα χάσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στον τομέα των εξαγωγών.
Γ. Ρούστας

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass