«Μάζωξη» απογόνων Βερδικουσιώτη ήρωα

Για να τιμήσουν την 90χρονη Αικ. Παπαγεωργίου

Δημοσίευση: 19 Ιουλ 2021 21:30

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Μια συγκέντρωση – συνάντηση που «ξύπνησε» μνήμες, με…έντονο «χρώμα» Βερδικούσιας και χαμογελαστά πρόσωπα, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Λάρισα.
Πρόκειται για τη συνάντηση των απογόνων του Γεωργίου Παπαγεωργίου (Κοντογιώρη) του Αθανασίου, που ήταν τρισέγγονος του ήρωα – ιερέα Αθαν. Παπαθανασίου.


Σκοπός της όμορφης «μάζωξης» των απογόνων ήταν να τιμήσουν την περίπου 90 ετών κ. Αικατερίνη Παπαγεωργίου (το γένος Δημητρίου Χατζή Καραμήτσιου), γιαγιά όλων αυτών που έσπευσαν από διάφορα μέρη της χώρας για να δώσουν το «παρών» στη συγκινητική συνάντηση.
Περισσότερα στοιχεία και λεπτομέρειες «καταθέτει» στην «ΕτΔ» ο γνωστός Βερδικουσιώτης «ανήσυχος» ερευνητής Θανάσης Δήμκος:
«Η τιμώμενη κ. Αικατερίνη είναι σύζυγος του Αθανασίου Παπαγεωργίου (Θανασάκη Κοντογιώρη), που δυστυχώς έφυγε από τη ζωή. Το ζεύγος Αθανασίου και Αικατερίνης Παπαγεωργίου απέκτησε επτά παιδιά, τέσσερα κορίτσια και τρία αγόρια. Η μικρότερη από τα αδέρφια, η Νατάσσα, πήρε την πρωτοβουλία και πρότεινε στον αδερφό της Τάκη να τολμήσουν να διοργανώσουν αυτήν τη συνάντηση για να τιμήσουν τη μητέρα τους Αικατερίνη, τώρα που είναι ακόμη εν ζωή, με την προϋπόθεση αυτή η συνάντηση να γίνει στη Βερδικούσια, στον τόπο καταγωγής τους. Έτσι, θα τους δινόταν η ευκαιρία να κάνουν και μία επιμνημόσυνη δέηση για τον ήρωα – ιερέα Αθαν. Παπαθανασίου, για την επέτειο δύο χρόνων από την ανέγερση της προτομής του στη Βερδικούσια (…με πρωτοβουλία του σεβασμ. μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος), βγάζοντας εκεί και μια αναμνηστική φωτογραφία».
Τελικά, λόγω των περιοριστικών προληπτικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του Covid-19, οι Βερδικουσιώτες απόγονοι, με αίσθημα ευθύνης, απέφυγαν επιμελώς να μετακινηθούν προς τη Βερδικούσια και πραγματοποίησαν τη συνάντησή τους στη Λάρισα.
Τέλος, να σημειωθεί ότι η προτομή του ήρωα – ιερέα Αθαν. Παπαθανασίου βρίσκεται στον προαύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Προφήτη Ηλία (νέο εορτολόγιο) δίπλα από το Δημοτικό Σχολείο Βερδικούσιας (φωτογραφία). Τα αποκαλυπτήριά της έγιναν πριν δύο χρόνια, στις 20 Ιουλίου του 2019, από τον μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα.

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
FESTIVAL OLYMPOU 1-7-22

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1