Δίκαιες εκτιμήσεις και άμεσες αποζημιώσεις

ΑΥΤΟΨΙΑ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΓΕΙΣΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Δημοσίευση: 20 Ιουλ 2021 15:04

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε») Του Γ. Γκαντέλου

Στο επίκεντρο της σφοδρής χαλαζόπτωσης που έπληξε την επαρχία Φαρσάλων βρέθηκαν χθες κλιμάκια

του ΕΛΓΑ Λάρισας, με σκοπό να πραγματοποιήσουν αυτοψία και να αντικρίσουν το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η ισχυρή χαλαζόπτωση η οποία έπληξε την περιοχή το απόγευμα της Κυριακής, ισοπεδώνοντας καλλιέργειες στα χωριά του πρώην Δήμου Ενιπέα,  Άγιος Γεώργιος και Κατωχώρι.
Από τα ακραία καιρικά φαινόμενα επλήγησαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών μεταξύ άλλων σε βαμβάκι, καλαμπόκι και βιομηχανική ντομάτα, ενώ καταγράφηκαν ζημιές από χαλαζοπτώσεις και σε χωριά του πρ. Δήμου Πολυδάμαντα που φάνηκαν χθες με το πρώτο φως της ημέρας. Για τον λόγο αυτό, ο Δήμος Φαρσάλων προχώρησε άμεσα σε αναγγελία ζημιάς για όλο τον Δήμο Φαρσάλων.
Χθες ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου, μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γιώργο Λαδόπουλο, τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ στη Λάρισα κ. Μιχάλη Λιόντο, τον επόπτη του ΕΛΓΑ στον νομό κ. Γιώργο Σαμαρά, τον αντιδήμαρχο – αρμόδιο σε θέματα Πρωτογενούς Τομέα κ. Δημήτρη Γούσια, τον αντιδήμαρχο κ. Σταύρο Κουκουλιό, τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων κ. Τάσο Δραχμάνη, τον εκπρόσωπο Τύπου της ΕΟΑΣΝΛ κ. Σωκράτη Αλειφτήρα, τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων Αγίου Γεωργίου και Κατωχωρίου κ.κ. Φώτη Γρίβα και Βασίλη Βασιλόπουλο αντίστοιχα και αγρότες, πραγματοποίησαν αυτοψία στις πληγείσες περιοχές.
Η εικόνα που αντίκρισαν σε πολλά σημεία ήταν απογοητευτική, και συνέβη σε μια περίοδο όπου έχουν γίνει τα περισσότερα έξοδα από τους αγρότες, καθιστώντας σε πολλές των περιπτώσεων την κατάσταση μη αναστρέψιμη, καθώς η χαλαζόπτωση άφησε πίσω της σκέτα κλωνάρια, χωρίς χτένια, λουλούδια και καρύδια σε φυτά βαμβακιού.
Τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ θα επιστρέψουν στην περιοχή σε λίγες μέρες για να ξαναδούν τις καλλιέργειες, ενώ μετά το πέρας της αναγγελίας των δηλώσεων, αναμένεται να ξεκινήσουν οι καταγραφές των ζημιών από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ.
Σε δήλωσή του μετά το πέρας της αυτοψίας, ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου τόνισε τα εξής: «Είμαστε για μία ακόμη φορά στη δύσκολη θέση να καταγράφουμε ζημιές στην επαρχία Φαρσάλων. Είναι το τρίτο σφοδρό χτύπημα των ακραίων καιρικών φαινομένων στην περιοχή μας, σε διάστημα μόλις ενάμιση χρόνου. Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα, δεκάδες χιλιάδες στρέμματα διαφόρων καλλιεργειών έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές. Καλλιέργειες δυναμικές, με υψηλό κόστος παραγωγής. Έχουμε στο πλευρό μας την Περιφέρεια αλλά και τον ΕΛΓΑ, από τον οποίο ζήτησα τα αυτονόητα: Ταχύτατες διαδικασίες αποτύπωσης του μεγέθους της ζημιάς, δίκαιες εκτιμήσεις και άμεσες αποζημιώσεις. Οι αγρότες της επαρχίας των Φαρσάλων έχουν δεχθεί αλλεπάλληλα χτυπήματα, δε θα αντέξουν σε μία ενδεχόμενη καθυστέρηση. Ως Δήμος προχωρούμε άμεσα στην αναγγελία της ζημιάς για όλη την επαρχία. Θα είμαστε δίπλα στους πληγέντες για ό,τι χρειαστούν και περνάει από το χέρι μας».
Σε κοινή δήλωση προέβησαν οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Αγίου Γεωργίου και Κατωχωρίου κ.κ. Φώτης Γρίβας και Βασίλης Βασιλόπουλος δηλώνοντας στην «Ε» τα εξής: «Για ακόμη μια χρονιά καλούμαστε να διαχειριστούμε μια μεγάλη ζημιά που άφησε πίσω της, η σφοδρή χαλαζόπτωση της Κυριακής. Την περιοχή μας είχε χτυπήσει ξανά με μεγάλη ένταση, χαλαζόπτωση τον Ιούνιο του 2019. Ως πρόεδροι των δύο χωριών και ως παραγωγοί, ζητούμε από τον ΕΛΓΑ και τους αρμόδιους φορείς να εκτιμήσουν σωστά και γρήγορα, αποδίδοντας παράλληλα δίκαιες αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει τα περισσότερα έξοδα στις καλλιέργειές τους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας αναφέρει: «Για μία ακόμα φορά τα έντονα καιρικά φαινόμενα, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης που πλήττει τον πλανήτη, προκάλεσαν την Κυριακή 18 Ιουλίου, σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού και ντομάτας σε χωριά του Δήμου Φαρσάλων, αλλά και σε άλλους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Οι ζημιές αυτές – λόγω του φαινομένου της «ψυχρής λίμνης» - συνέβησαν σε μια χρονική περίοδο της καλλιέργειας που τις καταστούν μη αναστρέψιμες.
Εν τω μεταξύ, οι συγκεκριμένες ζημιές έρχονται να προστεθούν σε αντίστοιχες καταστροφές άλλων καλλιεργειών του νομού, από τις αρχές της χρονιάς μέχρι πρόσφατα, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός αγροτών να βλέπουν τους κόπους και τα έξοδα να χάνονται.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας ζητάει την άμεση καταγραφή των ζημιών και την ταχύτερη αποζημίωση των πληγέντων αγροτών. Παράλληλα, με δεδομένες τις προβλέψεις των μετεωρολόγων περί επανάληψης ανάλογων καιρικών φαινομένων τη σημερινή και την αυριανή μέρα στην περιοχή μας, εφιστά την προσοχή όσων εργάζονται στην ύπαιθρο».

ΑΥΤΟΨΙΑ ΚΟΚΚΑΛΗ: ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΑΜΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ
Σε περιοχές της επαρχίας Φαρσάλων, οι οποίες χτυπήθηκαν προχθές Κυριακή από ακραία καιρικά φαινόμενα, χαλάζι και έντονη βροχόπτωση, βρέθηκε χθες Δευτέρα ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης.
Ο κ. Κόκκαλης μαζί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Φαρσάλων, κ. Δημήτρη Γούσια, τον υπεύθυνο Τύπου της ΕΟΑΣΝΛ, κ. Σωκράτη Αλειφτήρα, αυτοδιοικητικούς και αγρότες, είδε από κοντά τη νέα μεγάλη καταστροφή σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών. Μετά το πέρας της αυτοψίας, ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είναι ασύλληπτο αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στην περιοχή των Φαρσάλων, η οποία χτυπιέται λυσσαλέα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η καταστροφή είναι σχεδόν ολοκληρωτική στην πλέον κρίσιμη φάση της καλλιεργητικής περιόδου.
Η απόγνωση των αγροτών κάτι παραπάνω από έκδηλη αφού δεν μπορούν εδώ και δύο χρόνια να σηκώσουν κεφάλι. Οι γρήγορες και αντικειμενικές εκτιμήσεις από πλευράς ΕΛΓΑ είναι κάτι το αυτονόητο. Αυτό που όμως είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένο στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία, είναι η πρωτοβουλία από πλευράς κυβέρνησης να δώσει προκαταβολή σε όλους τους πληγέντες, αλλά και να αποζημιώσει στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας. Μπορεί να έχω γίνει κουραστικός, αλλά θα το ξαναπώ: Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και τείνει να γίνει ο κανόνας και όχι η εξαίρεση σε ό,τι αφορά τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ως κυβέρνηση ξεκινήσαμε τη διαδικασία για αναθεώρηση του κανονισμού ασφάλισης του ΕΛΓΑ. Τρία χρόνια μετά πού βρίσκεται; Θέλει ή δεν θέλει την αναθεώρηση η Κυβέρνηση Μητσοτάκη;
Εδώ και τώρα απαντήσεις!».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass