Πλαταμώνας: Θέλουν να κλείσουν οδό που υπάρχει εδώ και 65 χρόνια

ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΔΙΝΟΥΝ 35 ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΟ ΚΑΛΑΜΑΚΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΑΣΣΕΙ ΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝ

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2021 21:02

Η ανεξέλεγκτη δόμηση είναι γνώρισμα πολλών παραθαλάσσιων περιοχών της χώρας,

οι οποίες οικοπεδοποιήθηκαν και ανοικοδομήθηκαν, χωρίς σχέδιο και προοπτική. Δεκαετίες αυθαιρεσιών, έχουν δημιουργήσει άναρχες καταστάσεις, που είναι πια δύσκολο αν όχι αδύνατο να ανατραπούν, και μόνο βελτιωτικές παρεμβάσεις μπορούν πλέον να γίνουν.
Στον Πλαταμώνα όμως πάει να συμβεί το ακριβώς αντίθετο: Αντί δηλαδή να εξαντλείται κάθε δυνατότητα για να δημιουργηθεί, π.χ. ένας νέος δρόμος μεταξύ των παραθεριστικών κατοικιών, εδώ καταβάλλεται προσπάθεια να κλείσει μία οδός για χάρη ιδιωτικών συμφερόντων!
Αυτό επισημαίνουν – καταγγέλλουν 35 ιδιοκτήτες ακινήτων στο Καλαμάκι του τουριστικού αυτού θέρετρου, πολλοί από αυτούς Λαρισαίοι που διατηρούν σπίτια και διαμερίσματα στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια. Με ένσταση που έχουν καταθέσει στον Δήμο Δίου-Ολύμπου, στον οποίο υπάγεται ο Πλαταμώνας και επιστολή προς την «Ε», περιγράφουν την όλη κατάσταση, ενώ πρόσφατα σε συνέλευση που έκαναν, αποφάσισαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, εφόσον ο Δήμος τους αγνοήσει. Ουσιαστικά ζητούν να αναγνωριστεί η οδός Σωκράτους, σε όλο της το μήκος μέχρι την παραλία… ως οδός! Πρόκειται για έναν στενό δρόμο, ο οποίος παρότι υφίσταται εδώ και 65 χρόνια, δεν έχει αναγνωριστεί (!), επιτρέποντας σε ιδιωτικά συμφέροντα να επιδιώκουν την ακύρωσή του. Οι 35, ορισμένοι εκ των οποίων είναι παρόδιοι της συγκεκριμένης οδού, αλλά προτάσσουν το συνολικό και όχι το ατομικό συμφέρον, θέτουν ζητήματα λειτουργικότητας στην περιοχή (κυκλοφορία οχημάτων), κυρίως όμως ασφάλειας, τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με την κίνηση οχημάτων παροχής βοήθειας, όσο και διεξόδου πλημμυρικών νερών προς την παραλία.Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Στην επιστολή τους (σ.σ.: τα στοιχεία τους βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας) προς την «Ε», την οποία τιτλοφορούν «Όχι άλλο Μάτι στον Πλαταμώνα», αναφέρουν τα εξής:  «Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την έντονή μας ανησυχία για την κατάργηση υπάρχοντος δρόμου μεγίστης σημασίας για την κυκλοφορία, αλλά κυρίως για την ασφάλεια των κατοίκων στον Πλαταμώνα Πιερίας (περιοχή Καλαμάκι), με στόχο την αύξηση των τετραγωνικών μέτρων δόμησης από ιδιώτη!
Ιδιοκτήτης οικίας επί της οδού Σωκράτους στην περιοχή Καλαμάκι στον Πλαταμώνα, εκμεταλλευόμενος κενό στο πολεοδομικό σχέδιο της περιοχής, όπου ο μισός δρόμος είναι αποτυπωμένος και ο άλλος μισός όχι, ασχέτως αν για πάνω από 65 χρόνια υφίσταται και εξυπηρετεί ντόπιους και παραθεριστές, ζητά από τον Δήμο Δίου-Ολύμπου να καταστήσει το οικόπεδό του άρτιο και οικοδομήσιμο προσκυρώνοντάς του το δημόσιο αυτόν δρόμο! Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου έχουν ήδη ξεκινήσει αυτήν τη διαδικασία ακύρωσης του δρόμου.
Σε καμία περίπτωση δεν αντιτιθέμεθα στο να χαρακτηρισθεί και τυπικά άρτιο και οικοδομήσιμο το οικόπεδο του εν λόγω ιδιώτη, όχι όμως αυτό να γίνει σε βάρος όλων των κατοίκων της περιοχής, αλλά και των λουομένων. Αν αναγνωριστεί επίσημα ως δρόμος και το άλλο μισό της Σωκράτους, και πάλι θα μπορεί να χαρακτηριστεί άρτιο και οικοδομήσιμο το οικόπεδό του και η ασφάλεια των περίοικων θα έχει εξασφαλιστεί.
Θεωρούμε λοιπόν επιβεβλημένη την επίσημη αναγνώριση και του υπόλοιπου μισού της οδού Σωκράτους, και τη μη κατάργησή του διότι:
1. Ο δρόμος αυτός εξυπηρετεί έναν πολύ μεγάλο αριθμό μόνιμων κατοίκων και παραθεριστών, που κατακλύζουν την εν λόγω περιοχή τούς θερινούς μήνες και τους δίνει εύκολη πρόσβαση τόσο σε κατοικίες όσο και στον αιγιαλό. (Είναι ίσως ο μοναδικός δρόμος στο Καλαμάκι που δεν χρειάζεται να φύγει κάποιος με την όπισθεν ή να μπει μέσα στην άμμο, προκειμένου να κάνει αναστροφή, αλλά μπορεί να ακολουθήσει κυκλική πορεία, για να γυρίσει πίσω). Αν καταργηθεί θα παύσει η ευθύτητα της Σωκράτους προς τη θάλασσα, αναγκάζοντας αυτοκίνητα και ανθρώπους να κινηθούν σε τεθλασμένη γραμμή προς τη θάλασσα.
2. Είναι ο μοναδικός δρόμος που δίνει τη δυνατότητα σε μεγάλα οχήματα (π.χ. πυροσβεστικά οχήματα, ασθενοφόρα) να κινηθούν άνετα, να ελιχθούν και να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε πολυάριθμες κατοικίες στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στην παραλία. Καθίσταται λοιπόν αναγκαία η ύπαρξή του για την ασφάλειά μας σε περίπτωση οποιασδήποτε έκτακτης ανάγκης.
3. Κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων και κυρίως ακραίων καιρικών φαινομένων ο δρόμος αυτός λόγω της κατωφέρειας επιτρέπει τη ροή μεγάλου όγκου νερού από τον κεντρικό δρόμο στη θάλασσα.
4. Η επίσημη αναγνώριση του επίμαχου τμήματος της οδού Σωκράτους θα καταστήσει και πάλι άρτιο και οικοδομήσιμο το σπίτι του ιδιώτη, και δεν θα αποτελέσει αφορμή να υπάρξουν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις αιτημάτων ιδιωτών κατάργησης δρόμων προς ίδιον όφελος σε μια περιοχή που μόνο για τη ρυμοτομία της δεν μπορεί να καυχηθεί.
Τυχόν κατάργηση λοιπόν τμήματος της οδού Σωκράτους και απόδοσής της σε ιδιώτη πολύ φοβόμαστε ότι θα αποτελέσει το «χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου»!
Ας μην έχουμε στον Πλαταμώνα άλλη μια Μάνδρα, άλλο ένα Μάτι!». 

Δ.Χ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass