Κατέβηκαν οι διακόπτες άρδευσης λόγω οφειλών στη ΔΕΗ

ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ Ο ΤΟΕΒ ΜΑΤΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΖΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ -ΔΗΛΩΣΗ ΒΑΣ. ΚΟΚΚΑΛΗ -ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

Δημοσίευση: 24 Ιουλ 2021 21:00

Του Γ. Ρούστα

Χωρίς ρεύμα είναι εδώ και μέρες τα αντλιοστάσια του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου σε Αμπελώνα, Βρυότοπο,

Γιάννουλη και Φαλάνη, αφού η ΔΕΗ προχώρησε σε διακοπή της ηλεκτροδότησης λόγω οφειλών του οργανισμού προς την επιχείρηση. Οι οφειλές του ΤΟΕΒ ανέρχονται σε 3 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 1.200.000 είναι τόκοι. Χθες η διοίκηση του Οργανισμού κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία εξετάστηκαν στο δικαστήριο και αναμένεται η απόφαση, αν και σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή δεν θα είναι θετική για τους αρδευτές.

ΣΩΤ. ΤΖΟΥΦΑΣ: Η ΜΑΧΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΣΗ
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου Σωτήρη Τζούφα στην «Ε» «το οικονομικό αδιέξοδο του Οργανισμού είναι μεγάλο. Το δίκτυο λόγω παλαιότητας έχει πολλές απώλειες νερού, ενώ απαιτεί αυξημένη κατανάλωση ρεύματος. Επιπλέον οι κλοπές στο πολλών χιλιομέτρων δίκτυο του Οργανισμού είναι καθημερινό φαινόμενο. Μόνο τη φετινή χρόνια έχουμε πληρώσει για την επιδιόρθωση των ζημιών 350.000 ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και άλλες 72.000 ευρώ λόγω κλοπής 30 πομόνων.
Το δίκτυο του ΤΟΕΒ αποσκοπεί στην άρδευση 7.000 στρεμμάτων, ενώ οι αρδευτές όσο καλή διάθεση και αν έχουν, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις εισφορές τους. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι θύματα παγετού και σεισμού. Οι οφειλές των αρδευτών μελών μας προς τον Οργανισμό ανέρχονται σε 150.000 ευρώ, ενώ η Πολιτεία τους δίνει το δικαίωμα να τακτοποιήσουν τις οφειλές σε 120 δόσεις. Ουσιαστικά εμείς κάθε χρόνο προσδοκούμε 15.000 ευρώ. Καταλαβαίνετε ότι τα οικονομικά μεγέθη είναι άνισα, στη μάχη που κάνουμε να τακτοποιήσουμε τις οφειλές μας στη ΔΕΗ. Γι’ αυτό θεωρώ ότι η μόνη λύση πρέπει να δοθεί είναι πολιτική και πρέπει να γίνει άμεσα, γιατί με τις θερμοκρασίες που περιμένουμε, εάν μέχρι τη Δευτέρα δεν έχουμε νερό, χιλιάδες στρέμματα θα «καούν» από λειψυδρία».

Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑ
Την ίδια ώρα ο Αγροτικός Σύλλογος καλεί τη ΔΕΗ να συνδέσει άμεσα όλες τις πομόνες και το Κράτος με την Περιφέρεια να μεριμνήσει για την κατασκευή και την υπογειοποίηση του δικτύου, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για τις πομόνες που σπαταλούσαν το νερό στον κεντρικό αύλακα για τα χρόνια που λειτουργούσε με αυτόν τον τρόπο το πότισμα στην περιοχή. Καλεί δε όλους τους αγρότες σε αγωνιστική ετοιμότητα για την περίπτωση που δεν λειτουργήσουν οι πομόνες. Αναλυτικά: Ο Αγροτικός Σύλλογος Αμπελώνα παίρνει θέση για τη διακοπή του ρεύματος των πομονών του ΤΟΕΒ, λέγοντας πως 40 χρονιά τώρα φτάνει ποια η κοροϊδία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση «άλλη μια χρονιά για τους αγρότες που ποτίζουν τα χωράφια τους από το δίκτυο του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου βλέπουν να εκβιάζονται από τη ΔΕΗ, κόβοντας το ρεύμα από όλες τις πομόνες μεσούσης της αρδευτικής περιόδου λόγο των χρεών του Οργανισμού. Αλλά τον λόγο τον κρύβουν επιμελώς. Πέρασαν πάνω από 40 χρόνια που δεν έγιναν τα δίκτυα υπόγεια και γι’ αυτό τον λόγο υπεύθυνες είναι όλες οι κυβερνήσεις καθώς γνώριζαν το πρόβλημα. Θέλουμε να γνωρίζουμε αυτόν τον λόγο που δεν υπογειοποιήθηκαν τα δίκτυα στην περιοχή. Ένα 50% του νερού πηγαίνει στα αυλάκια και όχι στα χωράφια. Όλο αυτό το νερό που σπαταλιέται είναι ρεύμα. Φταίνε διαχρονικά και οι νομάρχες και οι περιφερειάρχες που δεν έκαναν τίποτα για να γίνει το έργο υπόγειο πάρα μόνο κάποιες εξαγγελίες. Επίσης, η ΔΕΗ μαζί με κάποιες κυβερνήσεις αύξησε την τιμή του αγροτικού ρεύματος σε μια μόνο χρονιά έως και 300%, οι διοικήσεις του Οργανισμού οι οποίες δεν διεκδίκησαν αγωνιστικά την υπογειοποίηση του έργου, καθώς και μερικοί αγρότες που έχουν παλιά χρέη στον Οργανισμό. Μεγάλη πληγή για τον Οργανισμό είναι και οι κλοπές που γίνονται κάθε χρόνο στα αντλιοστάσια. Ο Αγροτικός Σύλλογος καλεί τη ΔΕΗ να συνδέσει άμεσα όλες τις πομόνες και το Κράτος με την Περιφέρεια να μεριμνήσει για την κατασκευή και την υπογειοποίηση του δικτύου, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για τις πομόνες που σπαταλούσαν το νερό στον κεντρικό αύλακα για τα χρόνια που λειτουργούσε με αυτόν τον τρόπο το πότισμα στην περιοχή. Τέλος, καλούμε όλους τους αγρότες σε αγωνιστική ετοιμότητα για την περίπτωση που δεν λειτουργήσουν οι πομόνες».

Ο ΒΑΣ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ
Με αφορμή τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε πολλές αρδευτικές γεωτρήσεις του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου λόγω χρεών, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Δυστυχώς οι αγρότες του Αμπελώνα και της ευρύτερης περιοχής βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής και καλούνται για μία ακόμη φορά να πληρώσουν το μάρμαρο από την ανικανότητα των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δύο χρόνια τώρα, να περιορίσουν το ενεργειακό κόστος, αλλά και από την αδυναμία εξεύρεσης μίας βιώσιμης και αειφόρου λύσης για τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων. Είναι αδιανόητο να «κόβονται» οι συνδέσεις σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην «καρδιά» της καλλιεργητικής περιόδου. Δύο χρόνια τώρα, αυξήθηκαν και οι οφειλές σε ορισμένους από τους ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ, αλλά και το κόστος παραγωγής για γεωργούς και κτηνοτρόφους. Η Κυβέρνηση αντί να αυτοθαυμάζεται και να παραμένει θεατής, οφείλει άμεσα να αναλάβει πρωτοβουλίες. Το συμφέρον των απλών γεωργών και κτηνοτρόφων είναι πάνω από οποιοδήποτε άλλο».

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass