Προς νέο σύστημα τιμολόγησης του αρδευτικού νερού

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΕΒ

Δημοσίευση: 29 Ιουλ 2021 15:05

Την εισαγωγή ενός νέου συστήματος τιμολόγησης του αρδευτικού νερού στο πλαίσιο του σχεδίου

αναμόρφωσης του πλαισίου λειτουργίας των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, εξετάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον υφυπουργό Γιάννη Οικονόμου.
Όπως αναφέρει ο κ. Οικονόμου σε γραπτή απάντηση έπειτα από επερώτηση των βουλευτών Σ. Βαρδάκη, Ν. Ηγουμενίδη και Χ. Μαμουλάκη, η σκοπούμενη θεσμική αναμόρφωση θα κινείται προς την κεντρικοποίηση του συστήματος και την εξασφάλιση της εισπραξιμότητας, ενώ διερευνάται και η δυνατότητα συνενώσεων των ΤΟΕΒ, όπου είναι τεχνικά δυνατό και σε βάθος χρόνου και μετά από μελέτη και των οικονομικών παραμέτρων, προκειμένου να επέλθει μία εις βάθος εξυγίανση. Παράλληλα, λέει πως η εισαγωγή ενός νέου συστήματος τιμολόγησης, θα γίνει αφενός ώστε να επιτευχθεί μια πιο δικαιοπρακτική κατανομή του βάρους κι αφετέρου να διασφαλίζεται η εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων, αλλά και αφετέρου για την εισαγωγή μίας νέας λογικής κοινής λειτουργίας με πρότυπους κανονισμούς και με τη χρήση κι αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, που θα προάγουν τη βιωσιμότητα των Οργανισμών.
Αναλυτικότερα η απάντηση Οικονόμου αναφέρει: Το απαρχαιωμένο δίκτυο, οι οφειλές μερικών οργανισμών στη ΔΕΗ, η υποστελέχωση, ο τρόπος τιμολόγησης, η έλλειψη ψηφιοποίησης, διαλειτουργικότητας και πληροφοριακού συστήματος, κ.ά. Έτσι, κρίνεται αναγκαίος ο ολικός σχεδιασμός των ΟΕΒ μέσω παρεμβάσεων αναδιάταξης και εκσυγχρονισμού των δομών λειτουργίας τους, λαμβάνοντας υπόψη και τη διεθνή εμπειρία. Ο σχεδιασμός και υλοποίηση ενός ριζικά νέου μοντέλου οργάνωσης, που θα υλοποιεί και θα υποστηρίζει τα παραπάνω, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση και επείγουσα προτεραιότητα για την επιβίωση της ελληνικής γεωργίας.
Στο πλαίσιο της πραγματοποιούμενης δημόσιας διαβούλευσης-διερεύνησης των προβλημάτων και των θεμάτων λειτουργίας των ΤΟΕΒ που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του ΥΠΑΑΤ, το Υπουργείο θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας του τομέα των δημόσιων αρδευτικών δικτύων, το οποίο αφενός θα αντιμετωπίζει τα διαπιστωμένα προβλήματα του τομέα και των φορέων που δραστηριοποιούνται εντός αυτού κι αφετέρου θα υποστηρίζει την ανάπτυξή του, μέσω της υλοποίησης και συντήρησης εγγειοβελτιωτικών έργων, της προσέλκυσης επενδύσεων, καθώς και της εφαρμογής αποτελεσματικών πρακτικών ορθολογικής διαχείρισης του αρδευτικού νερού, προς όφελος του περιβάλλοντος και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας.
Η σκοπούμενη θεσμική αναμόρφωση θα κινείται προς την κεντρικοποίηση του συστήματος και την εξασφάλιση της εισπραξιμότητας, ενώ διερευνάται και η δυνατότητα συνενώσεων των ΤΟΕΒ, όπου είναι τεχνικά δυνατό και σε βάθος χρόνου και μετά από μελέτη και των οικονομικών παραμέτρων, προκειμένου να επέλθει μία εις βάθος εξυγίανση. Ταυτόχρονα, εξετάζεται η εισαγωγή ενός νέου συστήματος τιμολόγησης, ώστε αφενός να επιτευχθεί μια πιο δικαιοπρακτική κατανομή του βάρους κι αφετέρου να διασφαλίζεται η εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων, αλλά και η εισαγωγή μίας νέας λογικής κοινής λειτουργίας με πρότυπους κανονισμούς και με τη χρήση κι αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, που θα προάγουν τη βιωσιμότητα των Οργανισμών.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass