Το ύψος των προκαταβολών για τον παγετό

ΚΑΘΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΠΟΣΑ, Ο ΕΛΓΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΠΙΣΤΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Δημοσίευση: 30 Ιουλ 2021 15:00

Tην πίστωση των κονδυλίων από το Υπουργείο των Οικονομικών, την επόμενη εβδομάδα,

ώστε αμέσως μετά κι εντός το πολύ δύο ημερών, να τρέξει την πληρωμή από μέρους του αναμένει ο ΕΛΓΑ, η διοίκηση του οποίου συνεδρίασε χθες το μεσημέρι για την καταβολή τους αποζημιώσεων από τους παγετούς της άνοιξης.
Στόχος του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ είναι να ξεκινήσει η πληρωμή της προκαταβολής του 40% από τις εκμεταλλεύσεις με μεγάλα ποσοστά ζημιάς, για να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση έως το τέλος του έτους.
Το συνολικό ποσό που θα δοθεί ως προκαταβολή για τον παγετό, θα εξαρτηθεί από τα χρήματα που θα πάρει ο ΕΛΓΑ από το Οικονομικών.
Στη χθεσινή συνεδρίαση, σύμφωνα με την «Ύπαιθρο Χώρα» αποφασίστηκε για όσους η ζημιά είναι κατά μέσο όρο στο 80%, οι προκαταβολές που θα δοθούν τις επόμενες ημέρες να είναι αναλυτικά: 300 ευρώ/στρέμμα για το επιτραπέζιο βερίκοκο, 230 ευρώ/στρέμμα για δαμάσκηνο, 420 ευρώ/στρέμμα για κεράσι, 180 ευρώ/στρέμμα για βιομηχανικό ροδάκινο, 240 ευρώ/στρέμμα για νεκταρίνι, 180 ευρώ/στρέμμα για επιτραπέζιο ροδάκινο. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι αν κάποιος που έχει 10 στρέμματα επιτραπέζιο βερίκοκο και ζημιά στο 80% θα πάρει προκαταβολή 3.000 ευρώ, και μέχρι το τέλος Δεκέμβρη οπότε προβλέπεται η εξόφληση, άλλα 450 ευρώ/στρέμμα, εφόσον αποδεδειγμένα έχει υποστεί αυτό το επίπεδο ζημιάς, δηλαδή 4500 ευρώ επιπλέον. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες όσοι έχουν υποστεί ζημιά στο 65% μέσο όρο, στην περίπτωση αυτή, για τα επιτραπέζια βερίκοκα η προκαταβολή θα είναι 230 ευρώ/στρ, 170 ευρώ/στρέμμα για τα δαμάσκηνα, 135 ευρώ για το βιομηχανικό και το επιτραπέζιο ροδάκινο και 175 ευρώ/στρέμμα για το νεκταρίνι.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Σύμφωνα πάλι με άλλες πηγές, η καθυστέρηση σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό των αρμοδίων για πληρωμή της προκαταβολής στα τέλη Ιουλίου, κάτι που είχε μάλιστα ανακοινώσει και επίσημα ο ίδιος ο υπουργός, Σπήλιος Λιβανός, όπως υποστηρίζουν τώρα από τον ΕΛΓΑ, έχει να κάνει με πρακτικά πλέον ζητήματα, που αφορούν την ενημέρωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, την έγκριση του σχετικού ποσού από το Υπουργείο Οικονομικών, τη μεταφορά του στα ταμεία του ασφαλιστικού φορέα και την έκδοση μέσα σε 2 με 3 μέρες της παρτίδας πληρωμής. Όσον αφορά το ποσό που θα πιστωθεί σε αυτή την πρώτη παρτίδα πληρωμής, αν και έχουν προεγκριθεί 155 εκατ. ευρώ, οι πληροφορίες από τον φορέα αναφέρουν ότι τα χρήματα τελικά θα είναι λιγότερα. Σε επόμενη φάση και σίγουρα μετά τις 10 Αυγούστου δρομολογείται μία δεύτερη παρτίδα προκαταβολών µε τα υπόλοιπα προϊόντα, κατά την ίδια λογική του γενικού μέσου όρου ανά Περιφερειακή Ενότητα, με τη διαδικασία των προκαταβολών να συνεχίζεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, όπως άλλωστε προβλέπεται και στην τροπολογία, που ορίζει ως «δικλείδα ασφαλείας» για την πίστωση της προκαταβολής του 40% το αργότερο μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2021. Εν τω μεταξύ, οι γεωπόνοι ανά περιοχή, δήμο ή περιφέρεια στέλνουν συνεχώς στοιχεία εκτιμήσεων στα κεντρικά του Οργανισμού, ενώ συνεχίζονται και οι εξατομικεύσεις, οι οποίες -όπως αναφέρουν από τον ΕΛΓΑ- θα ξεκινήσουν να πληρώνονται από αρχές Νοεμβρίου.
∆εν είναι λίγες άλλωστε οι περιοχές στις οποίες οι εκτιμήσεις είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο, που σημαίνει ότι μετά τις «οριζόντιες» προκαταβολές, από Νοέμβριο θα ξεκινήσει η διαδικασία των εκκαθαρίσεων, που πλέον θα αφορούν ατομικά κάθε πληγέντα παραγωγό ανά είδος καλλιέργειας.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass