Βαριές καμπάνες στους «φιλάνθρωπους δωρητές»

ΕΠΕΒΑΛΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΕ 21 ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΠΟΥ ΣΥΣΤΗΝΟΝΤΑΝ ΩΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ, ΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΕΞΑΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσίευση: 04 Αυγ 2021 21:00

Με ποινές, πολυετούς κάθειρξης, αλλά πολύμηνης φυλάκισης καταδίκασε χθες το Τριμελές

Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας συνολικά 21 κατηγορούμενους για μία από τις πλέον καλοστημένες απάτες σε βάρος δεκάδων επαγγελματιών σε όλη την Ελλάδα, με θύματα, μεταξύ άλλων, και Λαρισαίους.
Οι ευφάνταστοι δράστες (σ.σ. στην πλειοψηφία τους Ρομά, κάτοικοι Αττικής) το 2019 εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία σε κάθε περιοχή τηλεφωνούσαν σε ντόπιους επιχειρηματίες και συστήνονταν επικαλούμενοι ονόματα υπαρκτών προσώπων της κάθε περιοχής, όπως επιχειρηματίες, εμπόρους, ιατρούς, φαρμακοποιούς, δημάρχους ή αντιδημάρχους, κάνοντας παραγγελίες προϊόντων τα οποία θα απέδιδαν σε φιλανθρωπικό σκοπό.
Στον Έβρο επικαλέστηκαν την έκρυθμη κατάσταση στην ελληνοτουρκική μεθόριο στις Καστανιές με αφορμή και τις μεταναστευτικές ροές και παρήγγειλαν ρουχισμό που θα διέθεταν σε στρατιωτικούς και αστυνομικούς που εκτάκτως και… χωρίς πρόσθετο ρουχισμό, κλήθηκαν να φυλάξουν τα σύνορα. Σε άλλες περιοχές εκμεταλλεύτηκαν τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης και διασποράς του κορονοϊού και αλλού την έναρξη της περιόδου διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης.
Στη Λάρισα τηλεφωνούσαν εξ ονόματος αντιδημάρχου του Δήμου Λαρισαίων σε επιχειρήσεις εμπορίας οπωρολαχανικών παραγγέλνοντας φρούτα, τα οποία, λόγω κορονοϊού, θα διανέμονταν υποτίθεται σε ευπαθείς ομάδες. Στην Ελασσόνα επικαλέστηκαν γιατρό της περιοχής καταφέρνοντας να εξαπατήσουν ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων.
Οι δράστες εξαπατούσαν τηλεφωνικά τα θύματά τους καταθέτοντας υποτίθεται κατά… λάθος μεγαλύτερο χρηματικό ποσό από την αξία της παραγγελίας, επανέρχονταν λέγοντας πως έχουν ανάγκη και ζητούσαν άμεσα την επιστροφή του επιπλέον ποσού από τα θύματά τους. Αν για παράδειγμα έπρεπε να καταθέσουν 500 ευρώ για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης, δήλωναν πως από «λάθος» κατέθεσαν στην τράπεζα 5.000 ευρώ ζητώντας από τα θύματά τους να τους επιτρέψουν τη διαφορά των 4.500 ευρώ.
Μάλιστα μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής «viber», αλλά και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) έστελναν το πλαστογραφημένο αποδεικτικό μεταφοράς χρημάτων μέσω τραπεζικής υπηρεσίας web banking, στο οποίο φαινόταν μεταφορά πολύ μεγαλύτερου ποσού από το συμφωνηθέν αντίτιμο και κάπως έτσι πείθονταν τα θύματά τους και επέστρεφαν τα χρήματα.
Η πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας αποκάλυψε ότι οι απατεώνες έδρασαν σε τουλάχιστον 46 περιοχές στην Επικράτεια, όπως σε Λάρισα, Φάρσαλα, Ελασσόνα, Κοζάνη, Λιτόχωρο, Χαλκίδα, Μεσολόγγι, Διδυμότειχο, Αλεξανδρούπολη, Κέρκυρα, Καλαμάτα, Αργοστόλι, Ρέθυμνο, Πλατανιά, Ηράκλειο, Σητεία, Άμφισσα, Ορχομενό, Νάουσα (Πάρου), Γιαννιτσά, Φλώρινα, Λαμία, Ορεστιάδα, Αρναία, Ζάρκο, Νυδρί κ.ά.
Έτσι κατάφεραν να εξαπατήσουν 30 πολίτες (σ.σ. σε άλλες 16 περιπτώσεις απέτυχαν) σε όλη τη χώρα, αποσπώντας περισσότερες από 136.000 ευρώ ενώ το προσδοκώμενο όφελος, σύμφωνα με υπολογισμούς της ΕΛ.ΑΣ., υπερβαίνει τις 260.000 ευρώ.ΕΞ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΓΝΩΣΤΩΝ
Κατά την πολύωρη χθεσινή ακροαματική διαδικασία, στη μεθοδολογία των δραστών αναφέρθηκαν με καταθέσεις τους, αστυνομικοί, αλλά και επιχειρηματίες θύματα των απατεώνων που βρέθηκαν χθες στη Λάρισα, από Αλεξανδρούπολη, Φλώρινα, Ορχομενό κ.ά.
Δηλώνοντας πως επικοινώνησαν τηλεφωνικά μαζί τους ντόπιοι παράγοντες της περιοχής, αιρετοί, αλλά και επώνυμοι επαγγελματίες, γιατροί, κ.λπ. σημείωσαν ότι θα προχωρούσαν σε αγορές προϊόντων, με φιλανθρωπικό χαρακτήρα.
«Μου συστήθηκε ως ο αντιδήμαρχος που διαχειρίζεται τις δωρεές, που είναι υπαρκτό πρόσωπο» κατέθεσε επαγγελματίας της Αλεξανδρούπολης που διαθέτει κατάστημα με στρατιωτικά είδη ένδυσης. Προσθέτοντας ότι «εκείνη την περίοδο είχαμε την κρίση στον Έβρο, ήξεραν για την κρίση στα σύνορα» και παρήγγειλαν ρούχα γιατί «στρατιωτικοί και αστυνομικοί ήρθαν όπως – όπως στην περιοχή λόγω της κατάστασης» και πως «επώνυμος γιατρός» της περιοχής θα τα έκανε δωρεά.
Οι δύο πρώτοι και βασικοί κατηγορούμενοι κατά την απολογία τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες για τις οποίες παραπέμφθηκαν (απάτη, πλαστογραφία και συμμορία) λέγοντας πως άλλοι κρύβονται πίσω από την υπόθεση και πως εκτελούσαν εντολές, σύμφωνα με τις οποίες τους έβαζαν να βρίσκουν Ρομά που διέθεταν τραπεζικό λογαριασμό, διάσταση την οποία παραδέχθηκαν.
Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι κατέθεσαν πως δεν γνώριζαν πως συμμετείχαν σε απάτη απλά διέθεταν τον τραπεζικό τους λογαριασμό έχοντας την εντύπωση πως εξυπηρετούν τη μεταφορά χρημάτων που προορίζονταν για αγορά Ι.Χ.
Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή όλων των κατηγορουμένων, ζητώντας την απαλλαγή μόνο μίας κατηγορούμενης. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας επέβαλε τελικά ποινή κάθειρξης συνολικά 13 ετών στους δύο πρώτους κατηγορούμενους, σε άλλους δύο επέβαλε ποινή φυλάκισης 6 μηνών, ενώ στους υπόλοιπους 14 κατηγορούμενους (σ.σ. παρόντες και απόντες) επέβαλε ποινή φυλάκισης 18 μηνών -με ανασταλτικό χαρακτήρα- αναγνωρίζοντας ελαφρυντικά.
Ωστόσο ο μη ανασταλτικός χαρακτήρας της έφεσης στους δύο πρώτους κατηγορούμενους, είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθούν στη φυλακή, εξέλιξη που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις Ρομά, μαρτύρων και συγκατηγορουμένων.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass