«Θα αποζημιωθούν οι καλλιέργειες ελιάς και ροδιάς με «ad hoc» πρόγραμμα»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΛΙΒΑΝΟΥ ΣΕ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟ

Δημοσίευση: 07 Αυγ 2021 15:08

«Οι αλλεπάλληλοι παγετοί φέτος προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στη φυτική παραγωγή. Ευελπιστώ, σύμφωνα και με την ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι, το Ειδικό (AD HOC) Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων για τον ‟Παγετό Άνοιξη 2021”

15.02.2021 έως 20.04.2021 θα “ξεκλειδώσει” τη δυνατότητα αποζημιώσεων για την εξαιρετικά μειωμένη παραγωγή στις ελιές και στις ροδιές. Ειδικά στον Δήμο Τεμπών, το πρόβλημα είναι έντονο και εύλογα οι ελαιοπαραγωγοί αναμένουν από την Πολιτεία, σε μια ομολογουμένως δύσκολη χρονιά, να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο ώστε να αποζημιωθούν».
Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την απάντηση που έλαβε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό για το ζήτημα της δραματικής μείωσης της παραγωγής που παρατηρείται φέτος στις καλλιέργειες της ελιάς και της ροδιάς στον νομό Λάρισας.
Ο Θεσσαλός πολιτικός με βάση διαμαρτυρίες ελαιοπαραγωγών, άλλα και την επιστολή του δημάρχου Τεμπών κ. Γιώργου Μανώλη που περιέγραφε τη δυσχερή θέση των καλλιεργητών ελιάς και ροδιάς εξαιτίας της απουσίας παραγωγής, ζητούσε μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου να εξεταστεί το ζήτημα και να διερευνηθεί κάθε δυνατότητα για αποζημιώσεις.
Στην απάντησή του, μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος υπουργός αναφέρει, ότι, «τηρώντας τη δέσμευσή μας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έδωσε στη δημοσιότητα στις 16.06.2021 τον οδικό χάρτη για την αποζημίωση των πληγέντων αγροτών ενώ στις 22.07.2021 ψηφίσθηκε στη Βουλή τροπολογία του Υπουργείου μας που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης ‟Οργανικός Νόμος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλες συναφείς ρυθμίσεις”».
Όπως διευκρινίζει, «ειδικά για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες από τον ‟Παγετό Άνοιξη 2021” από 15.02.2021 έως 20.04.2021, σε διαδοχικές χρονικές περιόδους στις Περιφέρειες της χώρας και στο σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων τους (…) δύνανται να λάβουν αποζημίωση, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, καθώς και προκαταβολές μέχρι ποσοστού 40% της εκτιμηθείσας αποζημίωσης, όσοι υπέστησαν ζημιές στις καλλιέργειές τους, οι οποίες ήταν σε προανθικό στάδιο, εντασσόμενες στο Ειδικό (AD HOC) Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων για τον «Παγετό Άνοιξη 2021» 15.02.2021 έως 20.04.2021, το οποίο πρόκειται να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο ανωτέρω πλαίσιο θα αποζημιωθούν και οι καλλιέργειες της ελιάς και της ροδιάς».
Σχετικά με τη δυνατότητα για ενισχύσεις de minimis, ο αρμόδιος Υπουργός αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι, το Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο (Κανονισμοί (ΕΕ) αριθ. 1408/2013 και αριθ. 316/2019), περιορίζει το σωρευτικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγείται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, σε 134.272.042 ευρώ και κατά παρέκκλιση σε 161.126.460 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών, ενώ είναι υποχρεωτική η δημιουργία και η χρήση κεντρικού μητρώου προς επαλήθευση της μη υπέρβασης του ατομικού και εθνικού ανώτατου ορίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass