ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΟΥΡΙΝΙ *ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ *ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Κατέστρεψε ό,τι απέμεινε από τους παγετούς!

Δημοσίευση: 13 Αυγ 2021 21:48

Σε απόγνωση βρίσκονται αγρότες του Δήμου Τυρνάβου εξαιτίας της χθεσινής θεομηνίας που προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε χωράφια, ειδικά σε Αργυροπούλι, Τύρναβο, Δαμάσι. Η μανία της φύσης ήταν τόσο μεγάλη που στο πέρασμά του το μπουρίνι ξήλωσε στέγες, ξερίζωσε δέντρα και

αχλαδιές από τη ρίζα τους. Την άμεση καταγραφή των ζημιών, αλλά και δίκαιες αποζημιώσεις ζητούν οι αγρότες.
«Όπως πάνε τα πράγματα από πλευράς καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή του Δήμου Τυρνάβου, θα είναι προς αναζήτηση αγρότης που δεν θα έχει πληγεί η παραγωγή και το φυτικό του κεφάλαιο, τη φετινή καλλιεργητική περίοδο» δηλώνει η Λαϊκή Συσπείρωση Τυρνάβου και σε ανακοίνωσή της περιγράφει την κατάσταση στις καλλιέργειες και αναφέρει:
«Χθες το βράδυ ανεμοθύελλα και χαλάζι σάρωσαν όλο τον Δήμο και κυρίως τον Τύρναβο, το Αργυροπούλι, το Δαμάσι και τα Δελέρια.
Σήμερα το πρωί, τα συνεργεία συγκομιδής από τους εργάτες γης και τους αγρότες αντίκρισαν “στρώμα” στα χωράφια την παραγωγή από αχλάδια, ροδάκινα, σταφύλια και τις παλμέτες με δενδροειδή και τις αράδες των αμπελιών αναποδογυρισμένες.
Πλήρης απογοήτευση για ό,τι έχει απομείνει από τους τέσσερις παγετούς φέτος και αβεβαιότητα για το αύριο, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τους ρυθμούς αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ.
- Επιβάλλεται άμεση εκτίμηση ζημιών από τον ΕΛΓΑ και καταβολή των αποζημιώσεων στο 100% των απωλειών.
- Επιβάλλεται, χωρίς άλλη πλέον καθυστέρηση, η αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ. Να παραμείνει αποκλειστικά δημόσιος φορέας και να αποζημιώνονται οι γεωργοκτηνοτρόφοι στο 100% της ζημιάς τόσο στην παραγωγή, όσο και στο φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Τυρνάβου καλεί τους αγρότες να συσπειρωθούν στους Αγροτικούς Συλλόγους, γιατί έτσι μόνο θα μπορέσουν να διεκδικήσουν αγωνιστικά ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους και τα παιδιά τους» καταλήγει η ανακοίνωση.
ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΕΛΓΑ
ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Με αφορμή τις ζημιές ο δήμαρχος Τυρνάβου, Γιάννης Κόκουρας, επικοινώνησε άμεσα με τον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ, ο οποίος συνοδευόμενος από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη, επισκέφτηκαν πληγείσες περιοχές του Δήμου Τυρνάβου. Διαπιστώθηκε πως δυστυχώς η ζημιά εκτείνεται σε όλη την επικράτεια του Δήμου Τυρνάβου και η σφοδρότητα είναι παρόμοια των ζημιών του 2019, ακόμη και με κοπές δέντρων.
Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή το πρόβλημα εμφανίζεται ακόμα μεγαλύτερο γιατί πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις διότι τα χωράφια βρίσκονται στη φάση της συγκομιδής.
Έτσι, έπειτα από συνεννόηση του δημάρχου Τυρνάβου με τον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ, καλούνται όσοι αγρότες του Δήμου είναι στη φάση της συγκομιδής, να επικοινωνήσουν σήμερα με τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων τους (αφορά τους αγρότες στα χωριά του Δήμου) και με το Δημαρχείο στα τηλέφωνα 2492350120 και 2492350160 (αφορά τους αγρότες του Τυρνάβου) ώστε να δηλώσουν σε πρώτη φάση ονομοματεπώνυνο, ΑΦΜ, είδος καλλιέργειας και περιοχή καλλιέργειας για να ξεκινήσουν από τη Δευτέρα οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ. Μετέπειτα, εντός 15 ημερών θα προβούν σε δηλώσεις ζημίας στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ. Στην επίσκεψη παρέστησαν ο δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας, ο προϊστάμενος του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Λάρισας Μιχάλης Λιόντος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Γιώργος Λαδόπουλος, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων και Πολεοδομίας Γιώργος Σακούτσιος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου Χρήστος Τσιτσιρίγκος και οι ελεγκτές του ΕΛΓΑ Τσάμπας Κωνσταντίνος και Καψάλης Γιάννης.
Θαν. Κατσάνης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass