Ενισχύεται με προσωπικό για περισσότερη ανακύκλωση

Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΔΣΑ -ΣΤΟΧΟΣ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 8.200 ΤΟΝΩΝ ΕΤΗΣΙΩΣ

Δημοσίευση: 04 Σεπ 2021 21:04

Της Λένας Κισσάβου

Στην αύξηση της ποσότητας των ανακυκλώσιμων υλικών που συλλέγει από την πόλη στοχεύει

ο Δήμος Λαρισαίων, σε μια προσπάθεια να ανταπεξέλθει στους ποσοτικούς στόχους που επιβάλλει το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και συγκεκριμένα την αύξηση της ανακύκλωση αποβλήτων συσκευασιών 65% κ.β. έως το 2025 και 70% κ.β. έως το 2030, στους Ο.Τ.Α. Σήμερα ο Δήμος Λαρισαίων συλλέγει 6.000 τόνους ετησίως και αυτοί θα πρέπει να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 2.200 τόνους ετησίως, δηλαδή να ανέλθουν στους 8.200 τόνους.
Για τη στήριξη του εγχειρήματος προχωρά στην ενίσχυση του προγράμματος ανακύκλωσης, με αύξηση του προσωπικού, που θα απασχοληθεί σε αυτό, και συγκεκριμένα προχωρά στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Λάρισας-ΦΟΔΣΑ, για τη διάθεση και αξιοποίηση προσωπικού του, αντίστοιχης ειδικότητας (εργάτες καθαριότητας).
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Λαρισαίων και του ΦΟΔΣΑ Ν. Λάρισας, για την ενίσχυση των προγραμμάτων συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας προς επίτευξη των στόχων ανακύκλωσης του ΚΔΑΥ Λάρισας, ορίζεται η διάθεση δέκα ατόμων προσωπικού, με την κάλυψη δαπάνης εκ μέρους του Δήμου.
Ο ΦΟΔΣΑ Λάρισας θα διαθέσει προς την Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Λαρισαίων, με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση καθ’ όλη τη διάρκεια του ημερήσιου ωραρίου τους, και για ένα χρόνο, δέκα υπαλλήλους του, κλάδου ΥΕ εργατών καθαριότητας από το μόνιμο προσωπικό του.
Τον Δήμο θα βαρύνουν οι δαπάνες που αφορούν τους μισθούς και επιδόματα των απασχολούμενων (κατά πλήρες και αποκλειστικό ωράριο) υπαλλήλων του ΦΟΔΣΑ και τον ΦΟΔΣΑ θα βαρύνουν οι δαπάνες του απασχολούμενου προσωπικού του Δήμου, δηλαδή οι οδηγοί απορριμματοφόρων και τα έξοδα καυσίμων και λιπαντικών των οχημάτων, για τον χρόνο απασχόλησης και την απόσταση αντίστοιχα που απαιτούνται για τη μεταφορά των φορτίων στο ΚΔΑΥ Λάρισας. Επιπλέον, τον ΦΟΔΣΑ θα βαρύνουν και τα διαφυγόντα έσοδα του Δήμου από την πώληση της ποσότητας χαρτιού-χαρτονιού, που αναλογεί στην προβλεπόμενη ετήσια συλλεγόμενη ποσότητα ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας. Όπως αναφέρεται σε σχετική εισήγηση, η λύση της διάθεσης προσωπικού από τον ΦΟΔΣΑ επιλέχθηκε καθότι: «Για την επίτευξη των ποσοτικών στόχων του νέου ΕΣΔΑ, επιβάλλεται η ενίσχυση των προγραμμάτων συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας, κατά επιπλέον 5 προγράμματα ημερησίως, με την αντίστοιχη απασχόληση του ανάλογου προσωπικού (δηλ. 5 οδηγοί και 10 εργάτες καθαριότητας).
Το συνολικό μόνιμο και ΙΔΑΧ προσωπικό εργατών καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων, που ανέρχεται σε 210 άτομα, δεν μπορεί επ’ ουδενί να καλύψει ταυτόχρονα:
α) τόσο τις απαιτήσεις των εφαρμοζόμενων καθημερινών προγραμμάτων αποκομιδής (σύμμεικτων απορριμμάτων – ογκωδών – πράσινων απορριμμάτων – μπαζών – ανακυκλώσιμων – πλύσης κάδων) που επιβάλλουν την απασχόληση κατ’ ελάχιστον 130 εργατών, όσο και
β) τις συνολικές ανάγκες οδοκαθαρισμού των κοινόχρηστων χώρων της πόλης, για τις οποίες ανελαστικά δεν μπορούν να απασχολούνται -βάσει των προγραμμάτων και των τομέων οδοκαθαρισμού- λιγότεροι από 120 εργάτες.
Η διάθεση και αξιοποίηση εποχικού προσωπικού ή κοινωφελών προγραμμάτων, δεν μπορεί να καλύψει και κυρίως να εξασφαλίσει την απαιτούμενη σταθερή σε μηνιαία βάση διαμόρφωση προγραμμάτων συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας προκειμένου να επιτευχθούν οι ανωτέρω στόχοι. Ο ΦΟΔΣΑ Ν. Λάρισας, εκ της συστατικής πράξης του, έχει ως αρμοδιότητα και τη συλλογή και αποκομιδή των απορριμμάτων και βάσει του προωθούμενου τρόπου λειτουργίας και εκμετάλλευσης του ΚΔΑΥ προκύπτει η δυνατότητα διάθεσης και αξιοποίησης προσωπικού του αντίστοιχης ειδικότητας (εργάτες καθαριότητας) για τις εργασίες συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας». Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Λαρισαίων, εφαρμόζει και υλοποιεί από το 1998, προγράμματα διαλογής στην πηγή αποβλήτων και συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1