«Ο αγροτικός κόσμος, δεν αντέχει άλλη ακρίβεια!»

Ερώτηση Ευαγγελίας Λιακούλη προς υπουργούς

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2021 15:10

Την έντονη ανησυχία και αγωνία της για την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων του Νομού μας, αλλά και ευρύτερα του Θεσσαλικού κάμπου, μετά τις τελευταίες ανατιμήσεις στην ενέργεια, εξέφρασε η βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, με ερώτησή της προς τους

υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και Οικονομικών.
Η κ. Λιακούλη τόνισε εμφαντικά ότι: «Τα υψηλά κόστη παραγωγής που σε συνδυασμό με την πανδημία, την παρατεταμένη οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών και τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής, αποτελούν ισχυρούς ανασταλτικούς παράγοντες στη βελτίωση των αποδόσεων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, της κτηνοτροφίας και της μελισσοκομίας με άμεση συνέπεια στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας».
Επιπλέον η κ. Λιακούλη επισημαίνει ότι: «Από τα βασικότερα στοιχεία που επιβαρύνουν σημαντικά το κόστος της αγροτικής παραγωγής αποτελεί το κόστος ενέργειας και ειδικά το κόστος του πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, κατατάσσοντας τη χώρα μας σε αυτές με τα υψηλότερα κόστη καλλιέργειας και παραγωγής αγροτικών προϊόντων, γεγονός που έχει ως συνέπεια να συνθλίβονται τα εισοδήματα του πρωτογενή τομέα, αφού οι παραγωγοί δεν μπορούν να απορροφήσουν πλέον αυτές τις αυξήσεις στην ενέργεια».
Η Λαρισαία βουλευτής καταλήγει επισημαίνοντας ότι: «Προκύπτει εύκολα το συμπέρασμα ότι σε όλους τους κλάδους του πρωτογενή τομέα δημιουργείται τεράστια οικονομική επιβάρυνση λόγω των υψηλών φόρων κατανάλωσης πετρελαιοειδών, καθιστώντας μη ανταγωνιστικά τα Ελληνικά προϊόντα, κατευθύνοντας τους χονδρεμπόρους και τους καταναλωτές, εύλογα, να αναζητήσουν οικονομικότερα προϊόντα από άλλες χώρες. Ο πολύπαθος αγροτικός κόσμος όμως, δεν αντέχει άλλο.
Οι τελευταίες ανατιμήσεις πλήττουν καθοριστικά τους αγρότες, αλλά ειδικά στο νομό μας που ζούμε και βιβλικές καταστροφές από πλημμύρες, παγετούς, σεισμούς, μέσα σε συνθήκες πανδημίας, το θέμα έχει λάβει τραγικές διαστάσεις. Ζητάμε από τους αρμόδιους υπουργούς άμεση νομοθετική παρέμβαση και ρύθμιση συνολικά με σχέδιο μείωσης του κόστους παραγωγής, καθώς και λήψη ειδικών μέτρων μείωσης του κόστους ενέργειας στον πρωτογενή τομέα, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή μειωμένος ειδικός φόρος κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο ή τουλάχιστον επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass