Πολλά χαμόγελα ...κρυμμένα στη μάσκα

ΣΤΟ «ΠΡΩΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ» ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Δημοσίευση: 14 Σεπ 2021 21:28

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη
«Μπήκαμε σ’ ένα παλιό χτίρι, με μια φαρδιά αυλή κι ένα κατασκονισμένο πλατάνι στη μέση. Κοντοστάθηκα, δείλιασα. Το χέρι μου άρχισε να τρέμει μέσα στη μεγάλη ζεστή φούχτα του πατέρα μου. Ο πατέρας μου έσκυψε, άγγιξε τα μαλλιά μου, με χάιδεψε. Τινάχτηκα. Ποτέ δεν

θυμόμουν να μ’ έχει χαϊδέψει. Σήκωσα τα μάτια και τον κοίταξα τρομαγμένος. Είδε πως τρόμαξα, τράβηξε πίσω το χέρι του. Εδώ θα μάθεις γράμματα, είπε, να γίνεις άνθρωπος! Κάμε τον σταυρό σου…». Έτσι περιέγραψε την πρώτη του μέρα στο σχολείο, πριν πολλά χρόνια, ο Νίκος Καζαντζάκης.
Ενδεικτική και χαρακτηριστική η περιγραφή και για τα χθεσινά «πρωτάκια» - νέους μαθητές στην επαρχία Ελασσόνας και όχι μόνο.
Γενικά, το χθεσινό επίσημο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς ήταν διαφορετικό, με νέες εικόνες, με μέτρα και αποστάσεις, κανόνες και όρους και βέβαια μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και ο απλός κόσμος θα θυμούνται για πολύ καιρό την πρώτη μέρα και για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά.
Στη χθεσινή «πρεμιέρα» ξαναζωντάνεψαν τα προαύλια όλων των σχολικών μονάδων (Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια, Λύκεια, Ειδικό Γυμνάσιο, Ειδικό Σχολείο Γαλανόβρυσης) της Ελασσόνας και της γύρω περιοχής. Όπως και πέρυσι ήταν ένα αλλιώτικο «πρώτο κουδούνι» με πολύ σκεπτικισμό για το μέλλον της χρονιάς, με τις μάσκες προσώπου, τις αποστάσεις (…όσο ήταν δυνατό) και τα αντισηπτικά να κυριαρχούν, αλλά και με συγκρατημένη αισιοδοξία και με πολλά χαμόγελα (…ακόμη και… επιμελώς κρυμμένα κάτω από τις μάσκες) και βέβαια με πολλές προσδοκίες για ήρεμες και κανονικές σχολικές μέρες… με εκπαίδευση διά ζώσης χωρίς τηλεδιασκέψεις και τη βοήθεια του διαδικτύου.
Και βέβαια, οι μαθητές και οι μαθήτριες, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς ξεχνούν για τους επόμενους μήνες τις ημέρες χαλάρωσης και ξεκούρασης και μπαίνουν σε ρυθμούς διαφορετικούς με εντατική δουλειά και πάντα έχοντας κατά νου τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης κατά του «Covid-19». Τα προαύλια των σχολικών μονάδων της επαρχίας Ελασσόνας γέμισαν από εκατοντάδες παιδικές φωνούλες, αστεϊσμούς, χαμογελάκια με «φόντο» τις πολλές ευχές για το καλό της νέας χρονιάς.
Ειδικά τη χθεσινή μέρα, όπως γίνεται κάθε χρόνο στους Αγιασμούς, το ενδιαφέρον είχε επικεντρωθεί στα «πρωτάκια» στα θρανία, στις «φατσούλες» που κοίταζαν με έκδηλη ανησυχία και απορία για το νέο που συναντούν στη ζωή τους, που …«δάκρυζαν» για το νέο που συναντούν μπροστά τους, στις «καρδούλες» που, αν μη τι άλλο, θα χτυπούσαν δυνατά για την πρώτη φορά στο σχολείο, αλλά και γονείς που αγωνιούσαν για το πώς θα προσαρμοστεί το παιδί τους στο άγνωστο σχολικό περιβάλλον, σε έναν «ξένο» για αυτά χώρο, αλλά και στο νέο «σκηνικό» που έφερε ο κορονοϊός.
Άλλωστε, όπως έχει αποτυπωθεί εδώ και χρόνια, τα «πρωτάκια» βιώνουν αυτές τις μέρες μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους και χρειάζονται τη βοήθεια γονιών και εκπαιδευτικών για να βρουν τη σειρά και τον ρυθμό τους.
Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων τέλεσε τους Αγιασμούς στο Γυμνάσιο Δομενίκου και στο νέο Δημοτικό Σχολείο Δαμασίου (…παρουσία του Πρωθυπουργού).
Τους Αγιασμούς της Ελασσόνας έκαναν ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης – αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος και οι αρχιμανδρίτες και ιερείς των ενοριών της πόλης, με την παρουσία αντιδημάρχων και αυτοδιοικητικών.
«Περίσσεψαν» οι ευχές για υγεία, δύναμη, πρόοδο, προκοπή, αλλά και για την απρόσκοπτη συνεργασία όλων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της ιδιαίτερα δύσκολης νέας εκπαιδευτικής χρονιάς.
Χαρακτηριστικά τα λόγια του πρωτοσύγκελου στον αγιασμό του Λυκείου Ελασσόνας: «Θα είναι ακόμα μια δύσκολη χρονιά, όλοι το ξέρουμε, όλοι είμαστε κοντά σας σε αυτήν την αγωνία, όλοι μοιραζόμαστε τον αγώνα σας, αλλά θα σας συντροφεύει η προσευχή μας και του Μητροπολίτη μας, ο οποίος σας εύχεται να είναι πραγματικά μια χρονιά παρ’ όλες τις δυσκολίες, χαρούμενη, δημιουργική, ουσιαστική, για να μπορέσετε έτσι να εκπληρώσετε όλα όσα αγαπάτε, όλα όσα σας αξίζουν και όλα εκείνα τα οποία θα σας προάγουν, θα γίνουν μία βάση στέρεη για να πατήσετε και να διεκδικήσετε το μέλλον σας». Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας βρέθηκε στον Αγιασμό του Δημοτικού Σχολείου Βλαχογιαννίου, ευχήθηκε για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά και απευθυνόμενος στους μικρούς μαθητές και τις μαθήτριες επισήμανε με νόημα: «Ο Δήμος Ελασσόνας είναι δίπλα στις σχολικές κοινότητες του Δήμου μας, είναι δίπλα στους μαθητές και τις μαθήτριες όλου του Δήμου και είναι δίπλα τους για να τους προσφέρει τη συντήρηση των σχολείων, να προσφέρει στην καθαριότητα, καθώς και στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Θέλουμε να έχετε ένα περιβάλλον το οποίο θα είναι ασφαλές, ευχάριστο, για να μπορείτε να αφοσιωθείτε στο διάβασμά σας, για να έχετε επιτυχία στα μαθήματά σας, αλλά και για να έχετε επιτυχία και στη ζωή σας». Το τέλος της πρώτης μέρας στο σχολείο έβρισκε τους μαθητές και τις μαθήτριες «βαρυφορτωμένους» με τα νέα σχολικά βιβλία τους να προσπαθούν να βάλουν σε σειρά, να σχεδιάσουν και να προγραμματίσουν τη νέα τους καθημερινότητα …με «φόντο» και τον κορονοϊό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1