Εξήγγειλε το φράγμα Ενιπέα στη Σκοπιά

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΩΝ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΧΘΕΣ ΣΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ ΟΠΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΦΥΛΑΧΘΗΚΕ ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ -ΔΥΟ ΑΚΟΜΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΣΕ ΔΙΛΟΦΟ ΚΑΙ ΝΑΡΘΑΚΙ 22 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤ. ΤΡΙΤΣΗΣ» - Μ. ΕΣΚΙΟΓΛΟΥ: ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ ΟΙ ΠΛΗΓΕΣ ΤΟΥ «ΙΑΝΟΥ»

Δημοσίευση: 14 Σεπ 2021 21:27

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γ. Γκαντέλου
Με σημαντικές ανακοινώσεις έργων προϋπολογισμού 122 εκατ. ευρώ που θα γίνουν στην περιοχή το επόμενο διάστημα, βρέθηκε -μετά τον αγιασμό στο νέο σχολικό κτίριο στο Δαμάσι- χθες στα Φάρσαλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου

δεσμεύτηκε για την κατασκευή δύο φραγμάτων σε Δίλοφο και Ναρθάκι (Κακλετζόρεμα και Λουτζακόρεμα), - που θα λύσουν το υδρευτικό πρόβλημα της πόλης - και την ένταξή τους άμεσα προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», καθώς και για το μεγαλόπνοο έργο της περιοχής, το φράγμα του Ενιπέα στη Σκοπιά Φαρσάλων (Παλιοδερλί).
Ο κ. Μητσοτάκης έφτασε συνεπής στο ραντεβού του, στα Φάρσαλα, όπου τον υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, οι βουλευτές κ.κ. Χρήστος Κέλλας, Στέλλα Μπίζιου, αυτοδιοικητικοί, αρκετός κόσμος και πολλά παιδιά. Τον κ. Μητσοτάκη συνόδευαν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστος Τριαντόπουλος.
Ο Πρωθυπουργός έκανε το χατίρι σε όλα τα παιδιά, που τον κατέκλυσαν για μια αναμνηστική «selfie» φωτογραφία μαζί του. Χαρακτηριστική ήταν και η εικόνα πολλών ανθρώπων, όλων των ηλικιών, που έρχονταν να τον χαιρετήσουν και να τον υποδεχθούν στην πόλη, ακόμα και κάποιων ηλικιωμένων που έσπευδαν να του «φιλήσουν» το χέρι, και εκείνος διακριτικά να μετακινείται προς τα πίσω.
Σε σύσκεψη που ακολούθησε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων, ο κ. Μητσοτάκης, παρουσία νέων αγροτών, εκπροσώπων τοπικών φορέων, ανακοίνωσε την υλοποίηση του φράγματος του Ενιπέα στην περιοχή της Σκοπιάς, ένα έργο ύψους 100 εκατ. ευρώ που θα δώσει τη δυνατότητα άρδευσης σε περίπου 100.000 στρέμματα στην περιοχή όπου γειτνιάζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας (Φάρσαλα), Μαγνησίας (Αλμυρός) και Φθιώτιδας (Δομοκός), αλλά και θα εμπλουτίσει τον υδροφόρο ορίζοντα. Το έργο, που θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ, έχει ήδη χαρακτηριστεί εθνικού επιπέδου, ειδικό και σημαντικό με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. Βάσει του σχεδιασμού η πρώτη φάση του διαγωνισμού αναμένεται να προκηρυχθεί έως το τέλος του 2021.
Επίσης ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ενταχθούν στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης» τα δύο φράγματα σε Δίλοφο και Ναρθάκιο στις θέσεις «Κακλετζόρεμα» και «Λουτζακόρεμα» ύψους 22 εκατ. ευρώ τα οποία θα λύσουν το υδρευτικό πρόβλημα των Φαρσάλων. Τόνισε ότι θα ενταχθούν και άλλα έργα που ζήτησε ο Δήμος Φαρσάλων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά και ότι αναμένει την ολοκλήρωση της μελέτης του νέου δρόμου Φαρσάλων – Λάρισας από την Περιφέρεια στο προσεχές διάστημα.
Νωρίτερα, στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Κύριε Πρωθυπουργέ, θέλω εκ μέρους των δημοτών της επαρχίας Φαρσάλων να σας καλωσορίσω στον τόπο μας, την πατρίδα του Αχιλλέα και των θρυλικών Μυρμιδόνων. Η τιμή είναι ιδιαίτερη καθώς ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός επισκέπτεται τον τόπο μας μετά από μισό και πλέον αιώνα. Είμαστε μία περιοχή γνωστή για την ιστορία της, για τον εύφορό της κάμπο, αλλά δυστυχώς εδώ και έναν χρόνο και για το καταστροφικό πέρασμα ακραίων καιρικών φαινομένων.
Ζήσαμε πρωτοφανείς καταστάσεις, κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, χάθηκε δυστυχώς μία ζωή, καταστράφηκαν περιουσίες, δημόσιες υποδομές…. Οι χρηματοδοτήσεις ήρθαν στην ώρα τους και η αποκατάσταση των ζημιών προχώρησε πολύ γρήγορα. Θα θέλαμε όμως να δείτε μαζί με τους υπουργούς σας το αίτημά μας για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση ώστε να κλείσουν πλήρως οι πληγές του Ιανού.
Τα Φάρσαλα είναι μία κωμόπολη αρκετών χιλιάδων κατοίκων η οποία δυστυχώς αντιμετωπίζει δύο πολύ σοβαρά προβλήματα, τα οποία και θέσαμε ως προτεραιότητα ως νέα δημοτική αρχή.
Το πρώτο είναι η ύδρευση καθώς υπάρχει ζήτημα τόσο στην ποσότητα, όσο και στην ποιότητα του νερού. Ήδη από τους πρώτους μήνες της θητείας σας υπάρχει δέσμευση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, ότι το θέμα θα λυθεί με την κατασκευή δύο φραγμάτων στη Δημοτική Ενότητα Ναρθακίου. Κι όπως πληροφορούμαστε, η όλη διαδικασία προχωράει… Θα ήθελα να το δείτε προσωπικά γιατί πρόκειται για ζωτικής σημασίας υποδομές.
Το δεύτερο αφορά την οδική απομόνωση στην οποία βρισκόμαστε, καθώς οι δρόμοι που μας συνδέουν με την πρωτεύουσα του νομού, τη Λάρισα, όσο και με άλλα γειτονικά αστικά κέντρα, δεν αποτελούν σύγχρονες υποδομές.
Ήδη ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός έχει εδώ και έναν χρόνο πάρει πάνω του το έργο του δρόμου Φαρσάλων – Λάρισας, και θέλω να τον ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά γι’ αυτό. Η απαραίτητη μελέτη ολοκληρώνεται στους επόμενους μήνες και πλέον θα χρειάζεται η χρηματοδότηση του έργου από την Πολιτεία. Είμαι βέβαιος πως κατανοείτε το δίκαιο και το σπουδαίο του αιτήματος και πως θα μεριμνήσετε την κατάλληλη στιγμή.
Θέλω να κλείσω με ένα έργο πνοής όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά για ολόκληρη την ανατολική Θεσσαλία και αναφέρομαι στο φράγμα της Σκοπιάς. Ένα όραμα δεκαετιών που ήδη βρίσκεται σε καλό δρόμο χάρη στις προσπάθειες του υφυπουργού και συντοπίτη Θεσσαλού κ. Τριαντόπουλου, τον οποίο και θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω δημόσια γιατί και από το μετερίζι του γενικού γραμματέα στάθηκε δίπλα μας όποτε τον χρειαστήκαμε….».
Στη σύσκεψη μεταξύ άλλων συμμετείχαν επίσης ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, οι βουλευτές Λάρισας κ.κ. Χρήστος Κέλλας και Στέλλα Μπίζιου, Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων κ. Κωνσταντίνος Δαμιανός, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Σοφία Χατζηπλή, Δημήτρης Γούσιας, Κωνσταντίνος Μπαλατσός και Ευαγγελία Χαμορούσου, η πρόεδρος της ΔΗΚΕΦΑ κ. Βάια Αρσενοπούλου, ο πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ κ. Νίκος Γκατζόγιας, οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας στον Δήμο κ.κ. Άρης Καραχάλιος, Μαρία Ίφου, Βαγγέλης Δημητρακόπουλος και Κώστας Τύμπας, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λάρισας κ. Χρήστος Καπετάνος, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων κ.ά.
Μετά από τη σύσκεψη ακολούθησε περίπατος για τον Πρωθυπουργό από το Δημαρχείο έως την πλατεία Λαού. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής σταμάτησε και συνομίλησε με νέους που εκείνη την ώρα έπιναν τον καφέ τους, με οικοδόμους που εργάζονταν στην οικοδομή, καταστηματάρχες, και δέχθηκε κέρασμα χαλβά Φαρσάλων. Ακολούθησε ολιγόλεπτος καφές με νέους στο καφέ «Sante» της πλατεία Λαού, που του έθεσαν ερωτήματα για την περιοχή, τα αγροτικά, τις δουλειές αλλά και το μέλλον του τόπου, με τον κόσμο να μην σταματά να τον χαιρετάει, να συνομιλεί μαζί του και να τον χειροκροτεί. Στη 1:00 μ.μ. ο Πρωθυπουργός αναχώρησε με ελικόπτερο για την Αθήνα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass