Απογοήτευση αγροτών από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΟΑΣνΛ ΡΙΖΟ ΜΑΡΟΥΔΑ

Δημοσίευση: 15 Σεπ 2021 21:03

Ανικανοποίητοι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών

Συλλόγων ν. Λάρισας, κ. Ρίζο Μαρούδα, έμειναν οι αγρότες από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο κ. Μαρούδας με χθεσινές του δηλώσεις αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που ταλαιπωρούν τον κλάδο, διευκρινίζοντας πως οι καλές τιμές σε κάποια προϊόντα (σιτάρι, βαμβάκι) ήταν συγκυριακές. Πιο συγκεκριμένα: «Φυσικά και δεν μας ικανοποιούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Στην ουσία δεν αναφέρθηκε σε τίποτα για τον πρωτογενή τομέα που έχει πάρα πολλά και μεγάλα προβλήματα» είπε και έγινε πιο συγκεκριμένος «Κυρίως έχει προβλήματα στο τεράστιο κόστος παραγωγής που συνεχώς αυξάνει. Υπάρχουν αυξήσεις και στη ΔΕΗ στο ρεύμα, αλλά και στο πετρέλαιο κίνησης που έχει φτάσει πάνω από 1.40 αυτή τη στιγμή, αλλά και με τη γενικότερη κατάσταση».
Για τις καλές τιμές που πήραν κάποια προϊόντα, όπως σιτάρι και βαμβάκι, διευκρίνισε πως «Ακόμα και οι τιμές που δίνονται σε κάποια προϊόντα είναι συγκυριακές καθώς υπάρχει μείωση παραγωγής λόγω των εκτεταμένων ζημιών που έχουν προκαλέσει παγετοί, καύσωνες, χαλάζια και άλλες φυσικές καταστροφές και αυτές οι συγκυριακές αυξήσεις δεν συμβαδίζουν με το μέλλον». Στο θέμα των κτηνοτρόφων τόνισε πως «Εξήγγειλε μόνο τη μείωση ΦΠΑ στις ζωοτροφές για τους κτηνοτρόφους από το 13% στο 6%. Εμείς λέμε πως πρέπει να καταργηθεί ο ΦΠΑ που είναι ένας ουδέτερος φόρος και ούτως ή άλλως κρατάμε λογιστικά βιβλία. Να καταργηθεί στα μέσα και εφόδια αλλά και γενικά στα είδη πρώτης ανάγκης για τη λαϊκή κατανάλωση.  Οι ζωοτροφές πρέπει να επιδοτηθούν γιατί οι τιμές τους έχουν διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο». Για τα μεγάλα προβλήματα και αιτήματα που έχουν βάλει ως αγροτικό κίνημα υποστήριξε πως «δεν έχει δώσει καμία απάντηση. Ούτε για την εξαγγελία του την προεκλογική που πέρασαν δυόμισι χρόνια κι ακόμα δεν μας έχει δώσει ούτε ένα ευρώ γιατί δεν το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. Είναι όμως οι ίδιες δημοσιονομικές συνθήκες που επιτρέπουν να δίνουν κάθε χρόνο 400.000 ευρώ στους κλινικάρχες, ξενοδόχους, εφοπλιστές για την επιστροφή φόρου πετρελαίου και για αφορολόγητο πετρέλαιο που παίρνουν αυτοί. Μόνο για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που κατά τα άλλα είμαστε πρωτογενής τομέας και η ατμομηχανή όπως μας λένε της ελληνικής οικονομίας, δεν υπάρχει καμία επιστροφή και μείωση του κόστους. Το δικό μας ζήτημα είναι οι κατώτερες τιμές ώστε με βάση το κόστος παραγωγής να μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα μεροκάματο. Να μπορούμε να επιβιώσουμε για να συνεχίσουμε τις καλλιεργητικές μας δραστηριότητες». Ακόμα μίλησε για τις καταστροφές που έπληξαν πρόσφατα τον κάμπο λέγοντας «Υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις αυτή τη στιγμή στην προκαταβολή των καταστροφών από τον παγετό, αλλά και από άλλες φυσικές καταστροφές. Να μην χαίρεται η κυβέρνηση μ’ αυτό. Έχει δώσει κάποια ψίχουλα. Εδώ στον νομό Λάρισας έχουν πάρει μόνο οι συνάδελφοι που είχαν βερίκοκα στις αρχές Αυγούστου μια προκαταβολή και από εκεί και πέρα όλοι οι άλλοι από τον παγετό έχουν μείνει ακάλυπτοι ως τώρα».
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass