Κατηγορεί τον Β. Κόκκαλη για ρεσιτάλ φαρισαϊσμού

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΗΣ ΣΚΟΠΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΠΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΕΠΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση: 16 Σεπ 2021 15:20

Προσχηματικό χαρακτηρίζει το ενδιαφέρον του Λαρισαίου βουλευτή Βασίλη Κόκκαλη για το φράγμα της Σκοπιάς ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και κατηγορεί τον πρώην υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ότι την περίοδο Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το έργο απεντάχθηκε και εγκαταλείφθηκε για να το επαναφέρει εκ νέου η Περιφέρεια Θεσσαλίας για ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.


Απαντώντας στις επικρίσεις του Β. Κόκκαλη εναντίον τόσο του ίδιου όσο και του Πρωθυπουργού, που ανακοίνωσε το έργο από τα Φάρσαλα, ο κ. Αγοραστός κατηγορεί τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ για ρεσιτάλ ψεύδους και φαρισαϊσμού και με μακροσκελή δήλωσή του αναφέρει:
«Είναι καθαρά μια νέα υπόθεση ψεύδους. Το προσχηματικό ενδιαφέρον του πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Β. Κόκκαλη, για το φράγμα Σκοπιάς, αρμοδιότητάς του, αποδεικνύει σήμερα τα χαμένα χρόνια της θητείας του στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Για ακόμα μία φορά επιδίδεται σε ρεσιτάλ φαρισαϊσμού, εξαπολύοντας ισχυρισμούς που δεν τους πιστεύει ούτε ο ίδιος.
Η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που είχε την αρμοδιότητα του έργου, αντί να προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης και στην κατασκευή, επέλεξε τον δρόμο της απένταξης. Στις 30/4/2015 το έργο «Προμελέτη-οριστική μελέτη και κατασκευή του φράγματος Παλαιοδερλί Σκοπιάς Φαρσάλων» απεντάχτηκε με απόφαση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, αν και είχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
Παρόλα αυτά η Περιφέρεια Θεσσαλίας για άλλη μία φορά πρότεινε το Φράγμα Σκοπιάς (Παλαιοδερλί) στον κατάλογο έργων που έστειλε στις 9/10/2017 στον τότε αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σ. Φάμελλο, προκειμένου το έργο να ενταχθεί στο Αναθεωρημένο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας, γνωρίζοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να υλοποιηθεί το έργο, είναι να ενταχθεί στο ΣΔΛΑΠ. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, ως ανώτατο θεσμικό όργανο της Περιφέρειας, ενέκρινε το Αναθεωρημένο ΣΔΛΑΠ, το οποίο περιλαμβάνει και το Φράγμα Σκοπιάς, με προτεινόμενο προϋπολογισμό κατασκευής 70.000.000 ευρώ και απέστειλε την απόφαση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Τα έγγραφα του 2016 και 2018 που επικαλείται ο πρώην υφυπουργός, ζητούν από τις Περιφέρειες προτάσεις έργων με την απαραίτητη προϋπόθεση να διαθέτουν και περιβαλλοντική αδειοδότηση. Το έργο της Σκοπιάς δεν διέθετε ούτε μελέτη ούτε περιβαλλοντική αδειοδότηση, γιατί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε προτιμήσει να το απεντάξει, αντί να προχωρήσει στην εκπόνηση της μελέτης και στην έκδοση περιβαλλοντικών αδειών. Άρα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε αποκλείσει εκ προοιμίου το έργο.
Όλα τα έργα με προϋπολογισμό άνω των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την εκπόνηση μελέτης και την κατασκευή. Επομένως ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα μπορούσε να είχε προχωρήσει το έργο, αν το ήθελε. Αντ' αυτού, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε την απένταξή του και ο ίδιος προτίμησε την εκκωφαντική σιωπή.
Δεν θα περιμέναμε τίποτα καλύτερο από κάποιον που είναι κατά της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στον θεσσαλικό κάμπο. Δεν θα περιμέναμε τίποτα καλύτερο από τον πρώην Υφυπουργό του ΣΥΡΙΖΑ που επί πέντε χρόνια δεν έκανε τίποτα για να προχωρήσει η μελέτη του δρόμου Λάρισα-Φάρσαλα που τελμάτωνε υπό την ευθύνη του τότε Υπουργείου Υποδομών.
Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τη ρητή δέσμευση του Πρωθυπουργού από τα Φάρσαλα, προχωρά με την αποτελεσματική, στην προκειμένη περίπτωση, διαδικασία ΣΔΙΤ, στη μελέτη, περιβαλλοντική αδειοδότηση και κατασκευή του φράγματος στη Σκοπιά. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια.
Ό,τι χρειάζεται ψέμα για να διατηρηθεί, είναι καταδικασμένο. Όπως έλεγε ο φιλόσοφος Ζαν Πωλ Σαρτρ, «ενοχοποιούμε τους γύρω μας επειδή δεν έχουμε αυτογνωσία, δεν συνειδητοποιούμε τις ευθύνες μας και τις ενοχές μας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass