«Λουρί» στον λαιμό των Δήμων το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΜΑΧΑ ΑΡΘΡΑ Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΡΙΤΑ ΑΠΡΙΛΗ

Δημοσίευση: 22 Σεπ 2021 21:04

Ρεπορτάζ: Κώστας ΓκιάσταςΣε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης εξελίχθηκε για αρκετές ημέρες

το νέο νομοσχέδιο για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα, καθώς από τη μία οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ισχυρίζονται πως λύνει χρόνια προβλήματα στον χώρο, ενώ από την άλλη η αντιπολίτευση εκτιμά πως μετακυλίονται με αυτόν τον τρόπο έξοδα και ευθύνες σε πολίτες, και παράλληλα παραχωρείται πεδίο δράσης σε ΜΚΟ. Στη μέση αυτής της αντιπαράθεσης ωστόσο βρίσκονται οι Δήμοι. Θέση όμως για τις αλλαγές που έρχονται πήραν τόσο οι φιλοζωικές οργανώσεις όσο και οι κυνηγετικοί σύλλογοι.
Η «Ε» συνομίλησε με την αρμόδια αντιδήμαρχο κ. Ρίτα Απρίλη η οποία έχει και την ευθύνη λειτουργίας του Δημοτικού Κυνοκομείου. Ως κύρια τοποθέτησή της επαναλαμβάνει αρχικά την ανησυχία της πως προκαλείται υπέρμετρη ετήσια οικονομική επιβάρυνση των Δήμων με επιπρόσθετες δαπάνες και από την άλλη δεν γίνεται οποιαδήποτε δεσμευτική αναφορά σε αριθμητικά μεγέθη ή ποσοστά κάλυψης των δαπανών των ΟΤΑ, για την περίθαλψη, φροντίδα και διαχείριση των ζώων συντροφιάς. Τονίζει επίσης πως θεσμοθετείται ένα πολύ αυστηρότερο πλαίσιο υποχρεώσεων και ευθυνών για τους Δήμους, οι οποίοι θα κληθούν να το εφαρμόσουν, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και τις αντίστοιχες διοικητικές, αστικές και ποινικές ευθύνες.
Ζητάμε όμως να γίνει πιο συγκεκριμένη:
Ξεκινά λοιπόν από το άρθρο 14 που αφορά στη δαπάνη της σήμανσης και της καταγραφής των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς βαρύνει τον ιδιοκτήτη τους και των αδέσποτων τον οικείο Δήμο. Σχολιάζοντας το παραπάνω αναφέρει πως «οι ιδιοκτήτες ποιμενικών σκύλων, τα φιλοζωικά σωματεία, οι ιδιοκτήτες ή ανάδοχοι ζώων που ανήκουν σε ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, μπορούν να φέρνουν τα ζώα τους στο Δημοτικό Κτηνιατρείο και να τα σημαίνουν, καταγράφουν, στειρώνουν, εμβολιάζουν, δωρεάν. Παρά το γεγονός πως δίνεται η δυνατότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο να ορίσει εισοδηματικά κριτήρια, αυτό θα είναι μεγάλο κόστος για τον Δήμο τόσο σε εργασία όσο και σε και υλικά.
Το άρθρο 9 προβλέπει ότι όταν ιδιοκτήτης που θέλει να αποχωριστεί το ζώο συντροφιάς, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού 300 ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή 100 ευρώ, εφόσον είναι γάτα ή άλλο ζώο συντροφιάς.
Με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί να ορίζεται επιπλέον ποσό για τα έξοδα φιλοξενίας και διατροφής που πρέπει να καταβάλει ανά μήνα φιλοξενίας ο ιδιοκτήτης που παραδίδει το ζώο του στον Δήμο.
Σύμφωνα με την κ. Απρίλη μ’ αυτόν τον τρόπο «δεν προωθείται η ιδέα του υπεύθυνου ιδιοκτήτη. Επίσης, σιγά-σιγά, το καταφύγιο του Δήμου θα γεμίσει με πρώην δεσποζόμενα ζώα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φιλοξενηθούν αδέσποτα». Ακόμα τονίζει πως «Δεν αναφέρεται αν το ζώο αυτό μπορεί να δοθεί αλλού για αναδοχή ή υιοθεσία», ενώ σε περιπτώσεις παράδοσης γάτας ή άλλου ζώου συντροφιάς, δεν υπάρχει εγκατάσταση φιλοξενίας όπως υπογραμμίζει η κ. Απρίλη.
Για το άρθρο 10 που περιγράφει πως επιτρέπεται, η μεταφορά αδέσποτων ζώων από φιλόζωους ιδιώτες σε Δημοτικό Κτηνιατρείο ή Κτηνιατρείο με το οποίο είναι συμβεβλημένος ο Δήμος, η κ. Απρίλη τονίζει πως μ’ αυτόν τον τρόπο «δίδεται η δυνατότητα στον κάθε ιδιώτη να περισυλλέγει αδέσποτα και να τα οδηγεί στο Δημοτικό Κτηνιατρείο κάτι που θα προκαλεί εύλογα ερωτηματικά: Ποιος διασφαλίζει ότι η περισυλλογή του ζώου γίνεται μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου; Ο τρόπος περισυλλογής δεν εποπτεύεται από κανέναν, κάτι που είναι υποχρεωτικό για το συνεργείο περισυλλογής του Δήμου. Ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς που δεν το έχει ακόμα σημάνει, στειρώσει και δεν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες (που δικαιούνται αυτές τις υπηρεσίες δωρεάν), μπορεί να ισχυριστεί ότι εντόπισε το ζώο αδέσποτο. Έτσι το ζώο του σημαίνεται, στειρώνεται, εμβολιάζεται κτλ στο Δημοτικό Κτηνιατρείο δωρεάν, χωρίς να το δικαιούται στην πραγματικότητα. Έτσι, αυξάνεται ακόμα περισσότερο το κόστος για τον Δήμο» εξηγεί η κ. Απρίλη.
Επίσης στο ίδιο άρθρο αναφέρεται πως ζώο που βρίσκεται σε καταφύγιο και δεν υιοθετείται µετά από διάστηµα τρίµηνης συνεχούς παραµονής σε αυτό και ανάρτηση στην Πανελλήνια Πλατφόρµα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, δύναται να επιστρέφεται στο οικείο περιβάλλον.
Σχολιάζοντας το παραπάνω η κ. Απρίλη αναφέρει ότι έτσι καταλαμβάνονται οι θέσεις του καταφυγίου για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βρουν θέση ζώα που πρέπει άμεσα να φιλοξενηθούν, αναφέροντας για παράδειγμα ζώα με χρόνια νοσήματα ή που δείχνουν επιθετική συμπεριφορά.
Τέλος η κ. Απρίλη στάθηκε και στο άρθρο 28 που αναφέρει ότι όλα τα καταφύγια ζώων συντροφιάς είναι υποχρεωμένα να καταχωρηθούν σε ιστοσελίδα που διατηρούν τα ίδια, όπως και όλα τα ζώα που έχουν σημανθεί ηλεκτρονικά και διαμένουν στο καταφύγιο. Διευκρινίζει όμως πως οι καταχωρήσεις πρέπει να γίνονται καθημερινά είναι πάρα πολλές. «Θα πρέπει ο Δήμος να διαθέσει διοικητικό προσωπικό καθώς και προσωπικό πληροφορικής» καταλήγει η κ. Απρίλη.

 

Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ

Σε μια συνοπτική καταγραφή των σημαντικότερων σημείων του νέου αυτού νομοσχεδίου από το lifo.gr σταχυολογήσαμε τα εξής:- Ο ιδιοκτήτης σκύλου ή γάτας υποχρεούται να προβεί σε στείρωση εντός έξι μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός έτους, προκειμένου να αποφευχθούν οι ανεπιθύμητες γέννες. Δίνεται η δυνατότητα παράκαμψης αυτής της υποχρέωσης εφόσον έχει αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού (DNA) του ζώου στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων που προβλέπεται να συσταθεί στην Ακαδημία Αθηνών.-Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού αρχίζει την 1η Μαρτίου 2022, ενώ η παράλειψη της μίας ή της άλλης πράξης επιφέρει πρόστιμο 1.000 ευρώ, το οποίο επιβάλλεται από την 1η Σεπτεμβρίου 2022.-Προβλέπεται επίσης η τήρηση στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ), που θα αποτελέσει την επίσημη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση σήμανσης και καταγραφής σκύλων και γατών και των ιδιοκτητών τους, καθώς και καταχώρησης αδέσποτων και ζώων προς υιοθεσία, φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων, κτηνιάτρων, εκτροφέων και καταφυγίων. Για τον σκοπό της διενέργειας υιοθεσιών, δημιουργείται και λειτουργεί στο ΕΜΖΣ Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.-Κατοχυρώνεται, επίσης, ο θεσμός του ερασιτέχνη εκτροφέα, ο οποίος μπορεί να αναπαράγει έως δύο θηλυκούς σκύλους ή θηλυκές γάτες μία φορά ανά έτος.-Παράλληλα, διευρύνεται ο κατάλογος των πράξεων που περιλαμβάνονται ρητά στη διάταξη περί κακοποίησης ζώων, εισάγονται πρόστιμα για τις νέες παραβάσεις, ενώ αυστηροποιούνται τα υπάρχοντα πρόστιμα για σημαντικές παραβάσεις. -Κεντρικό ρόλο στην εφαρμογή του νέου πλαισίου έχουν οι Δήμοι της χώρας και για τον λόγο αυτό προβλέπεται η μεταφορά αρμοδιοτήτων μαζί με τους αντίστοιχους πόρους, για τη δημιουργία νέων υποδομών, καθώς και την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού.Συγκεκριμένα, μέσω του προγράμματος «Άργος», προγραμματίζεται η χρηματοδότηση των Δήμων με 40 εκατ. ευρώ για την κατασκευή καταφυγίων και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, καθώς και πρόσθετη χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ, ετησίως για την κτηνιατρική φροντίδα των ζώων συντροφιάς, τη σήμανση και τη στείρωση των αδέσποτων και συναφείς δράσεις.

 

Τι λένε οι φιλόζωοι στην «Ε»
Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ Anim.A.L.

Η «Ε» ζήτησε την άποψη και του φιλοζωικού σωματείου Λάρισας Anim.A.L. Από την πλευρά τους εκείνοι είπαν: «Το νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Πρόγραμμα ‘‘ΆΡΓΟΣ’’ είναι πλέον νόμος του κράτους. Είναι ένας νόμος που με τη σωστή κατανόηση και εφαρμογή του μπορεί να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο τόσο στα χέρια των Δήμων όσο και στα χέρια των φιλοζωικών οργανώσεων. Είναι ένας νόμος που αναγνωρίζει το εθελοντικό έργο των φιλοζωικών οργανώσεων. Το αποποινικοποιεί, τις κάνει συμμέτοχους και προωθεί τη συνεργασία αυτών με το κράτος προκειμένου αυτός ο νόμος να πετύχει στην εφαρμογή του. Είναι ένας νόμος που θέτει τους Δήμους προ ευθυνών και τους καλεί μέσω επιχειρησιακού σχεδιασμού προτρέποντάς τους να συνεργαστούν με τα φιλοζωικά σωματεία, να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα των αδέσποτων, εξασφαλίζοντας παράλληλα τους απαραίτητους πόρους. Είναι ένας νόμος που θέτει νέες βάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων» αναφέρουν και διευκρινίζουν πως «Κανένας νόμος δεν είναι τέλειος. Η υγιής φιλοζωική κοινότητα δεν είναι εδώ για να καταδικάσει το νόμο εκ προοιμίου. Είναι εδώ για να αναδείξει τα καλά του σημεία και να διορθώσει τα κακώς γραμμένα κείμενα. Η υγιής φιλοζωική κοινότητα αισιοδοξεί και ευελπιστεί ότι η εφαρμογή του νόμου θα φέρει και τα αναμενόμενα αποτελέσματα».

 

Νιώθουν εξαπατημένοι οι κυνηγοί
ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ζ’ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΑΛΑΤΣΟΣ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας εξετάζουν να προσφύγουν οι κυνηγοί όλης της Ελλάδας μέσω της Συνομοσπονδίας τους, κατόπιν εισήγησης του Λαρισαίου προέδρου της Ζ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, κ. Βαγγέλη Μπαλατσού. Τα παραπάνω έκανε γνωστά στην «Ε» ο ίδιος εκφράζοντας παράλληλα την αγανάκτηση του κλάδου για τα όσα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα ανέφερε πως «νιώθουμε εξαπατημένοι κι αυτό διότι είχαμε λάβει τις διαβεβαιώσεις ότι θα συμπεριληφθούν τα δικά μας αιτήματα» τα οποία συνοψίζονται στο θέμα της στείρωσης. «Βασικά τη θεωρούμε βάναυση ως επιλογή, ενώ η εναλλακτική που δίνεται είναι ασύμφορη οικονομικά για όλους τους κυνηγούς» εξηγεί και προσθέτει ότι «Θα μπορούσαν να κάνουν πιο αυστηρό τον έλεγχο για το τσιπάρισμα και να αυξήσουν και το πρόστιμο σε αντίθετες περιπτώσεις» και καταλήγει ότι «επίσης θα μπορούσαν να θεωρηθούν τα σκυλιά μας ως σκυλιά εργασίας, κάτι που έγινε με τον στρατό και την αστυνομία».

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass