Προτεραιότητα σε εξαγωγές, όχι στα Φ/Β

Αναγκαία η δημιουργία ενός master plan για τα 4,5 εκατ. στρέμματα της παραγωγικής γης της Θεσσαλίας, δηλώνει στην «ΕτΔ» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων Βασ. Γιαγιάκος *Συνάντηση με πανεπιστημιακούς για τον σχεδιασμό της γεωργίας του μέλλοντος

Δημοσίευση: 27 Σεπ 2021 21:00

Ο Βασίλης Γιαγιάκος όταν ανέλαβε τα ηνία του Επιμελητηρίου Τρικάλων πριν από 15 χρόνια, είχε θέσει ως βασική προτεραιότητα της πολιτικής του την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού (ελέω Μετεώρων), με ιδανικό σενάριο τη συνεργασία των δύο κλάδων.


Ο Τρικαλινός επιχειρηματίας ακολούθησε με πίστη το όραμά του και σήμερα δικαιούται να δηλώνει περήφανος για τις επιλογές του, καθώς έχει καταφέρει να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής γεωργίας και κυρίως των θεσσαλικών προϊόντων.
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις: Το Επιμελητήριο Τρικάλων είναι από τα λίγα που διαθέτουν ξεχωριστό αγροτικό Τμήμα, η συμμετοχή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Καινοτομίας, η ολοκληρωμένη πρόταση που κατέθεσε το Επιμελητήριο στο Υπουργείο Τουρισμού για τα βότανα του Κόζιακα και τη δημιουργία βοτανικού κήπου, η δημιουργία του «Μετεωρίσιμο», μιας γαστρονομικής ταυτότητας των Τρικάλων που παρουσιάζει και διαδίδει την τρικαλινή γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα, τα οποία διατίθενται μέσω των καταστημάτων κ.ά.
Πρόσφατα ο Βασίλης Γιαγιάκος ανέλαβε πρωτοβουλία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Τμήμα Γεωπονίας) και την Περιφέρεια Θεσσαλίας για να συνταχθεί ένα master plan για τη Γεωργία.
Μπορεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, απαντώντας σε ερώτηση της «Ε» για το «αν έχει η Κυβέρνηση κάποιο σχέδιο για την ανάπτυξη της γεωργίας», να μίλησε γενικότερα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων όμως έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή το μεγαλόπνοο αυτό σχέδιο.
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΕΞΑΓΩΓΕΣ, ΟΧΙ ΣΕ Φ/Β
Παρουσιάζοντάς μας το όραμά του, ο κ. Γιαγιάκος υποστηρίζει ότι «δεν πρέπει τα φωτοβολταϊκά πάρκα να κυριαρχήσουν στον θεσσαλικό κάμπο, όταν αυτός μπορεί να εξελιχθεί σε τροφοδότη της Ευρώπης. Πρέπει να επενδύσουμε σε εξαγώγιμα προϊόντα που πρωταγωνιστούν στις διεθνείς αγορές. Δεν γίνεται να επενδύουμε σε καλλιέργειες που μας προσφέρουν 80 και 100 ευρώ το στρέμμα, όταν έχουμε τη δυνατότητα να καλλιεργήσουμε ακτινίδια, φιστίκια-αμύγδαλα και φρούτα, τα οποία εκτινάσσουν το κέρδος στα 1.000 ευρώ το στρέμμα. Στόχος μας είναι να γίνει ένα master plan για τα 4,5 εκατ. στρέμματα της Θεσσαλίας και γι’ αυτό συνεργαζόμαστε με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και με επιχειρηματίες παραγωγούς της αγοράς. Σκοπός μας είναι, βήμα - βήμα, να δημιουργήσουμε τη γεωργία του μέλλοντος, η οποία θα χαρακτηρίζεται από δυναμικές καλλιέργειες που θα δημιουργήσουν πλούτο και θέσεις εργασίας, με στόχο η Θεσσαλία να γίνει ο λαχανόκηπος, ανθόκηπος και οπωρώνας της Ευρώπης».
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει επιστήμονες και διακεκριμένους καθηγητές από Πανεπιστήμια του εξωτερικού, κυρίως της Βόρειας Ιταλίας, οι οποίοι έχουν μείνει έκπληκτοι με τις κλιματολογικές συνθήκες και τη γεωγραφία της περιοχής, παροτρύνοντας τους παραγωγούς να ασχοληθούν με τη δενδροκομία.
«Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει μεμονωμένα, αποσπασματικά, αλλά βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδίου κι αυτό επιδιώκω με τις πρωτοβουλίες μου» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαγιάκος και στην κατεύθυνση αυτή συναντήθηκε με τον κοσμήτορα της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Νίκο Δαναλάτο, τον πρόεδρο του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Περιβάλλοντος, Νίκο Τσιρόπουλο, τον καθηγητή Δενδροκομίας, Γιώργο Νάνο, τον ομότιμο καθηγητή, Θεοφάνη Γέμτο και τον επίκουρο καθηγητή, Κυριάκο Γιαννούλη. Συμφωνήθηκε κάθε Τμήμα της Σχολής να καταρτίσει το επόμενο διάστημα, ένα περίγραμμα της πρότασης για την ανάπτυξη των επιμέρους τομέων της γεωργίας (δενδροκομία, λαχανοκομία, αρωματικά φυτά κ.λπ.) στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας. Παράλληλα, συμφωνήθηκε για την ανάδειξη και τη στήριξη της πρωτοποριακής για τα ελληνικά δεδομένα πρωτοβουλίας να έρθει ο κ. Γιαγιάκος σε επαφή με τον υπΑΑΤ, Σπ. Λιβανό, και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστό, με τον οποίο υπάρχει συναντίληψη και ο οποίος στηρίζει την πρωτοβουλία.

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass