Eχουν δεσμευθεί και δίνονται 700 εκατομμύρια για τον «Ιανό»

Εξτρα χρηματοδότηση για επιπλέον έργα ζήτησε ο Κ. Αγοραστός - Συζητήθηκαν και οι εκκρεμότητες με τους σεισμόπληκτους, σε ευρεία σύσκεψη με δημάρχους απ’ όλη τη Θεσσαλία, υπό τον Χρ. Τριαντόπουλο

Δημοσίευση: 27 Σεπ 2021 21:03

Σε απολογισμό των διαδικασιών καταβολής αποζημιώσεων στους πλημμυροπαθείς του «Ιανού» και σε προγραμματισμό βασικών έργων υποδομής, ώστε στο μέλλον η Θεσσαλία να μην ξαναζήσει παρόμοιες καταστροφές, προχώρησαν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστος Τριαντόπουλος, με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστό, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν χθες παρουσία δημάρχων των πληττόμενων περιοχών.


Αναλυτικότερα στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη νέα αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου (περιοχή Αβέρωφ) παρέστησαν οι δήμαρχοι του Νομού Καρδίτσας, ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου, ο δήμαρχος Αλμυρού κ. Ευάγγελος Χατζηκυριάκος, οι αντιπεριφερειάρχες Γ. Λαδόπουλος, Ντ. Μπάρδας, ενώ το μήνυμα που έστειλαν στις δηλώσεις τους, τόσο ο κ. Τριαντόπουλος όσο και ο κ. Αγοραστός, ήταν ότι «η κρατική αντίδραση στα πρωτόγνωρα πλημμυρικά φαινόμενα του περασμένου Σεπτεμβρίου ήταν γρήγορη και ουσιαστική, ενώ η συνεργασία της Πολιτείας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση έφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα, που κάνεις δεν περίμενε».
Με την ευκαιρία ο Κ. Αγοραστός ζήτησε επιπλέον 63 εκατομμύρια ευρώ για νέα έργα, αλλά και τα φράγματα σε Μουζάκι, Πύλη, Αγιονέρι, ενώ τόνισε τη χρησιμότητα και την πολλαπλή ωφελιμότητα σε επιπλέον έργα υποδομών που δεν περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό του Υπουργείου που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

 

ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος «έχουν βγει οι Υπουργικές Αποφάσεις για τις αποζημιώσεις, ήδη ξεκίνησαν οι αποπληρωμές και οι πολίτες έχουν ενημερωθεί για τα επιπλέον δικαιολογητικά που χρειάζονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διαδικασία είναι απλή, ψηφιακή και σύντομα οι δικαιούχοι θα δουν τα λεφτά στους λογαριασμούς τους. Υπενθυμίζω ότι για πρώτη φορά η κρατική ενίσχυση αυξάνεται στο 55% (από το 30% που ίσχυε και μάλιστα με χρονικό ορίζοντα πολλών ετών) και οι περισσότεροι έχουν πάρει το 20% της προκαταβολής. Εν μέσω πανδημίας τρέξαμε γρήγορα όλες τις διαδικασίες, έχουν αρχίσει οι αποπληρωμές και τις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να αυξηθεί θεαματικά ο αριθμός των δικαιούχων που θα δουν να πιστώνονται τα ποσά στους λογαριασμούς τους. Επιπλέον για πρώτη φορά αποζημιώνονται και δαπάνες που πριν δεν ήταν επιλέξιμες, όπως αγροτικές εκμεταλλεύσεις, μέσα παραγωγής, έγγειο κεφάλαιο, αποθήκες. Αντιδράσαμε σωστά, ρεαλιστικά και δίκαια. Για τον «Ιανό» έχουν δεσμευτεί και διατίθενται 700 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και την Ε.Ε., που με λελογισμένη χρήση διανέμονται για τη στήριξη των ανθρώπων και την αποκατάσταση των υποδομών».

 

Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
«Αντιμετωπίσαμε όλοι μαζί τη θεομηνία του αιώνα με ψυχραιμία, άριστη συνεργασία, ταχύτητα, δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα. Ο «Ιανός» άλλαξε τη λειτουργία του κράτους, οδήγησε σε δραστική μεταρρύθμιση του πλαισίου κρατικής αρωγής και σε ένα πρωτόγνωρο για τη χώρα πρωτόκολλο γρήγορων ενεργειών και ευεργετικών νομοθετημάτων, προς όφελος των ανθρώπων. Χτυπήσαμε το δουλοκτητικό κράτος και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε και να συνεργαζόμαστε με ταχύτητα, ρυθμό, απλοποίηση και αυτοματισμό ενεργειών για να μη χάσουμε τα οφέλη που έχουμε κερδίσει και τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε οικοδομήσει όλοι μαζί. Ο «Ιανός» μάς έδωσε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε νέα έργα ουσίας για τη Θεσσαλία, όπως μεγάλα και μικρά φράγματα, αντιπλημμυρικά έργα, δίκτυα κ.λπ. και έχουν δοθεί και επιπλέον κίνητρα, όπως αναστολές πληρωμών και πλειστηριασμών. Είμαστε εδώ με σοβαρότητα και υπευθυνότητα για να δούμε την επόμενη μέρα και ό,τι επιπλέον χρειάζεται από άποψη υποδομών, αλλά και για να προχωρήσει με δικαιοσύνη και ταχύτητα η αποζημίωση νοικοκυριών, αγροτών και επιχειρήσεων» δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

 

ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ
Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό «η Περιφέρεια Θεσσαλίας ολοκλήρωσε και έχει σε εξέλιξη έργα οριστικής αποκατάστασης 65 εκατ. ευρώ από τον «Ιανό», στους Δήμους αρμοδιότητάς της στην Π.Ε. Καρδίτσας -Λίμνης Πλαστήρα, Παλαμά και Σοφάδων- και στους Δήμους Αλμυρού και Φαρσάλων. Ωστόσο η Περιφέρεια ζητά επιπλέον χρηματοδότηση 63 εκατ. ευρώ για 33 νέα έργα. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ολοκλήρωσαν τις εκτιμήσεις ζημιάς του «Ιανού» σε 4.672 επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, με συνολική εκτίμηση ζημιάς 55,3 εκατομμύρια ευρώ. Δόθηκε προκαταβολή 20%, ύψους 9,9 εκατομμυρίων ευρώ. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει αναλάβει έργα 110 εκατ. ευρώ σε ποτάμια και 143 εκατ. ευρώ σε υποδομές στους Δήμους αρμοδιότητάς της στην Π.Ε. Καρδίτσας - Αργιθέα, Καρδίτσα και Μουζάκι».
Ο Περιφερειάρχης ζήτησε ακόμα να τακτοποιηθούν άμεσα οι εκκρεμότητες σε όσους δεν πήραν τα 5.000 και 8.000 ευρώ και ο ΕΛΓΑ να τρέξει γρήγορα τις διαδικασίες για να πληρώσει τις τελικές αποζημιώσεις από «Ιανό» αλλά και από παγετό.

 

ΕΥΣΗΜΑ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΑΓΟΡΑΣΤΟ
Τόσο στην ομιλία του, όσο και στις δηλώσεις του, αμέσως μετά τη σύσκεψη ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστος Τριαντόπουλος, εξήρε την προσφορά του κ. Αγοραστού στη διαχείριση του «Ιανού», αλλά και του σεισμού, τονίζοντας ότι «είναι μεγάλη τύχη για τη Θεσσαλία που έχει περιφερειάρχη τον Κώστα Αγοραστό, ο οποίος ηγείται τόσο αποτελεσματικά αυτών των δύσκολων καταστάσεων. Ο Περιφερειάρχης κατάφερε μέσα από πολύ δύσκολες συνθήκες να βάλει μπροστά όλα τα έργα, να τρέξουν με ταχύτητα και σοβαρότητα οι διαδικασίες αποκατάστασης και αποζημίωσης και σήμερα να φτάνουμε στην παραγωγή αποτελέσματος. Σήμερα κάναμε μια γόνιμη σύσκεψη, μια αποτίμηση όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αλλά και μια συζήτηση για νέα απαραίτητα έργα που με ολιστική προσέγγιση έχει σχεδιάσει η Περιφέρεια, με την έκτακτη χρηματοδότηση της Πολιτείας και πάντα υπό τις κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού. Πρόκειται για έργα προληπτικά που δεν θα επιτρέψουν στη Θεσσαλία να βιώσει στο μέλλον αντίστοιχα του «Ιανού» δυσάρεστα φαινόμενα. Ο ρόλος του Περιφερειάρχη είναι καταλυτικός. Μαζί προχωράμε για την επόμενη μέρα στη Θεσσαλία».
Σχολιάζοντας δημοσιεύματα του διαδικτύου που τον θέλουν να ενδιαφέρεται για την Περιφέρεια, ο κ. Τριαντόπουλος τα διέψευσε κατηγορηματικά, εμμένοντας στην άποψη ότι «η Περιφέρεια έχει άξιο περιφερειάρχη και αυτός είναι ο Κώστας Αγοραστός».

 

ΑΧΕΛΩΟΣ - ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ - ΔΕΗ
«Το κράτος δεν θα χρειαζόταν να πουλήσει μετοχές της ΔΕΗ αν λειτουργούσαν τα Υδροηλεκτρικά Έργα σε Μεσοχώρα, Συκιά και Πευκόφυτο» δήλωσε ο Κώστας Αγοραστός και συμπλήρωσε: «Η εμμονή, χωρίς λογική, της προηγούμενης Κυβέρνησης αποδεικνύεται επικίνδυνη στην αναθεωρητική εποχή που ζούμε. Μόνο από τη λειτουργία της Μεσοχώρας, τα έσοδα της ΔΕΗ θα ενισχύονταν με 400 εκατομμύρια ευρώ. Τέλος, θεωρούμε αυτονόητο ότι η ΔΕΗ θα συνεχίσει την ίδια πολιτική στη διαχείριση του αρδευτικού νερού. Χάρη στη συνεργασία που έχουμε οικοδομήσει όλα αυτά τα χρόνια, οι αγρότες μας ποτίζουν χωρίς πρόβλημα. Είναι απολύτως αναγκαίο οι διαδικασίες να παραμείνουν οι ίδιες» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «ΕτΔ», ο κ. Τριαντόπουλος τόνισε ότι «η στήριξη της Πολιτείας σε έργα αρδευτικά, περιβαλλοντικά και υδροηλεκτρικά είναι δεδομένη».

 

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ
Αναφορικά με την καταβολή αποζημιώσεων στους σεισμόπληκτους, έγινε γνωστό στη σύσκεψη ότι ολοκληρώθηκαν εκτιμήσεις ζημιάς από τον σεισμό σε 165 επιχειρήσεις με συνολική εκτίμηση ζημιάς 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Κάποιες από αυτές έχουν πάθει ζημιά που αγγίζει τα 150.000 ευρώ στην επαρχία Τυρνάβου. Προ ημερών εκδόθηκε η σχετική ΚΥΑ που καθορίζει τις λεπτομέρειες και τη διαδικασία κατάθεσης των δικαιολογητικών, τα οποία ελέγχονται από σχετική Επιτροπή. «Οι σεισμόπληκτες επιχειρήσεις θα πρέπει να τρέξουν τις διαδικασίες συμπλήρωσης του φακέλου, καθώς τα χρήματα για τις αποζημιώσεις τους, υπάρχουν» δήλωσε ο κ. Αγοραστός.

 

Τι είπαν 6 Δήμαρχοι

Στη σύσκεψη μίλησαν και 6 δήμαρχοι οι οποίοι, μεταξύ άλλων, ανέφεραν:
Δήμαρχος Μουζακίου, Φάνης Στάθης: Τα αντανακλαστικά της Περιφέρειας και του κεντρικού κράτους ήταν γρήγορα. Έχουμε δουλειά ακόμα μπροστά μας και ζητάμε τη χρηματοδότηση από την κεντρική Κυβέρνηση και άλλων έργων υποδομής.
Δήμαρχος Αργιθέας, Ανδρέας Στεργίου: Ζητάμε την προτεραιοποίηση έργων που καταθέσαμε στο Πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης». Να τρέξουν τα έργα του Υπουργείου Υποδομών στο οδικό δίκτυο του Δήμου μας. Να εξασφαλιστεί η αντιπλημμυρική θωράκιση στο φράγμα της Συκιάς.
Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, Παναγιώτης Νάνος: Να χρηματοδοτηθούν άμεσα έργα ύδρευσης, αποκατάστασης του οδικού κυκλώματος Λίμνης Πλαστήρα, αγροτικής οδοποιίας, περιβαλλοντικά έργα προστασίας της Λίμνης Πλαστήρα και αντιπλημμυρικά στους ποταμούς Μέγα και Καριτσιώτη.
Δήμαρχος Φαρσάλων, Μάκης Εσκίογλου: Αναγκαία η άμεση χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών και έργων υποδομής σε χωριά της επαρχίας Φαρσάλων και στην πόλη των Φαρσάλων.
Δήμαρχος Αλμυρού, Βαγγέλης Χατζηκυριάκος: Το κράτος δεν έχει πιστέψει στην αποκέντρωση. Η διαχείριση του «Ιανού» αποτελεί καλό παράδειγμα του κράτους που έρχεται να στηρίξει τον πολίτη. Υπήρξε και υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με την Περιφέρεια, την Κυβέρνηση και τους Δήμους. Δήμος και Περιφέρεια έχουν ολοκληρώσει την προσβασιμότητα προς οικισμούς και αγροτικές εκμεταλλεύσεις και το προσεχές διάστημα έρχονται και νέα έργα που θα ολοκληρώσουμε την ασφαλή και γρήγορη μετάβαση σε όλους τους οικισμούς και τις αγροτοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δήμου Καρδίτσας, Σωτήρης Αντωνίου: Δήμος, Περιφέρεια και Κυβέρνηση ανταποκρίθηκαν άμεσα. Έχουν γίνει και βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά έργα στην πόλη της Καρδίτσας. Έχουν γίνει αλλαγές σε κοίτες ποταμών που δυσκολεύουν τη φυσική ροή και σε συνεργασία με την Περιφέρεια θα πρέπει να δούμε την αποκατάσταση και να προχωρήσουμε στον καθαρισμό τους. Να προμηθευτούν Δήμοι και Περιφέρειες ασύρματο δίκτυο επικοινωνίας που να λειτουργεί σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Και πιστοποιημένες διασωστικές εθελοντικές οργανώσεις να προμηθευτούν απαραίτητο εξοπλισμό.

 

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass