Προσγειώνονται στη Λάρισα αμερικανικά μαχητικά F-15

ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΜΗΝΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΜΕΡΟΥΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΠΙΛΟΤΟΥΣ ΤΗΣ 337 ΜΟΙΡΑΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ FIR ΑΘΗΝΩΝ

Δημοσίευση: 02 Οκτ 2021 21:24
Από τη μεταστάθμευση 12 μαχητικών F-15 της USAFE, στις 5 Μαΐου 2021, στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα Από τη μεταστάθμευση 12 μαχητικών F-15 της USAFE, στις 5 Μαΐου 2021, στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα

Στο αεροδρόμιο της 110 Πτέρυγας Μάχης αναμένεται να προσγειωθούν τις επόμενες ημέρες, 15 αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-15, πυκνώνοντας έτσι την παρουσία των ΗΠΑ στη Λάρισα και σε επίπεδο εκπαίδευσης στην παρούσα φάση. Για περισσότερο από

έναν μήνα, Αμερικανοί πιλότοι θα συνεκπαιδευθούν με πιλότους της 337 Μοίρας σε όλο το FIR Αθηνών και σε όλα τα σενάρια, επιβεβαιώνοντας -σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές- την εμπιστοσύνη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Επιλέγοντας κάθε φορά διαφορετικές μοίρες στο πλαίσιο της διμερούς συνεκπαίδευσης με τους Έλληνες πιλότους, η 337η Μοίρα έχει κερδίσει επιχειρησιακά την εμπιστοσύνη των Αμερικανών στα σχέδια των οποίων -όπως είναι γνωστό- εξετάζεται η περαιτέρω αξιοποίηση της 110 Πτέρυγας Μάχης, αξιοποίηση στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCA). Η υπογραφή της οποίας θα σημάνει και επενδύσεις, σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Π.Α. των ΗΠΑ στη Λάρισα, υποδομές που σήμερα μελετώνται. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», πιλότοι των αμερικανικών F-15 αυτήν τη φορά από την 4η Fighter Wing της Αεροπορικής Βάσης Seymour Johnson στη Βορ. Καρολίνα θα βρεθούν στη Λάρισα προκειμένου, από τις 11 Οκτωβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου να συνεκπαιδευθούν με πιλότους F16 B52+ της 337 Μοίρας.
Σημειώνεται πως είναι η δεύτερη φορά, που Αμερικανοί πιλότοι θα παραμείνουν για ημέρες στη Λάρισα. Προηγήθηκε τον περασμένο Μάιο, η μεταστάθμευση 12 αμερικανικών μαχητικών F-15 (από την 493 SQN της USAFE στη Μεγ. Βρετανία) στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα στο πλαίσιο της συνεκπαίδευσης της ελληνικής Π.Α. και της USAFE με την επωνυμία «EARLY BIRD». Εκπαίδευση που διεξήχθη παράλληλα με την άσκηση «ASTRAL KNIGHT 21», η οποία ήταν ενταγμένη στην πολυεθνική διακλαδική άσκηση «DEFEND EREUROPE 21» που εκτελέσθηκε υπό την αιγίδα των ΗΠΑ στην Ευρώπη.
Η εκπαίδευση του περασμένου Μαΐου ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ (ΓΕΕΘΑ και EUCOM), με το ΓΕΕΘΑ να υπογραμμίζει τον περασμένο Μάιο πως «η συνεκπαίδευση, η οποία διεξάγεται στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), αναμένεται να συμβάλει στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχουσών δυνάμεων, αναδεικνύοντας παράλληλα τον σημαντικό ρόλο των δύο χωρών στην ασφάλεια και στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass