Μεγάλες ζημιές στα ελαιόδεντρα Τεμπών

Οι παραγωγοί πρέπει να συντονιστούμε, λέει στην «ΕτΔ» ο αγρότης Βασ. Πολύζος από το Συκούριο *Πρόταση για 100% αποζημιώσεις από την Περιφέρεια για Γόννους, Μακρυχώρι, Νέσσωνα

Δημοσίευση: 25 Οκτ 2021 16:40

Εκτεταμένες ζημιές λόγω των παγετών της άνοιξης παρατηρούνται στα μάτια των ελαιόδεντρων, λίγο πριν την περίοδο της συγκομιδής, ιδιαίτερα στους πρώην Δήμους Νέσσωνος, Μακρυχωρίου και Γόννων. Η ζημιά ξεκινά από 70% και αγγίζει το 100%, δηλαδή πλήρης

ακαρπία. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει στην «ΕτΔ» ο ελαιοπαραγωγός από το Συκούριο Βασίλης Πολύζος «η συγκεκριμένη ζημιά έχει καθηλώσει οικονομικά τους περισσότερους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση μετά από τις χαμηλές τιμές ελαιολάδου της τελευταίας πενταετίας, αλλά και τη συνεχή και αυξανόμενη κρίση που αντιμετωπίζει ο κλάδος στην αγορά. Ο ΕΛΓΑ οφείλει να συνδράμει με τη γνώση του, ώστε να ενισχυθούν οικονομικά οι αγρότες ελιάς-ελαιολάδου των τριών προαναφερθέντων περιοχών. Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι αγρότες δεν έλαβαν καμία κορονοενίσχυση, όπως άλλοι συνάδελφοί τους, ούτε έλαβαν άλλες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Μάλιστα αδικημένοι είναι οι μεγάλης ηλικίας παραγωγοί, οι οποίοι δεν έλαβαν καθόλου ενισχύσεις, εξαιτίας των αδίκων διακρίσεων και των διαχωρισμών σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μη». Σύμφωνα με τον νεαρό ελαιοπαραγωγό «οι φωτογραφίες αποδεικνύουν το μέγεθος της ζημιάς, αφού δεν υπάρχει ούτε δείγμα ελιάς στα χαμηλότερα κλαδιά, που συνήθως αποδίδουν και περισσότερη παραγωγή». Ο ίδιος θεωρεί ότι η έλλειψη συντονισμού και συνεργατισμού μεταξύ των ελαιοπαραγωγών του νομού και ιδιαίτερα του Δήμου Τεμπών, είναι αυτή που αφήνει ανυπεράσπιστους τους αγρότες και γι’ αυτό προτίθεται να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία, ζητώντας και τη συνδρομή της Δημοτικής Αρχής, προκειμένου να δημιουργηθούν ευέλικτα ολιγομελή συνεργατικά σχήματα, εν είδη ΚΟΙΝΣΕΠ και για την προστασία του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών, αλλά και για την ανάπτυξη και προστασία των ποιοτικών προϊόντων της ελιάς.
Περιφερειακό Συμβούλιο
Το θέμα απασχόλησε την πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Λάρισας, καθώς η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε σχετική επερώτηση για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών, η οποία ανέφερε τα εξής: Οι όψιμοι παγετοί Μαρτίου-Απριλίου 2021 προκάλεσαν μειωμένη ανθοφορία, αλλά και έντονο το φαινόμενο της ακαρπίας στην ελαιοπαραγωγή στον Δήμο Τεμπών (περιοχές Γόννων – Συκουρίου), στην περιοχή από τα Λεχώνεια έως το Νότιο Πήλιο της Μαγνησίας και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, με αποτέλεσμα η παραγωγή ελαιών και ελαιόλαδου να είναι μειωμένη έως 90% και γι’ αυτό δεν έγινε και δακοκτονία, γεγονός που επέτεινε τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών. Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο δεν θα υπάρξει εισόδημα για τη διαβίωση των ελαιοπαραγωγών, αλλά ούτε καν κάλυψη των καλλιεργητικών εξόδων. Η Κυβέρνηση και ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνουν τους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς, γιατί ο απαράδεκτος κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζημίωση σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνει τα ήδη οξυμένα προβλήματα επιβίωσης για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς, που βιώνουν τις συνέπειες της ΚΑΠ και των αντιλαϊκών πολιτικών διαχρονικά των κυβερνήσεων με υπέρογκους φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, ΕΝΦΙΑ, που κάνουν ακόμα πιο ασφυκτική την κατάσταση.
Γ. Λαδόπουλος
Στην επερώτηση της ΛΑΣΥ απάντησε καταρχήν, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Γιώργος Λαδόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως «η Περιφέρεια, ό,τι έπραξε για τα υπόλοιπα προϊόντα που χτυπήθηκαν από τις καιρικές συνθήκες, έτσι έκανε και για τα ελαιόδεντρα. Ήδη από τις 13 Ιουλίου εστάλη κατάσταση για αποζημιώσεις σε όλα τα προϊόντα. Μάλιστα η ζημιά στα ελαιόδεντρα είναι στον νομό Καρδίτσας 100%, στο Πήλιο 98%, στον υπόλοιπο νομό Μαγνησίας 90% και στον νομό Τρικάλων 80%. Στον νομό Λάρισας, το ποσοστό προσδιορίζεται στο 60%, διότι υπήρχαν χωριά που γλίτωσαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Παρόλα αυτά, η Περιφέρεια εισηγείται στον ΕΛΓΑ να αποζημιωθούν 100% οι παραγωγοί και έχει θέσει τις υπηρεσίες της στη διάθεση του ασφαλιστικού οργανισμού».
Παρεμβαίνοντας ο Κώστας Αγοραστός υπενθύμισε ότι το ζήτημα αποζημίωσης των παγετώνων το είχε θέσει ο ίδιος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους χειρισμούς του προέδρου του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζου, ο οποίος προχώρησε ουσιαστικά στην αναθεώρηση του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ. Στην περίπτωση του «Ιανού» αποδόθηκαν 60 εκατομμύρια ως αποζημιώσεις στη Θεσσαλία, μέσω κρατικών ενισχύσεων και δεν πειράχτηκε ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ. Όσον αφορά την περιβόητη αναθεώρηση του Κανονισμού, ο Κώστας Αγοραστός δήλωσε θετικός, υπενθύμισε όμως ότι οι μέχρι σήμερα αναλογιστικές μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν και αυξημένα κόστη ασφάλισης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass