«Πράσινο φως» για υποδομές των ΗΠΑ στην 110 Π.Μ.

Μετά την υπογραφή «Εφαρμοστικής Διευθέτησης» της στρατιωτικής συμφωνίας

Δημοσίευση: 08 Νοε 2021 21:00

Το «πράσινο φως» για την κατασκευή έργων υποδομής των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση της 110 Πτέρυγας Μάχης στη Λάρισα, σηματοδοτεί και τυπικά η προχθεσινή υπογραφή της «Εφαρμοστικής Διευθέτησης» της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - ΗΠΑ (MDCA), όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ στις αρχές της εβδομάδας.


Πρόκειται για τη στρατιωτική συμφωνία, η οποία προβλέπει αξιοποίηση ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και για λογαριασμό του στρατού των ΗΠΑ, ενώ ειδικότερα για τη Θεσσαλία, στρατιωτικές πηγές κάνουν λόγο στην «ΕτΔ» για «επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρών» σε δύο «θέσεις», στη Λάρισα και στο Στεφανοβίκειο.
Όπως είναι γνωστό στην 110 Π.Μ. αναμένεται να κατασκευαστούν υπόστεγα για τη φιλοξενία αεροσκαφών της Π.Α. των ΗΠΑ, χωρίς ακόμη να είναι γνωστό στην ελληνική πλευρά, για ποιους τύπους αεροσκαφών (μαχητικά, μη επανδρωμένα ή ιπτάμενα τάνκερ) πρόκειται.
Όπως υποδομές θα κατασκευαστούν και στην 1η Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας για τη φιλοξενία προσωπικού και εξοπλισμού, Αμερικανών πεζοναυτών και επιθετικών ελικοπτέρων που κατά διαστήματα μετασταθμεύουν από βάσεις της Ευρώπης και συνεκπαιδεύονται, με Ελληνες πεζοναύτες σε διάφορα πεδία μάχης, από το Λιτόχωρο έως την Αλεξανδρούπολη.
Ειδικά στην Αλεξανδρούπολη σχεδιάζονται διεθνείς στρατιωτικές ασκήσεις που θα διεξαχθούν υπό την επίβλεψη της 1ης Στρατιάς. Η συνεκπαίδευση ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, θα αποτελούν πλέον «καθημερινότητα» και για τους τρεις κλάδους, ενώ σε αυτό το «νέο περιβάλλον» αναβαθμίζονται επιχειρησιακά οι ρόλοι ΑΤΑ και 1ης Στρατιάς.
Η μακροχρόνια διάρκεια της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - ΗΠΑ θα επιτρέψει την κατασκευή υποδομών στη Λάρισα, ενώ την αξιοποίηση της αεροπορικής βάσης της Λάρισας επισφράγησε η παραμονή -για έναν μήνα- μαχητικών αεροσκαφών F-15E Strike Eagle. Αεροσκάφη τα οποία από τη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ βρέθηκαν στη Λάρισα, προκειμένου, μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας, να λάβουν μέρος στην πολυεθνική άσκηση «Castle Forge», που διεξάγει η διοίκηση της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας σε Ευρώπη και Αφρική (USAFE - AFAFRICA) στο «υπογάστριο» της Ρωσίας, τη Μαύρη Θάλασσα.
Όπως διευκρινίζεται από το ΓΕΕΘΑ, παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, «υπεγράφη στο ΓΕΕΘΑ η Εφαρμοστική Διευθέτηση [Implementing Arrangement (IA)] της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defence Cooperation Agreement (MDCA)] μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, σε συνέχεια της πρόσφατης υπογραφής του 2ου Πρωτοκόλλου Τροποποίησής της την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021 στην Ουάσινγκτον, κατά τη διάρκεια του Γ’ Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.
Η Εφαρμοστική Διευθέτηση την οποία υπέγραψαν εκ μέρους του ΓΕΕΘΑ ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δ3 του ΓΕΕΘΑ, ταξίαρχος Νικόλαος Χολέβας και εκ μέρους της US European Command (EUCOM) o υποδιευθυντής του J5/8, ταξίαρχος Nicholas A. Gentile, Jr, προβλέπει την αμοιβαία ανάπτυξη διαδικασιών για την υλοποίηση κατασκευών, βελτιώσεων, αναπτυξιακών έργων, συντήρησης και λειτουργίας των υποδομών που διατίθενται προς χρήση στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ».
Το ΓΕΕΘΑ καταλήγοντας διευκρίνισε ότι «η υπογραφείσα Εφαρμοστική Διευθέτηση πέραν της ταχύτερης υλοποίησης έργων υποδομής με αμερικανική χρηματοδότηση στις τοποθεσίες που προβλέπονται από τη MDCA, θα συμβάλλει μεταξύ άλλων και στην αύξηση της συχνότητας και της διάρκειας κοινών δράσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) των δύο χωρών στον Ελλαδικό χώρο, παρέχοντας επιπλέον ευκαιρίες συνεκπαίδευσης και βελτίωσης της διαλειτουργικότητάς τους».
Αξίζει να διευκρινισθεί πως τα έργα υποδομής των ΗΠΑ στη Λάρισα βρίσκονται ήδη στο στάδιο της μελέτης, ενώ μετά και την προχθεσινή υπογραφή του «κανονισμού εφαρμογής» της Συμφωνίας, όπως σημειώνουν στρατιωτικές πηγές, θα ακολουθήσει η φάση του διαγωνισμού.
Υπενθυμίζεται πως τα συνολικά 15 αμερικανικά F-15E Strike Eagle θα παραμείνουν στη Λάρισα έως και τις 15 Νοεμβρίου, ενώ, όπως σημειώνεται σε ανακοινώσεις της διοίκησής τους, ικανός αριθμός μαχητικών μετασταθμεύει σε βάσεις της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και στη συνέχεια επιστρέφει στην «έδρα» της Λάρισας.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass