Θα νομιμοποιήσετε τη διακίνηση του τσίπουρου και της τσικουδιάς;

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΗΜΕΡΟΥΣ ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ»

Δημοσίευση: 16 Νοε 2021 14:55

Τη νομιμοποίηση της διακίνησης του τσίπουρου και της τσικουδιάς, ζητούν με ερώτησή τους προς τους υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υπουργό Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι βουλευτές της «Ελληνικής Λύσης» Απόστολος Αβδελάς και Κων/νος Χήτας.

Αναφέρουν τα εξής:
Τα αποσταγματοποιεία των διήμερων - αποσταγματοποιών τσικουδιάς στην Κρήτη και τσίπουρου στον Τύρναβο, λειτουργούν από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου.
Οι παραγωγοί και των δύο περιοχών αιτούνται, κάθε χρόνο, τα αποσταγματοποιεία να λειτουργούν άνευ αναμονής της όποιας έκδοσης απόφασης περί ύπαρξης καταστροφών στα αμπέλια, λόγω καιρικών συνθηκών.
Αυτό θα συνέβαλε στην απορρόφηση της παραγωγής οινοστάφυλων και στη νόμιμη διακίνηση τσίπουρου και τσικουδιάς, με παραστατικά και με καταβολή της νόμιμης φορολογίας. Επιπρόσθετα, αιτούνται μείωση της όποιας φορολόγησης προκύψει από 1/1/2022, δεδομένης της απόφασης του «ECOFIN» περί τριπλασιασμού του φόρου, ανά λίτρο αποστάγματος. Οι αποσταγματοποιοί, επίσης, αιτούνται, όσον αφορά στην παραγόμενη ποσότητα που δικαιούνται να πουλήσουν, να καταβάλλουν φόρο επί της πώλησης προϊόντος (τιμολόγιο) και της επεξεργασμένης ποσότητας, βάσει του αποστακτικού δικαιώματος που διαθέτουν.
Τέλος, το Προεδρείο του Συλλόγου Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών Τυρνάβου, ισχυρίζεται: «...η Ε.Ε. μας αναγνωρίζει σαν επάγγελμα, αλλά η εθνική Νομοθεσία δεν μας αναγνωρίζει. Αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί κάποια στιγμή. Ζητάμε από την Κυβέρνηση να καταθέσει φάκελο για Π.Γ.Ε. τσίπουρου και τσικουδιάς, ώστε να παράγουμε νόμιμα το προϊόν και να ξέρει ο καταναλωτής τι αγοράζει...».
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
Προτίθεσθε, αφενός, να υλοποιήσετε τα ως άνω προτεινόμενα αιτήματα των διήμερων - αποσταγματοποιών, νομοθετώντας προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των ανωτέρω προτάσεών τους, και αφετέρου, να αναγνωρίσετε ως Προστατευόμενα Γεωγραφικής Ένδειξης («Π.Γ.Ε.») προϊόντα τα αλκοολούχα ποτά του τσίπουρου του Τυρνάβου και της τσικουδιάς της Κρήτης;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass