Αδικίες με τις αποζημιώσεις για τους παγετούς του Απριλίου

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Δημοσίευση: 23 Νοε 2021 16:50

Οι αποζημιώσεις των αγροτών του Τυρνάβου για τις ζημιές που υπέστησαν από τους παγετούς του Απριλίου είναι το θέμα επίκαιρης ερώτησης, που κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, επισημαίνοντας: «Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες

αγρότες του Δήμου Τυρνάβου, αφού διαπιστώνουν πως 7 μήνες μετά τους παγετούς του Απριλίου, που κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, όπως αμπελώνες, επιτραπέζια και συμπύρηνα ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, ακτινίδια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, μήλα, αχλάδια, υπάρχουν μεγάλες αδικίες στην καταβολή των αποζημιώσεων.
Χαρακτηριστικά, εκατοντάδες αγρότες πήραν είτε εξευτελιστικές αποζημιώσεις είτε και μηδενικές, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για προκαταβολές στο 40% μέσα στο καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, ενημερώθηκαν από τον ΕΛΓΑ πως οι υπερπρώιμες ποικιλίες (“bigbang”, “earlymaycrest”, “karioka”) της περιοχής, οι οποίες ασφαλίστηκαν ως υπερπρώιμες από τους αγρότες, πετιούνται απ’ έξω και θα αποζημιωθούν με πολύ λιγότερα χρήματα, χαρακτηριστικά τα νεκταρίνια “bigbang”, τα οποία πρέπει να πληρωθούν ως αποζημίωση με 0,68 λεπτά το κιλό, θα αποζημιωθούν με 0,42 και τα ροδάκινα ποικιλίας “ούφο - καριόκα”, τα οποία θα αποζημιώνονταν με 0,68, θα αποζημιωθούν με 0,32 λεπτά. Έτσι, για ακόμα μία φορά, εκατοντάδες αγρότες που ζουν καθημερινά την αγωνία της επιβίωσης, έχοντας να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος παραγωγής, βλέπουν να μένουν χωρίς εισόδημα που θα τους επιτρέπει να επιβιώσουν αυτοί και οι οικογένειές τους.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση: Για να διορθωθούν οι αδικίες στις αποζημιώσεις και να καταβληθεί άμεσα η προκαταβολή του 40%, όπως υποσχέθηκε η κυβέρνηση τον Ιούνιο. Για να καταβληθούν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ που θα καλύπτουν το 100% των ζημιών. Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτεται το σύνολο των ζημιών στο 100%, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις αρρώστιες με την απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση και την ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους βιοπαλαιστές αγρότες. Για να εξασφαλιστεί αφορολόγητο πετρέλαιο σε όλους τους καλλιεργητές και κτηνοτρόφους, χωρίς περιορισμούς και εξαιρέσεις, να μειωθεί το αγροτικό ρεύμα στο 50%».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass