Στη φυλακή τρεις για τη ληστεία σε βάρος ηλικιωμένων

ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΑ ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΙΑ ΚΑΙ ΕΚΛΕΨΑΝ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΦΟΡΙΑΜΟ ΜΕ 10.000 ΕΥΡΩ -«ΔΙΝΕΤΕ» ΣΥΝΕΡΓΟ «ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΗΡΗΘΗΚΕ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΣΑΣ» ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ

Δημοσίευση: 24 Νοε 2021 21:03

Στη Φυλακή οδηγήθηκαν χθες τρεις νεαροί Ρομά από το Κηπάκι Τρικάλων

μετά την ποινή κάθειρξης που τους επέβαλε το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, με αφορμή τη θρασύτατη ληστεία, μέρα μεσημέρι, σε βάρος δύο ηλικιωμένων αδελφών σε χωριό του Δήμου Κιλελέρ.
Οι πέντε συνολικά δράστες της ληστείας είχαν πληροφόρηση ότι τα δύο αδέλφια (η 83χρονη γυναίκα και ο 69χρονος αδελφός της) είχαν χρήματα στο σπίτι τους, πληροφορία που όπως αναφέρθηκε χθες στο Δικαστήριο, απέσπασαν από άλλον Ρομά, πλανόδιο πωλητή.
Οι δράστες έκλεψαν ξανά τα δύο αδέλφια, την άνοιξη του 2017, χωρίς ωστόσο να βρούνε τότε τα μετρητά. Έτσι, επανήλθαν στις 3 παρά, το μεσημέρι της 25ης Νοεμβρίου 2017, παριστάνοντας τους υπαλλήλους της ΔΕΗ. Η 83χρονη δεν τους άνοιξε οπότε κάποιος από τους δράστες, που ακόμη δεν έχει ταυτοποιηθεί, έσπασε την πόρτα με τις κλωτσιές. Ο ένας από τους συλληφθέντες, τύλιξε με σεντόνι την 83χρονη και τη φίμωσε, ο δεύτερος ακινητοποίησε τον 69χρονο και οι άλλοι συνεργοί φόρτωσαν τον φοριαμό με τις 10.000 ευρώ και διέφυγαν.
Ο πρώτος των κατηγορουμένων αρνήθηκε κάποιες από τις κατηγορίες, ομολόγησε ωστόσο την ενοχή του για τη ληστεία αποδίδοντας τη συμπεριφορά του στο γεγονός ότι «έπινα ηρωίνη και πολύ αλκοόλ, ήθελα να ξεφύγω και πήγαμε για τη ληστεία» γιατί έπρεπε να βρει χρήματα «να πάρω τη δόση μου» όπως είπε.
Αναφέροντας μάλιστα ο 25χρονος ως συνεργούς άλλους δύο αντί των συγκατηγορουμένων του χθες, ο εισαγγελέας της έδρας με αφορμή και τις αντιφατικές απολογίες, παρατήρησε πως «σήμερα «δίνετε» συνεργό «γιατί δεν τηρήθηκε η συμφωνία μεταξύ σας στη μοιρασιά», αφού όπως παραδέχτηκε ο 25χρονος Ρομά, αυτός που τους ζήτησε να πάνε για τη ληστεία, άνοιξε τον φοριαμό, πήρε τον φάκελο με τα χρήματα και «εμείς από αυτήν τη δουλειά δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ».
Ζήτησαν επίσης συγγνώμη από τα αδέλφια - θύματά τους, αλλά τελικά τρεις από τους κατηγορουμένους, δεν έπεισαν το Δικαστήριο και καθώς καταδικάστηκαν με ποινές κάθειρξης, οδηγήθηκαν χθες στη Φυλακή, ενώ οι άλλοι δύο συγκατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι, αφού δεν αποδείχτηκε η συμμετοχή τους στη ληστεία.

«ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΔΕΗ»
 Η δίκη ξεκίνησε με τις καταθέσεις αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας και του Τμήματος Κιλελέρ, οι οποίοι περιέγραψαν τα γεγονότα που οδήγησαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης. Η 83χρονη αναφέρθηκε στην ημέρα της ληστείας, για να τονίσει, μεταξύ άλλων, πως δύο - τρεις άνδρες πήδηξαν στην αυλή από την κλειδωμένη καγκελόπορτα και χτυπούσαν την πόρτα λέγοντας ότι είναι από τη ΔΕΗ και ότι «ήθελαν να μετρήσουν». «Εγώ, επειδή φοβήθηκα, αρνήθηκα να ανοίξω» τόνισε στην κατάθεσή της η 83χρονη. Τότε οι ληστές έσπασαν την ξύλινη πόρτα με κλωτσιές, μπήκανε στο σπίτι και ο ένας «με άρπαξε με τα χέρια του από το πρόσωπο, πήρε ένα σεντόνι και μου σκέπασε το πρόσωπο, πιέζοντας το στόμα μου ώστε να μην μπορώ να φωνάξω ούτε να δω τίποτα» είπε η 83χρονη σημειώνοντας τον φόβο της.  

«ΣΚΑΣΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ»
Τη σκηνή της ληστείας περιέγραψε και ο 69χρονος αδελφός της, λέγοντας ότι ο ένας εκ των ληστών «με άρπαξε και με έριξε πάνω στο κρεβάτι μου, κρατώντας με από τον λαιμό για να μην σηκωθώ». Όταν ο 69χρονος του αντέτεινε ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, εκείνος του είπε «σκάσε θα πεθάνεις» και «ταυτόχρονα άρχισε να με χτυπάει με τη μάσκα οξυγόνου που είχα δίπλα μου, στο πρόσωπο».
Ο 69χρονος κατέθεσε πως μετά από λίγα λεπτά οι δράστες έφυγαν με δύο αυτοκίνητα, ενώ στον χώρο αποσκευών προεξείχε ο κλεμμένος, μεταλλικός φωριαμός, ο οποίος σύμφωνα με τα δύο αδέλφια περιείχε ρούχα, συμβόλαια και διαθήκες, το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ, ρολόγια και κοσμήματα. Ο 69χρονος αναγνώρισε τον πρώτο κατηγορούμενο λέγοντας ότι είναι ο ίδιος που στις 8 Απριλίου του 2017 προσπάθησε ξανά να μπει στο σπίτι, αλλά φοβήθηκε επειδή κρατούσε μια μαγκούρα.
Ο 25χρονος και πρώτος κατηγορούμενος στην απολογία του χθες, ομολόγησε τη συμμετοχή του στη ληστεία, ομολόγησε τη συμμετοχή του στην απόπειρα κλοπής τον Απρίλιο του 2017, αλλά αρνήθηκε τη συμμετοχή του στην απόπειρα ληστείας, τον Μάρτιο του 2017 στο ίδιο σπίτι. Συμμετοχή που απέδωσε στην ανάγκη του για χρήματα, ως χρήστης ηρωίνης «έπρεπε να πάρω τη δόση μου».
Για το πώς επέλεξαν τα δύο αδέλφια για να τα ληστέψουν, τόνισε πως κάποιος Ρομά πλανόδιος πωλητής που γυρίζει στα χωριά, τους έδωσε την πληροφορία ότι έχουν τα χρήματα. «Χτυπούσαμε και δεν άνοιγε η γιαγιά» και ο άλλος δράστης, που κατονόμασε ο 25χρονος, αλλά δεν συμπεριλαμβανόταν στο χθεσινό κατηγορητήριο, ήταν εκείνος που έσπασε την πόρτα με τις κλωτσιές.
«Ένας κράτησε τη γιαγιά, άλλος τον παππού και εμείς μπήκαμε στο υπνοδωμάτιο και κλέψαμε την ντουλάπα» τόνισε προσθέτοντας ότι «στον δρόμο χάλασε το αμάξι, τηλεφωνήσαμε στον Πακιστανό και ήρθε με άλλο αμάξι και φύγαμε», με την αστυνομία -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» - να εντοπίζει το εγκαταλειμμένο αυτοκίνητο διαφυγής μετά το Ζάππειο και στον επαρχιακό δρόμο προς Κυπάρισσο. «Εμείς από αυτήν τη δουλειά δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ» πρόσθεσε ο 25χρονος κατονομάζοντας τους άλλους 4 συνεργούς, με τον εισαγγελέα να παρεμβαίνει λέγοντας ότι «τώρα “δίνετε” τον συνεργό σας γιατί δεν σας έδωσε χρήματα, γιατί δεν τηρήθηκε η συμφωνία μεταξύ σας» στη μοιρασιά.
«Ναι» παραδέχθηκε ο 25χρονος ο οποίος δηλώνοντας ότι «έχω μετανιώσει» τόνισε πως «θέλω να ζητήσω ταπεινά συγγνώμη από τον παππού και τη γιαγιά».
Εντελώς διαφορετικά περιέγραψε τα γεγονότα ο 22χρονος και δεύτερος κατηγορούμενος τον οποίο αναγνώρισε μάλιστα ο 69χρονος για την απόπειρα κλοπής στο ίδιο σπίτι. Ο 22χρονος, παρότι οι άλλοι συγκατηγορούμενοι τον υπέδειξαν, αυτός αρνήθηκε τη συμμετοχή του στη ληστεία, πέφτοντας μάλιστα σε αντιφάσεις. Με την πρόεδρο του Δικαστηρίου να «απορεί» ρωτώντας τον 22χρονο «φύγατε από τους Σοφάδες και πήγατε να βάλετε βενζίνη σε χωριό της Λάρισας (σ.σ. κοντά στη Νίκαια), ενώ έπρεπε να πάτε Τρίκαλα όπου σας τηλεφώνησε ο άρρωστος πατέρας σας για να τον μεταφέρετε στο νοσοκομείο;».
Ο 31χρονος και τρίτος κατηγορούμενος, αφού υπέδειξε τους συμμετέχοντες στη ληστεία, τόνισε πως «εγώ δεν είχαν καμία σχέση με τη ληστεία, είμαι αθώος». Ο 33χρονος και τέταρτος κατηγορούμενος δήλωσε ότι «το παραδέχομαι ότι πήγαμε για τη ληστεία» ζητώντας «ταπεινά συγγνώμη» από τα δύο θύματά τους. Τέλος ο 33χρονος και πέμπτος κατηγορούμενος δήλωσε πως αρνήθηκε την πρόταση των «άλλων τριών κατηγορουμένων να πάμε μαζί για τη ληστεία».
 Ο εισαγγελέας της έδρας τόνισε πως «πέραν πάσης αμφιβολίας» και με δεδομένη την ομολογία προκύπτει η συμμετοχή του 25χρονου και του 33χρονου στη ληστεία, ενώ για τον 22χρονο σημείωσε πως παρότι «έδωσε μια απολογία γεμάτη κενά» δεν υπάρχει «ουδεμία αμφιβολία ότι ήταν μαζί τους». Προτείνοντας έτσι την ενοχή των τριών, αλλά και την αθώωση των άλλων δύο, του 31χρονου και του 33χρονου, καθώς δεν προέκυψε «ακλόνητο στοιχείο» συμμετοχής τους στη ληστεία.
Τελικά το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας έκρινε ένοχους για ληστεία από κοινού, απόπειρα κλοπής και κλοπή κατά συναυτουργία, τον 25χρονο επιβάλλοντας ποινή κάθειρξης 5 ετών και φυλάκισης 5 μηνών, κάθειρξη 5 ετών στον 33χρονο και κάθειρξη 6 ετών στον 22χρονο. Με δεδομένο επίσης ότι το Δικαστήριο έκρινε πως η έφεση δεν θα έχει ανασταλτική δύναμη, οι τρεις ληστές οδηγήθηκαν στη Φυλακή.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass