Στις αρχές του 2022 το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ «Ε»

Δημοσίευση: 25 Νοε 2021 12:10

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

«Το σχετικό νομοσχέδιο για την ολική αναθεώρηση του πλαισίου της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων τελεί υπό επεξεργασία και πρόκειται να τεθεί σε διαβούλευση στις αρχές του επόμενου έτους. Στόχος να μεταστρέψουμε το κλίμα εξισωτισμού που διαχρονικά υπάρχει στο Δημόσιο ανάμεσα στους παραγωγικούς υπαλλήλους και σε αυτούς που εμφανίζουν αδυναμίες».
Αυτά δηλώνει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του στην «Ε» και με αφορμή τη σημερινή του παρουσία στη Λάρισα για την παρουσίαση του βιβλίου της κ. Εύης Δραμαλιώτη, με τίτλο «Το επιτελικό κράτος-Ρυθμιστική συνοχή και συντονισμός στο Κέντρο Διακυβέρνησης».
Σχολιάζοντας δε τη θεματολογία του βιβλίου της προέδρου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, το χαρακτηρίζει «εξαιρετικό» και προσθέτει πως «η Κυβέρνησή μας επιδιώκει να επιτύχει μέσα από τη θεμελίωση του επιτελικού χαρακτήρα του Δημοσίου, να τον μετεξελίξει από ανασταλτικό παράγοντα της ανάπτυξης της χώρας, σε αρωγό αυτής, μέσα από την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τον πολίτη».
Σχολιάζοντας την πανδημία του κορονοϊού, δηλώνει «πεπεισμένος ότι η εμβολιαστική κάλυψη θα φθάσει σε υψηλότερα επίπεδα και σταδιακά, όλοι μαζί, θα πετύχουμε να ξεπεράσουμε αυτόν τον «σκόπελο».
Για το επικείμενο συνέδριο της ΝΔ ο κ. Βορίδης δηλώνει πως «σε αυτό θα πρέπει να αποτυπωθεί με σαφήνεια το ιδεολογικό χάσμα που χωρίζει την ιστορική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ για το πέρασμά του από το ΥΠΑΑΤ τονίζει ότι «τα πρόσωπα άλλαξαν, ωστόσο ο βασικός στόχος για την Κυβέρνηση παραμένει ο ίδιος: Η ανάταξη της αγροτικής οικονομίας μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις που θα αποδεσμεύσουν και θα απαλλάξουν τον παραγωγικό κόσμο της πατρίδας μας από στρεβλώσεις και αγκυλώσεις του παρελθόντος».
Τέλος, αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο υπΕΣ υποστηρίζει πως «ο Πρωθυπουργός έχει κάθε λόγο να επιδιώκει να εξαντλήσει την τετραετία, προκειμένου να καλύψει το έδαφος που χάθηκε εξαιτίας της πανδημίας και κανέναν να προσφύγει στις κάλπες, ζητώντας μία ψήφο εμπιστοσύνης την οποία ήδη απολαμβάνει».

* Κύριε Βορίδη, μιλήστε μας καταρχάς για την παρουσία σας στη Λάρισα, για την παρουσίαση του βιβλίου της κ. Δραμαλιώτη, με τίτλο «Το επιτελικό κράτος-Ρυθμιστική συνοχή και συντονισμός στο Κέντρο Διακυβέρνησης».
- Είναι χαρά μου που βρίσκομαι στην πόλη σας για να προλογίσω το εξαιρετικό έργο της προέδρου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, δρ. Εύης Δραμαλιώτη, στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Λάρισα. Η κα Δραμαλιώτη διαθέτει ένα πλούσιο βιογραφικό και μια μακρά πορεία στη Δημόσια Διοίκηση και ως πρόεδρος του επίσημου εκπαιδευτικού φορέα των δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα, επιτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο προς την κατεύθυνση του συνολικού μετασχηματισμού του Δημοσίου Τομέα ο οποίος αναμφισβήτητα περνά μέσα από την ανάπτυξη του ανθρωπίνου δυναμικού του. Στο βιβλίο της για το επιτελικό κράτος επιτυγχάνει να συγκεράσει την πολύπλευρη εμπειρία της με τους στόχους που η Κυβέρνησή μας επιδιώκει να επιτύχει μέσα από τη θεμελίωση του επιτελικού χαρακτήρα του Δημοσίου. Ενός χαρακτήρα που σκοπό έχει να μετεξελίξει τον Δημόσιο Τομέα από ανασταλτικό παράγοντα της ανάπτυξης της χώρας σε αρωγό αυτής, μέσα από την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τον πολίτη, λιγότερο χρονοβόρων και κοστοβόρων, μέσα από την ανάπτυξη του ανθρωπίνου δυναμικού προκειμένου να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του μέλλοντος και φυσικά όλα αυτά μέσα από τη διασφάλιση της διαφάνειας και της νομιμότητας που η ύπαρξη εποπτικών αρχών και διαδικασιών εγγυάται. Δραττόμενος της ευκαιρίας θα ήθελα μέσω της εφημερίδας σας να συγχαρώ τη συντοπίτισσά σας Εύη Δραμαλιώτη για το έργο της και να της ευχηθώ καλοτάξιδο το βιβλίο της.

* Και μιας και ο λόγος για το επιτελικό κράτος και γενικότερα για την καλύτερη λειτουργία του δημόσιου τομέα, έχετε μιλήσει για την αναγκαιότητα της στοχοθεσίας, της αξιολόγησης των προϊσταμένων, αλλά και των διοικητικών εργαλείων όπως είναι το bonus αποδοτικότητας και η τηλεργασία. Υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα, ένας οδικός χάρτης για την υλοποίηση των παραπάνω και πότε θα φανούν τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής;
- Όπως έχω ήδη ανακοινώσει, το σχετικό νομοσχέδιο για την ολική αναθεώρηση του πλαισίου της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων τελεί υπό επεξεργασία και πρόκειται να τεθεί σε διαβούλευση στις αρχές του επόμενου έτους. Ήδη ως προς την κεντρική του φιλοσοφία -η οποία εδράζεται στην ύπαρξη μιας αξιολόγησης που να έχει νόημα άρα να είναι ουσιαστική και έγκαιρη ακριβώς για να είναι αποτελεσματική- αυτή έχει ήδη παρουσιαστεί σε συνάντηση που είχα με τον Πρωθυπουργό.
Στόχος μας είναι καταρχάς να μεταστρέψουμε το κλίμα εξισωτισμού που διαχρονικά υπάρχει στο Δημόσιο και να δώσει την ευκαιρία στα στελέχη εκείνα της Δημόσιας Διοίκησης, που προσφέρουν το κάτι παραπάνω, να λάβουν την ηθική ικανοποίηση της ανταμοιβής η οποία μπορεί να έχει χρηματική μορφή, όπως το μπόνους παραγωγικότητας, ή να δίνεται σε μορφή επιπλέον ημερών άδειας ή τηλεργασίας. Από την άλλη οι υπάλληλοι που εμφανίζουν αδυναμίες θα ενισχύονται μέσα από στοχευμένα επιμορφωτικά προγράμματα και δεν θα τιμωρούνται σε πείσμα των όσων ψευδών υποστηρίζουν κατά καιρούς διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και η θεσμοθέτηση της στοχοθεσίας σε επίπεδο οργανικών μονάδων -όπως άλλωστε γίνεται χρόνια τώρα στον ιδιωτικό τομέα- και η ανά εξάμηνο ανατροφοδότηση του επιπέδου επίτευξης των στόχων.

* Η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στη χώρα μας, δεν είναι η επιθυμητή. Πιστεύετε ότι, μεταξύ άλλων, έχουν γίνει και επικοινωνιακά λάθη από την Κυβέρνηση, ως προς την αναγκαιότητα των εμβολιασμών;
- Επιθυμία και ευχή της Κυβέρνησής μας είναι όλοι οι Έλληνες να εμβολιαστούν. Από αυτήν την άποψη, προφανώς η εμβολιαστική κάλυψη δεν είναι η επιθυμητή, ωστόσο κυμαίνεται κοντά στον μέσο όρο των περισσοτέρων χωρών της Ευρώπης. Να θυμίσω ωστόσο ότι από την πρώτη στιγμή της διάθεσης του εμβολίου στη χώρα, θέσαμε σε κίνηση ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό για την επίτευξη της κατά το δυνατόν ταχύτερης, ευκολότερης και αποτελεσματικότερης για τους πολίτες εμβολιαστικής κάλυψης, δημιουργώντας ένα πρότυπο σύστημα εμβολιασμών.
Η Κυβέρνηση εξακολουθεί και θα εξακολουθήσει να πράττει το ίδιο, πάντα με γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, φροντίζοντας να λαμβάνει μέτρα για την προστασία όλων ανεξαιρέτως των συμπολιτών μας. Παράλληλα, προσπαθούμε σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και παντοιοτρόπως να πείσουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν στη βάση της κοινής λογικής και της επιστημονικής ακρίβειας παρά το γεγονός ότι ουκ ολίγες φωνές, προερχόμενες κυρίως από την Αξιωματική Αντιπολίτευση έχουν επιχειρήσει να τορπιλίσουν την προσπάθεια αυτή, πολλάκις και ποικιλοτρόπως, δημιουργώντας διχαστικά διλήμματα στην ελληνική κοινωνία.
Λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα δεδομένα που εμφανίζουν μία αλματώδη αύξηση στον εμβολιασμό, είμαι πεπεισμένος ότι η εμβολιαστική κάλυψη θα φθάσει σε υψηλότερα επίπεδα και σταδιακά, όλοι μαζί, θα πετύχουμε να ξεπεράσουμε και τον «σκόπελο» της πανδημίας.

* Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν κάποιο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση της ΝΔ, αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας. Πώς το σχολιάζετε;
- Τα δημοσκοπικά ευρήματα αποδεικνύουν το εντελώς αντίθετο. Πρόκειται για τη μοναδική Κυβέρνηση στην ιστορία του τόπου που έχοντας διανύσει δυόμισι σχεδόν χρόνια διακυβέρνησης, με πολλές προκλήσεις σε όλα τα επίπεδα και κυρίως έχοντας έρθει αντιμέτωπη με μία πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, διατηρεί διευρυμένα ποσοστά διαφοράς από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Εξάλλου η Κυβέρνηση από την αρχή της εμφάνισης της πανδημίας, εκπόνησε ένα ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας και θωράκισης της δημόσιας υγείας με γνώμονα πάντα την παροχή της προσήκουσας νοσηλείας σε όσους πολίτες την είχαν ανάγκη.
Εξακολουθούμε να υλοποιούμε με απόλυτη προσήλωση το συγκεκριμένο σχέδιο και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε για όσο χρειαστεί.

* Όσον αφορά το συνέδριο της ΝΔ (4-6 Δεκεμβρίου), ποια είναι τα ιδεολογικά θέματα που πρέπει να κυριαρχήσουν;
- Το συνέδριο αυτό είναι ένα εκλογικό συνέδριο όπως έχει αναφέρει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά είναι και ένα συνέδριο που συμπίπτει με τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και τα 40 χρόνια από την είσοδο της χώρας μας στην ενωμένη Ευρώπη.
Στο συνέδριο αυτό θα πρέπει να αποτυπωθεί με σαφήνεια το ιδεολογικό χάσμα που χωρίζει την ιστορική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, διαφορά η οποία επέτρεψε στην Κυβέρνησή μας να πάρει τη χώρα από τα βράχια όπου την είχε ρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ιδεοληπτικές του εμμονές και να την επαναφέρει στον δρόμο του ορθολογισμού και της ανάπτυξης.
Παράλληλα, είναι εξόχως σημαντικό να αξιολογήσουμε και να αξιοποιήσουμε ως οδικό χάρτη για το μέλλον τις προκλήσεις που κλήθηκε και πέτυχε να αντιμετωπίσει η Κυβέρνησή μας μέσα σε αυτούς τους 30 μήνες διακυβέρνησης σε πολλά σημαντικά ζητήματα όπως η οικονομία, η ανάταξη του παραγωγικού μας ιστού, η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, η θωράκιση της Εθνικής μας Άμυνας, η γεωστρατηγική αναβάθμιση της πατρίδας μας και η πειστική απάντηση που δώσαμε σε όσους τόλμησαν να αμφισβητήσουν την αποφασιστικότητά μας τόσο εντός, όσο και εκτός της χώρας.
Η Νέα Δημοκρατία βρέθηκε για μία ακόμα φορά στη σωστή πλευρά της ιστορίας, χωρίς να λαϊκίζει και χωρίς να χαϊδεύει «ευήκοα ώτα» και αυτό είναι κάτι που και οι πολίτες δείχνουν να αναγνωρίζουν με την ψήφο εμπιστοσύνης που συνεχίζουν να μας παρέχουν καθημερινά.

* Είναι σίγουρο ότι σήμερα στη Λάρισα θα συναντήσετε και πολλούς φίλους που αποκτήσατε ως ΥΠΑΑΤ. Δυστυχώς αρκετά ζητήματα απ’ αυτά που δρομολογήσατε δεν προχώρησαν από τον διάδοχό σας. Δεν υπάρχει μια συνέχεια στα υπουργεία, μια κατευθυντήρια γραμμή; Είναι η εποχή της πανδημίας που ανέτρεψε, δυσκόλεψε τα πράγματα;
- Κάθε επαφή που έχω με ανθρώπους τους οποίους είχα τη χαρά να γνωρίσω και να συνεργαστώ κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με συγκινεί. Ο πρωτογενής τομέας της πατρίδας μας, όπως και το ελληνικό δημόσιο είναι μεγάλα καράβια και έχουν ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις. Είναι σαφές ότι παρά τις όποιες δυσκολίες πετύχαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα ιδιαιτέρως σημαντικά πράγματα, τα οποία έχουν θέσει τις βάσεις για να εξελιχθεί ο αγροτικός τομέας στην «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας.
Αυτός ήταν άλλωστε και ο στόχος που έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όταν μου ανέθεσε το συγκεκριμένο Υπουργείο. Κοιτάζοντας το παρόν, μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι τα πρόσωπα άλλαξαν, ωστόσο ο βασικός στόχος παραμένει ο ίδιος: Η ανάταξη της αγροτικής οικονομίας μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις που θα αποδεσμεύσουν και θα απαλλάξουν τον παραγωγικό κόσμο της πατρίδας μας από στρεβλώσεις και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Ο Σπήλιος Λιβανός έχει αποδείξει ότι παραμένει προσηλωμένος σε αυτόν τον στόχο και οι αγρότες μας αναγνωρίζουν την αξία και την πορεία της κυβερνητικής προσπάθειας.

* Ο Πρωθυπουργός σε κάθε ευκαιρία τονίζει ότι «κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας». Ωστόσο δεν φαίνεται να πείθει πολλούς. Γιατί;
- Περισσότερο σε ευσεβείς πόθους κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ θα απέδιδα αυτήν την άποψη, παρά σε ρεαλιστικές εκτιμήσεις. Ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένως ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στη συνταγματική τους προθεσμία και αυτό είναι κάτι που έχει γίνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση. Όποιος εκτιμά ότι αυτή είναι μία ανειλικρινής δήλωση κάνει λάθος. Τον διαψεύδουν άλλωστε και οι δημοσκοπικές μετρήσεις που εμφανίζουν την Κυβέρνησή μας να διατηρεί διψήφια ποσοστά στην πρόθεση ψήφου σε σχέση με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Παράλληλα, του διαφεύγει και ένα άλλο κρίσιμο σημείο: Η έλλειψη πολιτικού διακυβεύματος. Εξηγώ: Η χώρα μας, όπως και ο υπόλοιπος πλανήτης πέρασε από μία ιδιαιτέρως δύσκολη υγειονομική κρίση και σταδιακά επανακάμπτει τόσο στις οικονομικές όσο και στις κοινωνικές της δραστηριότητες. Συνεπώς, ο Πρωθυπουργός έχει κάθε λόγο να επιδιώκει να εξαντλήσει την τετραετία προκειμένου να καλύψει το έδαφος που χάθηκε εξαιτίας της πανδημίας και κανέναν να προσφύγει στις κάλπες ζητώντας μία ψήφο εμπιστοσύνης την οποία ήδη απολαμβάνει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass