«Βοσκότοπος ή φωτοβολταϊκό πάρκο στην Καλλιθέα Ελασσόνας;»

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ «ΛΑ.ΣΥ.» ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δημοσίευση: 04 Δεκ 2021 15:07

Επερώτηση προς την Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας, για τη στάση της απέναντι στην πρόθεση της Κυβέρνησης να εκμισθώσει δημόσια έκταση και να αδειοδοτήσει εγκατάσταση επιχειρηματικών φωτοβολταϊκών πάρκων στην Καλλιθέα Ελασσόνας, κατέθεσαν οι

περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», σημειώνοντας τα εξής:
«Στις περιοχές «Λιβαδότοπος 1», «Λιβαδότοπος 2» και «Τσουκάλια 1», του χωριού Καλλιθέα Ελασσόνας, σε μια μεγάλη δημόσια δασική και χορτολιβαδική έκταση, η οποία χρησιμοποιείται εδώ και πολλές δεκαετίες ως βοσκότοπος από κτηνοτρόφους της Καλλιθέας και όμορων χωριών, μεγάλη ιδιωτική εταιρεία ζήτησε την εκμίσθωσή της από το ελληνικό δημόσιο και την αδειοδότηση για να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά πάρκα 13,0ΜWp στην πρώτη, 19,9ΜWp στη δεύτερη και 19,9ΜWp στην τρίτη περιοχή.
Η εκμίσθωση της δημόσιας έκτασης στην ιδιωτική εταιρεία και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, θα εξυπηρετήσει αποκλειστικά τα κέρδη της εταιρείας.
Οι κάτοικοι της περιοχής και γενικότερα οι λαϊκές οικογένειες, όπως έχει αποδειχτεί από την επέλαση των ιδιωτικών επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά και αιολικά, που επέτρεψαν όλες οι αστικές κυβερνήσεις, η περιφερειακή και τοπική διοίκηση εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, δεν θα κερδίσουν τίποτα, αντιθέτως θα έχουν αρνητικές συνέπειες.
Πληρώνουν ακριβά το ηλεκτρικό ρεύμα, τώρα ακριβότερα με τις νέες ανατιμήσεις για να αυξάνονται τα κέρδη των εταιρειών, θα αυξηθούν οι οικογένειες που δεν θα έχουν ρεύμα στο σπίτι τους, λόγω οικονομικής αδυναμίας.
Η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου θα ανατρέψει πλήρως τον κτηνοτροφικό-γεωργικό χαρακτήρα του χωριού. Οι κτηνοτρόφοι της Καλλιθέας, όπως και των γειτονικών χωριών που χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη έκταση ως βοσκότοπο εδώ και ένα αιώνα, θα εκδιωχθούν και θα οδηγηθούν στην οικονομική καταστροφή.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση, είμαστε από θέση αρχής ενάντια στην εκχώρηση της ενέργειας στα χέρια των ιδιωτικών εταιρειών και αγωνιζόμαστε η παραγωγή και η διανομή της ενέργειας από όλες τις πηγές ενέργειας, να ανήκει σε έναν αποκλειστικά εθνικό φορέα, στο πλαίσιο της γενικότερης αλλαγής που επιδιώκουμε σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, ώστε να εξασφαλίζεται φθηνό ρεύμα σε όλο τον λαό και για την κάλυψη των αναγκών της οικονομίας, με σεβασμό στο περιβάλλον. Απ’ αυτήν τη σκοπιά έχουμε καταψηφίσει στο Π.Σ όλες τις ιδιωτικές επενδύσεις σε ΑΠΕ που την μετατρέπουν σε ακριβό εμπόρευμα για τον λαό και πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο, καταστρέφοντας σε αρκετές περιπτώσεις τη γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή, αλλά και το περιβάλλον.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, ρωτάμε την Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας:
1. Αν προτίθεται να γνωμοδοτήσει αρνητικά στη συγκεκριμένη ΜΠΕ;
2. Αν ναι τι ενέργειες θα κάνει προς την Κυβέρνηση, για να σταματήσει η εκμίσθωση στην ιδιωτική εταιρεία της δημόσιας έκτασης-βοσκότοπο στην Καλλιθέα Ελασσόνας, να μην αδειοδοτηθεί και εγκατασταθεί το φωτοβολταϊκό πάρκο, αλλά να παραμείνει ως βοσκότοπος και για τις ανάγκες του χωριού, όπως μέχρι σήμερα;».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass