Μηχανοκίνητη διαμαρτυρία αγροτών

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΣΤΙΣ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΗ -ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ

Δημοσίευση: 04 Δεκ 2021 15:06

«Τα ψέματα τελείωσαν! Είτε μαζί μας – είτε εναντίον μας!». Το μήνυμα αυτό στέλνουν

προς Κυβέρνηση, βουλευτές και περιφερειάρχη Θεσσαλίας, οι αγροτοσυνδικαλιστές της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και των Αγροτικών Συλλόγων της Αγιάς, συνεχίζοντας, όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση, «με αποφασιστικότητα, μαχητικότητα και μαζικότητα την κινητοποίησή μας για τα δίκαια αιτήματα που προβάλλουμε και διεκδικούμε». Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου το απόγευμα, διοργανώνουν μηχανοκίνητη πορεία που θα ξεκινήσει από την Αγιά, θα οδηγηθεί στη Λάρισα και θα καταλήξει στην πλατεία Νομαρχίας, σε συγκέντρωση έξω από την Περιφέρεια.
«Ζητάμε, αναφέρουν, συνάντηση με τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό και δημόσια δέσμευση-ανακοίνωση ότι η Περιφέρεια στηρίζει το δίκαιο αίτημά μας. Το ίδιο και δημόσια να γίνει απ’ όσους βουλευτές του Νομού Λάρισας δεν το έχουν πράξει ακόμη για να μάθουμε τι στάση κρατάει ο καθένας και καθεμιά απέναντι σε ένα αίτημα επιβίωσης για μια ολόκληρη επαρχία».
Και στην ανακοίνωση προστίθενται τα εξής: «Εκτιμάμε ότι η Κυβέρνηση πιέζεται από τις κινητοποιήσεις και τις διαμαρτυρίες μας και στο τέλος τα δίκαια αιτήματά μας θα ικανοποιηθούν. Αυτή η πίεση που ασκήσαμε, στη μεγάλη κινητοποίηση με τρακτέρ στην Αγιά και με την παρουσία μας στο Υπουργείο προχθές, διαφάνηκε στη συνάντηση που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία μας με τον υφυπουργό κ. Στύλιο και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου.
Ήδη το πρώτο βήμα έγινε και η συνδεδεμένη στα μήλα, κάστανα, αμύγδαλα και σε όλα τα υπόλοιπα προϊόντα όπως διεκδικούμε, θα παραμείνει για το 2022 και υποσχέθηκαν ότι θα παραμείνει καθόλη τη διάρκεια της νέας ΚΑΠ ως το 2027.
Όμως επειδή έχουμε πικρή εμπειρία από ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, ζητήσαμε το Υπουργείο να δεσμευτεί δημόσια με ανακοίνωση που θα έβγαζε μετά τη συνάντησή μας, κάτι το οποίο αρνήθηκαν προσφεύγοντας σε υπεκφυγές. Ότι πρέπει να το συζητήσουν και με τα άλλα κόμματα στη Βουλή ή δεν ξέρουν αν θα το εγκρίνει η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις ενισχύσεις.
Αυτές είναι αστείες και φτηνές δικαιολογίες. Η Κυβέρνηση θα φέρει φάκελο στη Βουλή με την πρότασή της για την νέα ΚΑΠ, επιμένουμε και δεν κάνουμε βήμα πίσω στον φάκελο να συμπεριλαμβάνεται ρητά και κατηγορηματικά ότι οι συνδεδεμένες ενισχύσεις θα παραμείνουν ως έχουν σε όλα τα προϊόντα. Είναι αποκλειστικά πολιτική ευθύνη της Κυβέρνησης να φέρει και να διεκδικήσει αυτήν την πρόταση και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θέλουμε δέσμευση εδώ και τώρα!
Για το θέμα της κορονοενίσχυσης σε προϊόντα που έχει αποφασίσει η Κυβέρνηση, μας είπαν ότι αυτοί εκτιμάνε ότι τα μήλα δεν θα έπρεπε να ενισχυθούν και μας κάλεσαν να καταθέσουμε φάκελο για ποιους λόγους ζητάμε κάτι τέτοιο.
Για να ξεκαθαρίσουμε κάτι, ως οργανωμένο αγροτικό κίνημα ο σκοπός μας είναι να διεκδικούμε και να πετυχαίνουμε λύσεις προς όφελος των αγροτών και κτηνοτρόφων. Το Υπουργείο έχει δομές, οργανισμούς, υπαλλήλους, το ίδιο στις Περιφέρειες και δουλειά τους είναι να στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα, να παρακολουθούν το κόστος παραγωγής, τις τιμές πώλησης, αν ένα προϊόν αντιμετωπίζει πρόβλημα κ.λπ.
Δεν είναι δουλειά του αγροτικού κινήματος να ετοιμάζει φακέλους για να κάνει τη δουλειά του Υπουργείου. Παρόλα αυτά αποφασίσαμε να καταθέσουμε τον φάκελο άμεσα και για να καταπέσει ως φύλλο συκής και η τελευταία αστεία δικαιολογία γιατί δεν ενισχύουν τα μήλα.
Για τα άλλα αιτήματα που θέσαμε δεν πήραμε καμιά απάντηση και ουσιαστικά δεν έγινε διάλογος.
- Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ και άμεση καταβολή του συνόλου της αποζημίωσης για τον παγετό της 9ης Απριλίου.
- Μείωση του τεράστιου κόστους παραγωγής στην ενέργεια, το πετρέλαιο, τα μέσα και εφόδια, τις ζωοτροφές, κατάργηση του ΦΠΑ.
- Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα βιώσιμο μεροκάματο στους παραγωγούς».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass