Πήραν μια γεύση από το Ιρλανδικό σχολείο

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ. ΓΟΝΝΩΝ

Δημοσίευση: 07 Δεκ 2021 18:49

Στο Δουβλίνο ταξίδεψαν η διευθύντρια του Δ.Σ. Γόννων κ. Κωνσταντίνα Μπούτου, η δασκάλα Παρασκευή Τσιούρβα, ο δάσκαλος Γεώργιος Αλεξανδρής και η εκπαιδευτικός Πληροφορικής Αποστολίνα Σαΐτη, στο πλαίσιο υλοποίησης εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA1, συντονιστής του οποίου είναι το ΙΚΥ.

Το θέμα της επιμόρφωσης ήταν το «Εκπαιδευτικό σύστημα της Ιρλανδίας/Επισκέψεις σε σχολεία» και φορέας υλοποίησης το Europass Teacher Academy Ireland. Η κατάσταση της πανδημίας δεν επέτρεψε τις επισκέψεις στα σχολεία. Παρόλα αυτά ο φορέας φρόντισε να έρθουν σε άμεση επαφή με εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων. Η συζήτηση με τη διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου και εκπαιδευτικούς, τους έφερε κοντά στον ιρλανδικό τρόπο ζωής και στην κουλτούρα μιας χώρας με μεγάλη και ενδιαφέρουσα ιστορία, η οποία επηρεάζει το εκπαιδευτικό της σύστημα.
Ο τομέας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αποτελείται από Δημοτικά Σχολεία που χρηματοδοτούνται από το κράτος και ελάχιστα Ιδιωτικά Δημοτικά Σχολεία, τα οποία δεν προτιμώνται. Υπάρχουν ακόμα σχολεία αρρένων και θηλέων, τα οποία έχουν αυξημένη ζήτηση. Οι μαθητές/-τριες όλων των κρατικών σχολείων φοράνε στολή (ποδιά), που είναι διαφορετική για το κάθε σχολείο. Λειτουργούν τα Gaelscoileanna Σχολεία που διδάσκουν την ιρλανδική γλώσσα, τα DEIS Schools-Σχολεία Παροχής Ισότητας Ευκαιριών, όπου παιδιά φτωχών-μειονοτικών ομάδων λαμβάνουν στο σχολείο γεύματα και έχουν δωρεάν πρόσβαση σε δραστηριότητες. Λειτουργούν επίσης τα Σχολεία Educate Together, τα οποία είναι σχολεία για όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτου θρησκείας, φύλου ή κοινωνικής τάξης. Στα σχολεία αυτά οι μαθητές/-τριες δεν φορούν στολή, ενθαρρύνεται η αυτοέκφραση και η συνεκπαίδευση αγοριών και κοριτσιών. Ακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα σπουδών με τα υπόλοιπα σχολεία. Οι δάσκαλοι και ο διευθυντής αποκαλούνται από τους μαθητές/-τριες με το μικρό τους όνομα για να προωθήσουν την ισότητα.
Οι μαθητές/-τριες μπορούν να ξεκινήσουν το σχολείο από την ηλικία των 4 ετών και υποχρεωτικά πρέπει να είναι στην εκπαίδευση από την ηλικία των 6 ετών. Η μέση αναλογία δασκάλου/-ας - μαθητή/-τριας είναι 1:24. Το σχολικό έτος για παιδιά Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι από τον Σεπτέμβριο μέχρι το τέλος Ιουνίου. Η φοίτηση στα κρατικά σχολεία και Γυμνάσια/Λύκεια είναι δωρεάν. Στην πράξη, ωστόσο, για τον εξοπλισμό του σχολείου (υπολογιστές, αθλητικό εξοπλισμό κ.ά.) πολλές φορές ζητούν χορηγίες. Οι γονείς συμμετέχουν σε κάποιες δαπάνες, όπως η αγορά στολών ή βιβλίων.
Η συμμετοχή τους στο ευρωπαϊκό σχέδιο και η παρουσίαση όλων όσων είδαν στους/στις μαθητές/-τριες και τους/τις συναδέλφους/-ισσες, αποτέλεσε αφορμή για συζήτηση για το ποια από αυτά μπορούν να εφαρμοστούν στο σχολείο των Γόννων.
Δημήτρης Ζ. Γουγουλιάς

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

PERIFREIA AIUELOMIXLI
INTERCOMM FOODS
PERIFEREIA THESSALIAS 20-12
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1