Υγιής προϋπολογισμός, πλούσιο τεχνικό πρόγραμμα

ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΑΥΤΗ Η ΘΗΤΕΙΑ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΘΗΤΕΙΑ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ -ΑΘ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΣ, ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2022 -Γ. ΣΟΥΛΤΗΣ: ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 2022 ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ 2021 -ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Δημοσίευση: 29 Δεκ 2021 21:26

Της Λένας Κισσάβου
Αν και σε δύσκολο περιβάλλον μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας, ο Δήμος Λαρισαίων «πατά σταθερά στα πόδια του» οικονομικά, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2022

που παρουσιάστηκε χθες σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ παράλληλα έχει σχεδιάσει ένα πλούσιο τεχνικό πρόγραμμα για το νέο έτος.
«Αυτή η θητεία, θα είναι θητεία έργων, χρηματοδοτικών προγραμμάτων» δήλωσε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης σε τοποθέτησή του για τον οικονομικό προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του 2022, και επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι: «Στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες καταφέραμε να μην ανασταλεί η δραστηριότητά μας, και ο Δήμος να σχεδιάζει φιλόδοξα προγράμματα. Στον Δήμο υπήρξε ένας απόλυτα σωστός σχεδιασμός που αποδεικνύεται σήμερα και μέσα σε αντίξοες συνθήκες ολοκληρώνονται σημαντικές παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα. Δεν έχουμε σταματήσει ούτε στιγμή να κάνουμε το άλμα για την πόλη και να υλοποιούμε το όραμά μας.
Ο Δήμος Λαρισαίων έχει καταφέρει να αποτυπώσει σημαντικά έργα σε όλους του τομείς. Με αυτόν τον τρόπο θα εργαστούμε στη συνέχεια της θητείας. Τα έργα έχουν ορίζοντα ως το 2023. Τα περισσότερα από αυτά που προτείνονται είναι εμβληματικά...
Ο Δήμος Λαρισαίων προχωρά στο αύριο με γοργά βήματα και σε βάθος 15ετίας, όπως είχαμε δεσμευθεί από την αρχή της πρώτης θητείας μας, θα έχει αλλάξει επίπεδο στην πόλη».
Επίσης ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο δήμαρχος, σε έργα στις Δημοτικές Ενότητες Κοιλάδας και Γιάννουλης, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, έργα της ΔΕΥΑΛ, έργα υποδομής και αγροτικής οδοποιίας.
«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ»
Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2022
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θάνος Αδαμόπουλος, σε εισήγησή του στην παρουσίαση του προϋπολογισμού του νέου έτους, δήλωσε ότι «είναι υγιή τα οικονομικά του Δήμου και το 2022. Μειώνει τις υποχρεώσεις του, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί σπουδαίο έργο σε όλους τους τομείς».
Ο Αντιδήμαρχος χαρακτήρισε ρεαλιστικό τον προϋπολογισμό του 2022, με κοινωνικό πρόσημο, καθότι εστιάζει στον άνθρωπο και προβλέπει «σημαντικά ποσά και μάλιστα από ίδιους πόρους, για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη», ενώ «στοχεύει πάντα στην υλοποίηση μεγάλων έργων και επενδύσεων για τη Λάρισα των επόμενων γενεών».
Ο κ. Αδαμόπουλος τόνισε πως έχουν εξασφαλιστεί σημαντικά ποσά, από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία για έργα και επενδύσεις και ότι ο Δήμος Λαρισαίων επενδύει με ίδιους πόρους σημαντικά έργα. Επισήμανε ότι διατηρείται σταθερά, η πορεία εξέλιξης έργων προηγούμενων ετών της Δημοτικής Αρχής και μάλιστα εμβληματικών έργων για την πόλη, όπως το Προσκήνιο Πολιτισμού, και το Μπεζεστένι.
Οικονομικοί στόχοι που τίθενται για το 2022 είναι: «Διαρθρωτικές αλλαγές που αποφέρουν νέες πηγές εσόδων για τον Δήμο και είσπραξη των αυξημένων απαιτήσεων που υπάρχουν και θα βελτιώσουν τη ρευστότητα του Δήμου».
Στη γενική του εικόνα, ο προϋπολογισμός του 2022, εστιάζει στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας, καθώς και σε μεγάλα έργα και επενδύσεις και ανέρχεται στα 150.929.641 ευρώ.
Ενδεικτικά για την καθημερινότητα, ανάφερε τις εξής επενδύσεις: «2 εκατ. για τη συντήρηση του πρασίνου, 250.000 ευρώ το έτος για την αποξήλωση απακάνθωση των κοινόχρηστων χώρων.
Για την προμήθεια στόλου για την υπηρεσία καθαριότητας 1,5 εκατ. ευρώ για πέντε έτη μέσω leasing (300.000 το έτος). 280.000 ευρώ για την προμήθεια μηχανημάτων έργου από ίδιους πόρους. 125 χιλιάδες ευρώ προμήθεια για ηλεκτρικές σκούπες που θα βοηθήσει αισθητά τον οδοκαθαρισμό.
Διενέργεια διαγωνισμού για τη ΣΕΑ με αλλαγή όλων των φωτιστικών σωμάτων της πόλης με σκοπό έναν καλύτερο φωτισμό σε όλη την πόλη συνοικίες και χωριά».
Για τα έσοδα του Δήμου, ο Αντιδήμαρχος ανέφερε ότι ήταν μειωμένα μέσα στο 2021, λόγω υποεισπραξιμότητας, που προέκυψε από τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία της πόλης.
Τόνισε «η υποεισπραξιμότητα των εσόδων, μας επηρεάζει σημαντικά και έχουμε λιγότερα έσοδα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Συνεπώς στα τακτικά μας έσοδα έχουν μειωθεί στα 36.938.405,20 ευρώ ενώ το αντίστοιχο ποσό στον προϋπολογισμό του 2021 ήταν στα 38,5 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός ως σύνολο είναι στα 150 εκ ευρώ μεγαλύτερος σε σχέση με πέρυσι, αλλά αυτό συμβαίνει διότι οι επιχορηγήσεις για επενδύσεις είναι αισθητά μεγαλύτερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι επιχορηγήσεις για επενδύσεις αγγίζουν τα 43 εκατ. ευρώ. Τα ανταποδοτικά μας έσοδα ανέρχονται στα 15.308.000 ευρώ και είναι ισοσκελισμένα με αντίστοιχες δαπάνες».
Οι έκτακτες επιχορηγήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, δεν συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό.
Αντίστοιχα για τα έξοδα που εμφανίζονται στον προϋπολογισμό σημείωσε: «Μειώνουμε αισθητά τις λειτουργικές μας δαπάνες, καθώς έχουμε μειωμένα ποσά στο μισθολογικό κόστος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και συγκεκριμένα 27.725.543,52 ευρώ ενώ τα προηγούμενα έτη ξεπερνούσαν τα 29,3 εκατ. ευρώ».
ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ
«Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2022 είναι η συνέχεια του 2021» ανέφερε στην εισήγησή του για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2022 του Δήμου Λαρισαίων, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Σούλτης.
Υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι: «Το πρόγραμμα αυτό υλοποιεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής και προσαρμόζεται στις χρηματοδοτικές πηγές που προκύπτουν από τα εκάστοτε προγράμματα, τις δημόσιες επενδύσεις, αλλά και από κάθε χρηματοδοτική πηγή που προκύπτει.
Όπως λέγαμε στην εισήγηση του Τεχνικού Προγράμματος και τις προηγούμενες χρονιές, της παρούσας Δημοτικής Αρχής, οι βασικοί άξονες προτεραιότητας αυτού του προγράμματος έργων, που σχεδιάζεται και υλοποιείται με συνέπεια από το 2014 είναι:
* Η αναβάθμιση του δημόσιου χώρου μέσω της υλοποίησης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Ήδη έχουμε υλοποιήσει ένα μεγάλο κομμάτι του συνολικού έργου (περίπου το 30%).
* Η αναβάθμιση των συνοικιών της πόλης και των χωριών του Δήμου.
* Η προώθηση εμβληματικών έργων τα οποία αναδεικνύουν την ταυτότητα της πόλης με κυρίαρχη προτεραιότητα το ιστορικό και εμπορικό κέντρο.
* Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στον σεβασμό του περιβάλλοντος και την «πράσινη» ανάπτυξη, στην ενεργειακή αναβάθμιση της πόλης, στη θωράκιση του Δήμου σε θέματα κλιματικής αλλαγής.
* Συγχρόνως βασική προτεραιότητα αποτελεί και η προώθηση της ριζικής συντήρησης των βασικών υποδομών όλου του Δήμου, με υποδομές οι οποίες είναι πολλά χρόνια ασυντήρητες.
* Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου εξελίσσεται με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και με διαβούλευση. Υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες οι οποίες βλέπουν συνολικά την εξέλιξη της πόλης και του δήμου και αποτελούν κληρονομιά στις μελλοντικές δημοτικές αρχές.
Το Πρόγραμμα Τεχνικών Έργων δεν αφορά μόνο το κέντρο της πόλης, αλλά όλο τον Δήμο, τις συνοικίες της πόλης και τα χωριά».
Αναλυτικότερα ο κ. Σούλτης παρουσίασε τα έργα του 2022, ταξινομημένα ανά κατηγορίες: 1) Έργα ΣΒΑΚ, 2) Μεγάλα εμβληματικά έργα και 3) λοιπά έργα στα οποία εντάσσονται εκπαίδευση, αθλητισμός, έργα γειτονιάς κ.λπ. ως ακολούθως:
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
-«Προϋπολογισμό μειοψηφίας» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2022, η επικεφαλής της παράταξης «Λάρισα Μπροστά» Ρένα Καραλαριώτου.
Σε τοποθέτησή της ανέφερε ότι αυτός «δεν απαντά στις προκλήσεις του μέλλοντος, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, της πρωτογενούς παραγωγής του τόπου μας, δεν περιλαμβάνει κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία, δεν περιλαμβάνει ισόρροπη ανάπτυξη της πόλης με τα χωριά, δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα της έλλειψης σχολικών υποδομών, δεν αναδεικνύει την ταυτότητα της πόλης μας...» και επισήμανε «ο προϋπολογισμός δεν εκπροσωπεί όλη την πόλη διότι δεν υπήρξε καμία συνεργασία, με φορείς με πολίτες και με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης».
«Τα έργα δεν προγραμματίζονται ανάλογα με τις λαϊκές ανάγκες, αλλά με την ανταποδοτικότητά τους» ανέφερε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Π. Κρίκης, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «ΠΡΑΞΙ» Ακης Νασιώκας σημείωσε: «Είναι ένας προϋπολογισμός που θα αναθεωρηθεί πολλές φορές».
«Τεχνοκρατικό κείμενο, με πολλούς συμβολισμούς» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό αντίστοιχα ο επικεφαλής της «Ορμής Ανανέωσης» Νίκ. Γαμβρούλας, επισημαίνοντας ότι «έχει πολλές παραλήψεις και δεν καλύπτει βασικές ανάγκες σε διάφορους τομείς».
Αυστηρή κριτική στη Δημοτική Αρχή, για τις επιλογές των έργων που εντάχθηκαν στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2022, άσκησαν σε τοποθετήσεις τους οι δημοτικοί σύμβουλοι Αθ. Μαμάκος, Γ. Παπαδούλης, Δημ. Παπαποστόλου, Νικ. Παναγιώτου κ.α.
Τόσο ο προϋπολογισμός του 2022, όσο και το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2022 εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία με 21 ψήφους έναντι 18 της αντιπολίτευσης.

Συνεχιζόμενα έργα ΣΒΑΚ στο 2022:
1. Ολοκλήρωση της μελέτης ΣΒΑΚ Ίδιοι πόροι 200.000 ευρώ (Σε εξέλιξη).
2. Μελέτη προσβασιμότητας ΑμεΑ, χρηματοδότηση ΒΑΑ-ΕΣΠΑ, 58.180,80 (Έχει παραδοθεί και ελέγχεται από την Υπηρεσία).
3. Έργα για βελτίωση της προσβασιμότητας δημοτικών κτιρίων και κοινόχρηστων χώρων, χρηματοδότηση: ΒΑΑ - ΕΣΠΑ, προϋπ.: 480.025,21 ευρώ (Θα προκηρυχθεί άμεσα).
4. Ανακατασκευή «Οδών Νικοτσάρα - Κανάρη». Ίδιοι πόροι εντάσσεται στο έργο της συνοικίας Αγίου Κων/νου, 4.500.000 συνολικός προϋπ. (σε εξέλιξη)
5. Ανακατασκευή «οδός Κύπρου - Νικηταρά -Αυξεντίου - 23η αρχή - αρχή Βενιζέλου», χρηματοδότηση: Πράσινο ταμείο και ίδιοι πόροι, προϋπ.: 2.608.000 (σε εξέλιξη).
6. Έξυπνο Σύστημα ελέγχου πεζοδρόμων με αναδυόμενες μπάρες: ΒΑΑ - ίδιοι πόροι, προϋπολ.: 1.100.000 (σε πιλοτική λειτουργία).
7. Διανοίξεις και ανακατασκευή τμημάτων της Ηρώων Πολυτεχνείου (με τις απαλλοτριώσεις) κυκλικό κόμβο της Φαρσάλων και παρεμβάσεις στον Πηνειό από τη ΔΕΥΑΛ ως τη Ν. Σμύρνη. Ανάπλαση παρόχθιας ζώνης Πηνειού ποταμού κατά μήκος της εσωτερικής κοίτης της πόλης, «Τρίτσης» και ίδιοι πόροι, 16.000.000 (προς προκήρυξη).
8. Αγορά ηλεκτρικών λεωφορείων για την άμεση σύνδεση των περιφερειακών πάρκινγκ με το κέντρο και άλλων ηλεκτρικών οχημάτων: ΤΡΙΤΣΗΣ, προϋπολ.: 1.265.420 ευρώ, (σε εξέλιξη).
9. Ανανέωση στεγάστρων για τις στάσεις της αστικής συγκοινωνίας, «Φιλόδημος», 172.000 (σε εξέλιξη)
10. Αντικατάσταση φωτιστικών οδοφωτισμού με LED αλλαγή 7.000 φωτιστικών. Δάνειο 4.000.000 μαζί με τα φώτα μαγν. επαγωγής (ολοκληρώνεται).

Συνεχιζόμενα εμβληματικά έργα στο 2022:
1. Προσκήνιο πολιτισμού - Υποδομές. Ίδιοι πόροι 3.000.000 (σε εξέλιξη).
2. Ολοκλήρωση του Προσκήνιου πολιτισμού, ΒΑΑ - ΕΣΠΑ, προϋπολογισμός 4.999.999 ευρώ (σε εξέλιξη).
3. Αναπαλαίωση και χρήση Μπεζεστένι, ΕΣΠΑ -«Πράσινο ταμείο» και ίδιοι πόροι, προϋπολ. 4.5300.000 ευρώ (προκηρύσσεται άμεσα).
4. Τεχνικές μελέτες «OPEN MΑLL», ΕΣΠΑ, προϋπ. 73.650 ευρώ (σε εξέλιξη).
5. Παρεμβάσεις για το ανοιχτό κέντρο εμπορίου «OPEN MΑLL» ΕΣΠΑ 1.100.000 (προς προκήρυξη).
6. Κατασκευή σημείου πολιτιστικής διασύνδεσης το Γενί Τζαμί, ΒΑΑ - ΕΣΠΑ, 167.312,18 (προς προκήρυξη).
7. Αναστήλωση κτιρίου στην οδό Σεφέρη, ΥΠΕΠΕΡΑ 274.252,17 (προς προκήρυξη).
8. Μελέτη ανακατασκευή και αναπαλαίωση κτιρίου «Μουσόν», «Τρίτσης» 593.208 (σε εξέλιξη)
9. Μελέτη διαμορφώσεων στον χώρο του ΕΘΙΑΓΕ. Μελέτη αναστηλώσεις τον Αποθηκών, χρηματοδότηση ΠΔΕ 2019, 1.519.648 (σε εξέλιξη)
10. Διεθνής διαγωνισμός «Σχεδιασμός περιβάλλοντος χώρου του Αρχαίου Θεάτρου (συνεχιζόμενο). Ίδιοι πόροι 79.000 τα βραβεία (σε εξέλιξη).
11. Ελλάδα 2021 - Ανάδειξη και μετατροπή σε χώρο μνήμης του Παλαιού Κοιμητηρίου Λάρισας, «Τρίτσης», 1.297.722,10, προς προκήρυξη.
12. Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προσχεδίων για το Ρολόι της πόλης, Ίδιοι πόροι, 20.000 βραβεία και 85.000 μελέτη, προς προκήρυξη

-Συνεχιζόμενα λοιπά έργα στο 2022 - Εκπαίδευση, αθλητισμός, δημοτικές κοινότητες:
1. 24ο Δημοτικό Σχολείο Τούμπας, χρημ. «Φιλόδημος», 4.44.5000, σε εξέλιξη.
2. Ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων (συνεχιζόμενο) ΕΣΠΑ 500.000, σε εξέλιξη.
3. Πυρασφάλεια σχολείων (συνεχιζόμενο) «Φιλόδημος», 73.780 (σε εξέλιξη).
4. Ολοκλήρωση του έργου Κολυμβητήριο Νέας Πολιτείας, Πρόγραμμα «Φιλόδημος», 950.883 (προς προκήρυξη).
5. Ενεργειακή αναβάθμιση κλειστού Γυμναστηρίου Αγίου Κων/νου και στατική συντήρηση, ΕΣΠΑ και ίδιοι πόροι 693.945,98 (σε εξέλιξη).
6.Επισκευή συντήρηση επέκταση του Κυνοκομείου, «Φιλόδημος» 319.156,67 (σε εξέλιξη).
7. Μελέτη και κατασκευή ολοκληρωμένου ειδικού σχολείου Γυμνάσιο/ΛύκειοΔΑΔ, χρηματοδότηση «Τρίτσης» 1.023.959,24 (προς προκήρυξη).
8. Ανάδειξη παραΠήνειου μονοπατιού στην περιοχή Τερψιθέας. «Leader», 438.380,78 (σε εξέλιξη).
9. Παιδικές χαρές σε χωριά του Δήμου, χρ. «Leader», 136.249 (προς προκήρυξη).
10. Έργα πλακοστρώσεων, ασφαλτοστρώσεων και φωτισμού σε Μάνδρα και Κουτσόχερο, από το «Ταμείο Αλληλεγγύης», 275.000, σε εξέλιξη.
11. Έργα πλακοστρώσεων, ασφαλτοστρώσεων και φωτισμού στα χωριά της ΔΕ Κοιλάδας, «Ταμείο Αλληλεγγύης», 1.200.000, προς προκήρυξη.
12.Έργα πλακοστρώσεων, ασφαλτοστρώσεων και φωτισμού ΔΕ Κοιλάδας «Ταμείο Αλληλεγγύης» 399.985, αναμονή έγκρισης.
13.Πράσινο σημείο του Δήμου Λαρισαίων, ΕΣΠΑ, 1.156.022,57.

Έργα σχεδιασμένα για το 2022
-Νέα έργα ΣΒΑΚ ενταγμένα στο πρόγραμμα του 2022:
1. Αναμόρφωση «Οδός Αιόλου - Βυζαντίου και παραδρόμων», προς υποβολή - για στο ΒΑΑ 3.100.000 ως 5.200.000 (ώριμο έργο).
2. Σύστημα Ελεγχόμενης στάθμευσης και διασφάλισης των θέσεων των μονίμων κατοίκων, προς υποβολή στο Πρόγραμμα του Υπ. Ψηφιακής πολιτικής, εκτιμάται στο 1.200.000 (ώριμο έργο).
3. Κατασκευή πεζογέφυρας στην Τάφρο Ι1 νέα Σμύρνη, προς υποβολή- για χρηματοδότηση από το ΒΑΑ, εκτιμάται στο 1.000.000,00 (εκπόνηση μελέτης)
4. Κατασκευή Περιφερειακών πάρκινγκ στην Φαρσάλων, Καρδίτσης, Κοζάνης, Τρικάλων προς υποβολή στο Πρόγραμμα του Υπ. Ψηφιακής πολιτικής (σε μελέτη).
5. Κυκλικοί κόμβοι - «Σαρίμβεη - Καρδίτσης» , «Θεοφράστου - Φαρσάλων», «Θεοφράστου - Παιωνίου», προς αναζήτηση χρηματοδότησης (σε μελέτη).
6. Διαμόρφωση οδού Γιάννη Λάτσιου από Σαρίμβεη μέχρι Αγ. Νικολάου, προς αναζήτηση χρηματοδότησης (σε μελέτη).
7. Αξονικός ποδηλατόδρομος από το κέντρο προς Πανεπιστημιακό, Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ και από το κέντρο προς νέα Σμύρνη, προς αναζήτηση χρηματοδότησης (σε μελέτη).
8. Ανακατασκευή της Ηπείρου από Τρικάλων έως Ανθ. Γαζή, προς αναζήτηση χρηματοδότησης (σε μελέτη).
9. Κατασκευή κυκλοφοριακών έργων στη Φαλάνη, ίδιοι πόροι, προς προκήρυξη.
10. Επέκταση μελετών της ΣΒΑΚ (πόλης και Γιάννουλης) ίδιοι πόροι, προς προκήρυξη.
11. Αλλαγή όλου του οδοφωτισμού του Δήμου (23.000 φωτιστικά) μαζί με έξυπνο σύστημα ελέγχου των φωτιστικών μέσω Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ), ΣΕΑ, 11.961.179 (προς προκήρυξη).

Νέα μεγάλα έργα στο πρόγραμμα του 2022
1. Επανάχρηση κτιρίου Κονάκι Αβέρωφ, υποβολή στον «Φιλόδημο ΙΙ», αναμένεται ένταξη, προϋπολ. 4.540.000,00 (ώριμο έργο).
2. Κατασκευή αναπαλαίωση κτιρίου «Μουσόν» προς αναζήτηση χρηματοδότησης, προϋπ. 2.480.000 (σε μελέτη).
3. Ολοκληρωμένο έργο ενοποίησης των ιστορικών μνημείων του ιστορικού κέντρου, αναμόρφωσης του μνημείου του Ιπποκράτη με τον περιβάλλοντα χώρο και δημιουργία Βοτανικού κήπου με φυτά του Ιπποκράτη. Σε αναμονή προσκλήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης (σε μελέτη).
4. Δημιουργία μεγάλο πάρκου - παιδότοπου στον χώρο του κέντρου Διά Βίου Μάθησης της οδού Αιόλου, προς αναζήτηση χρηματοδότησης, πρ. 1.904.772 (ώριμο έργο).
5. Κέντρο ανοιχτής υποστήριξης για παιδιά με σύνδρομο DOWN, επανυποβολή σε ΒΑΑ - ΕΣΠΑ, προϋπ. 862.419,53 (ώριμο έργο).-Λοιπά νέα έργα και μελέτες (εκπαίδευση, αθλητισμός, δημοτικές κοινότητες):
1. Κατασκευή ολοκληρωμένου ειδικού σχολείου Γυμνάσιο -Λύκειο ΔΑΔ. Σε αναζήτηση χρηματοδότησης, 8.954.040,00 (σε μελέτη).
2. Κατασκευή νέων αιθουσών στο Δημοτικό Σχολείο Φαλάνης, σε αναζήτηση χρηματοδότησης 1.380.000,00 (ώριμο έργο).
3. Μελέτη για το Πνευματικό Κέντρο Γιάννουλης, Ίδιοι πόροι (προς προκήρυξη).
4. Κατασκευή τριών σχολικών αυλών σύμφωνα με τις προτάσεις της προγραμματικής του συλλόγου αρχιτεκτόνων και του ΤΕΕ. Ίδιοι πόροι (προς μελέτης εφαρμογής).
5. Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προσχεδίων για το Κηποθέατρο. Ίδιοι πόροι. 20.000 τα βραβεία και 70.000 η μελέτη (προς προκήρυξη).
6. Μελέτη διαμόρφωσης τάφρου Χατζηχαλάρ Β τμήμα. Ίδιοι πόροι, (προς προκήρυξη).
7. Υπόλοιπες μελέτες για τις διαμορφώσεις τον χώρο του ΕΘΙΑΓΕ (Μουσείο Εδαφών, περιβάλλον χώρος και Βοτανικός κήπος), Αναζήτηση χρηματοδότησης (προς προκήρυξη).
8. Μελέτη για νέα Νηπιαγωγεία (12ο και 16ο). Ίδιοι πόροι (προς προκήρυξη).
9. Μελέτη νέας πλατείας στον Ιπποκράτη. Ίδιοι πόροι (σε μελέτη).
10. Μελέτης γέφυρας στο Κάστρο. Ίδιοι πόροι (σε μελέτη).
11. Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 11ου Δημοτικού Σχολείου. Ίδιοι πόροι (σε μελέτη).
12. Ασφαλτοστρώσεις δρόμων που εξυπηρετούν αγροτικές επιχειρήσεις σε όλα τα χωριά του Δήμου. Σε αναμονή έγκρισης από Πρόγραμμα «Τρίτσης», προϋπ. 3.500.000 (ώριμο έργο).Έργα συντηρήσεων
Το χρονοδιάγραμμα των έργων συντηρήσεων, για ασφαλτοστρώσεις, πεζοδρόμια, κράσπεδα τσιμεντοστρώσεις, φωτισμό και ελεύθερους χώρους, είναι διαρκείας και προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτάσεις των κοινοτήτων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass