«Καλά τα αρδευτικά, αναγκαίος όμως είναι και ο Αχελώος!»

Ο ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Δημοσίευση: 06 Ιαν 2022 14:30

«Η λύση του υδατικού προβλήματος του θεσσαλικού κάμπου -όπως αποδείχθηκε και στην πρόσφατη ημερίδα της ΠΕΔ Θεσσαλίας- προϋποθέτει την ήπια εκτροπή του Αχελώου. Σε αυτό συμφωνούν όλοι οι φορείς της Θεσσαλίας. Αναμφίβολα, καλοδεχούμενα για την άμβλυνση του προβλήματος είναι τα μικρά και μεγαλύτερα έργα που υλοποιούνται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ καθοριστικό για την επαρχία Φαρσάλων θα είναι το φράγμα στη Σκοπιά, στην αναγκαιότητα του οποίου συμφώνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή μας (01.02.21) στο Μέγαρο Μαξίμου. Είναι θετικό ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ δρομολογεί μετά από δεκαετίες ένα μεγάλο πρόγραμμα αρδευτικών έργων σε ολόκληρη τη χώρα».

Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την απάντηση του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Δημήτριου Παπαγιαννίδη, σε σχετική Αναφορά του.
Στην πρώτη από τις απαντήσεις που έλαβε ο κυβερνητικός βουλευτής, εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο αρμόδιος γ.γ. κ. Παπαγιαννίδης σημειώνει ότι «αποτελεί διαχρονική στρατηγική του ΥΠΑΑΤ η αειφόρος και οικονομικά αποτελεσματική διαχείριση των υδατικών πόρων. Στοχευμένα στοιχεία αυτής της στρατηγικής είναι η προώθηση της ελαχιστοποίησης των απωλειών μεταφοράς του νερού άρδευσης (π.χ. εκσυγχρονισμοί υφιστάμενων αρδευτικών δικτύων, αλλαγή συστημάτων άρδευσης σε στάγδην, εφαρμογή συστημάτων γεωργίας ακριβείας), η αναβάθμιση των θερινών απορροών), αλλά και η ορθολογική διαχείριση της ζήτησης του αρδευτικού νερού (προώθηση κατασκευής συλλογικών αρδευτικών με κατάργηση της ανεξέλεγκτης ιδ. χρήσης, κ.ά.).
Σημειώνεται δε ότι πραγματοποιείται ιεράρχηση των παρεμβάσεων και αποδίδεται προτεραιότητα σε πεδία που θεωρείται ότι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση (π.χ. υπόγειοι υδροφορείς υπό εξάντληση, φαινόμενα ξηρασίας).
Στο ανωτέρω πλαίσιο, το ΥΠΑΑΤ υλοποιεί υποδομές άρδευσης ανάλογα με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει.
Ειδικότερα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας θεωρούμε ότι είναι δίκαια στην πρώτη θέση από άποψης προϋπολογισμού και αριθμού εν ενεργεία από τις περιφέρειες της χώρας:
1. Στο Μέτρο 4, Δράση 4.3.1 του ΠΑΑ 2014-2020 υλοποιούνται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ως μεταφερόμενα έργα (ανειλημμένες υποχρεώσεις) από το ΠΑΑ 2007-2013 έντεκα (11) Μεγάλα Δημόσια έργα συνολικού προϋπολογισμού στο ΠΑΑ 2014-2020 ύψους 50.918.663,09 ευρώ.
2. Στο Μέτρο 4 του ΠΑΑ 2014-2020 υλοποιούνται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ως μεταφερόμενα έργα (ανειλημμένες υποχρεώσεις) από το ΠΑΑ 2007-2013, δεκατρία (13) Μικρά Δημόσια έργα, συνολικού προϋπολογισμού στο ΠΑΑ 2014-2020 2.762.475,08 ευρώ.
3. Στο πλαίσιο της με αριθ. 3310/23-04-2018 πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων στη Δράση 4.3.1 «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων» του ΠΑΑ 2014-2020 για πράξεις άνω των 2,2 εκατ. ευρώ, εντάχθηκαν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έξι (6) Νέα Μεγάλα Δημόσια έργα, συνολικού προϋπολογισμού 73.101.493,00 ευρώ.
4. Στη δράση 4.3.1 «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» του ΠΑΑ 2014-2020 έχουν ενταχθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μετά από σχετική πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠ της Περιφέρειας Θεσσαλίας (η οποία αποτελεί τον αρμόδιο ΕΦΔ), είκοσι δύο (22) Νέα Δημόσια έργα προϋπολογισμού έως 2,2 εκατ. ευρώ, συνολικού προϋπολογισμού 27.116.279,73 ευρώ».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass