Πλημμύρισαν 10.000 στρέμματα καλλιεργειών στα Φάρσαλα

ΑΥΤΟΨΙΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Δημοσίευση: 14 Ιαν 2022 21:42

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γ. Γκαντέλου
Αγγίζουν τα 10.000 στρέμματα οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στον Δήμο Φαρσάλων, που έχουν εκδηλωθεί πλημμυρικά φαινόμενα από την κακοκαιρία «Διομήδης». Παράλληλα υλοποιούνται εργασίες για την επούλωση των πληγών σε πολλά μέτωπα του Δήμου

που επιχειρούν συνεργεία.
Χθες, πραγματοποίησε αυτοψία κλιμάκιο του ΕΛΓΑ στις πληγείσες περιοχές της επαρχίας, μαζί με τον αντιδήμαρχο Φαρσάλων, αρμόδιο για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Γούσια. Το κλιμάκιο αποτελούνταν από τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, κ. Μιχάλη Λιόντο και τον επόπτη του ν. Λάρισας κ. Γιώργο Σαμαρά. Μαζί τους ήταν και ο πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ, με καταγωγή από την πλημμυρόπληκτη Υπέρεια, κ. Νίκος Γκατζόγιας.
Όπως διαπιστώθηκε, οι πολύ μεγάλες ποσότητες νερού που έπεσαν σε διάστημα μόλις μερικών ωρών, είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργήσουν πλημμυρικά φαινόμενα που προκάλεσαν ζημιές - κατά την πρώτη εκτίμηση - σε περίπου 10.000 στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων, κυρίως με σιτηρά και ψυχανθή.
Μετά το πέρας της αυτοψίας, ο αντιδήμαρχος κ. Γούσιας έκανε την εξής δήλωση: «Δυστυχώς για μία ακόμη φορά η περιοχή των Φαρσάλων βρέθηκε στο έλεος των ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι καταστροφές είναι πολύ μεγάλες και αφορούν περί τα 10.000 στρέμματα. Ως Δήμος θα προχωρήσουμε άμεσα στην αναγγελία ζημίας για να ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής, εκτίμησης και αποζημίωσης. Οι καταστροφές γίνονται πλέον ο… κανόνας και όχι η εξαίρεση γι’ αυτό και ζητάμε από την πολιτεία να αναπροσαρμόσει τον κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ στα τωρινά κλιματολογικά δεδομένα. Ως Δήμος Φαρσάλων παραμένουμε σταθερά στο πλευρό των πολιτών που έχουν υποστεί ζημιές με κάθε τρόπο».
ΖΗΜΙΕΣ
Σημαντικές ζημιές φαίνεται ότι δημιούργησε ο «Δρισκολίτης», παραπόταμος του Ενιπέα, δημιουργώντας πλημμυρικά προβλήματα στο βορειοδυτικό τμήμα του χωριού, καθώς πολλά είναι τα στρέμματα που παραμένουν σκεπασμένα κάτω από το νερό για τρίτη συνεχή ημέρα. Επίσης πλησίον του συγκεκριμένου σημείου παραμένει πλημμυρισμένο - μη μπορώντας να αδειάσει τα νερά που έχουν εγκλωβιστεί μέσα σε αυτό - το ποδοσφαιρικό γήπεδο της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας «Δόξα Υπέρειας», το οποίο επισκευάστηκε και δόθηκε ξανά προς χρήση στην τοπική ομάδα πριν από λίγους μήνες, καθώς είχε καταστραφεί ολοσχερώς από την ορμή και τη λάσπη του «Ιανού».
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» αναμένεται εντός των επόμενων ημερών η επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές του κ. Χρήστου Τριαντόπουλου Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, για θέματα Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής.

 
 
Tριαντόπουλος, Λυκουρέντζος σήμερα στα Φάρσαλα
Τις πληγείσες, από το καταστροφικό πέρασμα του «Διομήδη», περιοχές της Θεσσαλίας πρόκειται να επισκεφτούν σήμερα Παρασκευή ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος, με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι το μέγεθος των ζημιών, αλλά και να συζητήσουν με τους τοπικούς φορείς, μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αποκατάστασης των υποδομών. Μαζί με τους κ. Τριαντόπουλο-Λυκουρέντζο θα βρίσκονται ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Νίκος Κουλοχέρης και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Οργάνωσης Μιχάλης Σταυριανουδάκης. Το πρόγραμμα επίσκεψης του κυβερνητικού κλιμακίου έχει ως εξής: 2:30 μ.μ. Βαμβακού Φαρσάλων, 3:30 μ.μ. Υπέρεια Φαρσάλων, 4:30 μ.μ. Παλαμάς Καρδίτσας. Στις 6:30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο κτίριο της Περιφέρειας, στην οδό Θεόφραστου παρουσία του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, δημάρχων εκπροσώπων ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ και γεωτεχνικών φορέων.
Γ.Ρ.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass